Cine este agentul plasat de CIA în coasta lui Putin

Cine este agentul plasat de CIA în coasta lui Putin

Vladimir Putin pe culoarele Kremlinului FOTO EPA

Agentul implantat de CIA în aparatul lui Vladimir Putin şi extras de teama de a nu fi divulgat de Donald Trump este Oleg Smolenkov, scrie cotianul rus „Kommersant“. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, confirmă informaţia că Oleg Smolenkov a lucrat în Administraţia Prezidenţială Rusă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oleg Smolenkov este agentul de rang înalt infiltrat de CIA în biroul lui Vladimir Putin şi extras în 2017 de teama de nu fi divulgat de Donald Trump, relatează „Kommersant“, care citează surse apropiate dosarului.

Kremlinul: „Literatură de consum“

Contactat, Dmitri Peskov a recunoscut faptul că Oleg Smolenkov a lucrat în Direcţia de Externe a Administraţiei Prezidenţiale Ruse până la dispariţia sa în 2017. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Smolenkov a fost de fapt demis acum câţiva ani în cadrul unei „reorganizări interne“. Peksov exlude ipoteza că Smolenkov ar fi fost un agent foarte important, pentru că atribuţiile sale nu îl recomandau spre aşa ceva.

În opinia lui Peskov, toată povestea despre spionul infiltrat de CIA în coasta lui Putin ţine de „literatură de consum“.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus marţi că nu a auzit niciodată de Smolenkov.

„Nu am auzit niciodată de acest bărbat, nu l-am întâlnit niciodată şi niciodată nu nu i-am monitorizat cariera sau mişcările“, a spus Lavrov.

Potrivit surselor „Kommersant“, Oleg Smolenkov şi familia sa au dispărut subit în iunie 2017, în timpul unui concediu în Muntenegru.

Cine este Oleg Smolenkov

Oleg Smolenkov s-a născut în 1969 la Ivanovo, un oraş de 400.000 de locuitori din vestul Rusiei. 

Fotografie atribuită lui Oleg Smolenkov FOTO informing.ru

La sfârşitul anilor 1990 - începutul lui 2000, a lucrat la Departamentul financiar din cadrul Ministerului de Externe. De asemenea, a activat în acea perioadă şi la Direcţia 2 Europa din MAE rus.

La mijlocul anilor 2000, a fost secretar de rangul II la Ambasada Rusiei în SUA. La acea vreme, ambasador al Rusiei la Washington era Iurii Uşakov, care în 2008 a fost chemat la Moscova pentru a face parte din staff-ul prezidenţial al lui Dmitri Medvedev. În 2008, Smolenkov şi-a însoţit şeful la Moscova, devenind consilier de rangul III în Administraţia Prezidenţială Medvedev. Din 4 februarie 2010, a îndeplinit atribuţii de referent la Kremlin.

Şi soţia sa, Antonina Smolenkova, născută în 1984 la Moscova, a lucrat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Ruse, potrivit „Daily Storm“.

În septembrie 2017, la două luni de la dispariţia soţilor Smolenkov în Muntenegru, poliţia rusă a fost deschis un dosar penal pentru „omor“.

Varianta presei americane despre spion

CIA au extras din Rusia, în 2017, un oficial rus de rang înalt care a confirmat că Vladimir Putin a orchestrat personal amestecul Moscovei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite din 2016, scrie presa americană, citată de AFP.

Potrivit CNN, această persoană lucra pentru americani de mai multe decenii, avea acces direct la Putin şi a furnizat imagini cu documente fotografiate pe ascuns în biroul preşedintelui rus.

Însă spionul a fost scos din Rusia, au dezvăluit luni seara CNN şi The New York Times (NYT).

Potrivit cotidianului newyorkez, informatorul l-a implicat în mod direct pe Putin şi în piratarea serverului de e-mail al Comitetului Naţional Democrat, care a permis dezvăluirea unei enorme cantităţi de mesaje stânjenitoare pentru tabăra lui Hillary Clinton.

Agentul extras era, potrivit NYT, sursa cea mai preţioasă a CIA în Rusia, iar plecarea acesteia din ţară a împiedicat serviciile americane de informaţii să cunoască activităţile Kremlinului în timpul alegerilor de la jumătatea mandatului din Statele Unite, în 2018, şi în timpul pregătirii alegerilor prezidenţiale din 2020.

Potrivit NYT, CIA i-a propus sursei sale să o scoată din Rusia încă de la sfârşitul lui 2016, însă aceasta a refuzat invocând probleme de familie.

Serviciile secrete americane au început atunci să se teamă că au de-a face cu un agent dublu, temeri care s-au dovedit nefondate câteva luni mai târziu, când sursa a cedat.

Potrivit CNN, acest agent a fost extras din Rusia în 2017, de teamă că preşedintele american Donald Trump sau administraţia sa să nu-l trădeze în vreuna dintre dezvăluirile lor intempestive de informaţii clasificate.

Reacţia CIA

CIA a negat acest din urmă lucru.

„Acuzaţiile nefericite potrivit cărora gestionarea celor mai sensibile informaţii ale naţiunii noastre de către preşedinte - la care are acces absolut în fiecare zi - ar fi provocat o presupusă exfiltrare sunt inexacte“, a declarat pentru CNN directoarea însărcinată cu afaceri publice a Agenţiei centrale de Informaţii Brittany Bramell.

La rândul său, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Stephanie Grisham, a declarat că „reportajul CNN nu doar că este incorect, ci riscă să pună vieţi în pericol“.

Postul american NBC dezvăluie că a găsit un bărbat care locuieşlte în apropiere de Washington şi corespunde relatărilor CNN. Atunci când jurnalistul de la NBC s-a apropiat de bărbatul respectiv, alţi doi bărbaţi, care s-au identificat drept „prieteni ai rusului“, au apărut brusc şi l-au întrebat de ce vrea să vorbească cu acesta.

Casa deţinută de soţii Smolenkov în apropiere de Washington FOTO realtor.com

The Washington Post scrie că soţii Smolenkov apar din 2018 ca posesorii unei case în valoare de 925.000 de dolari (foto mai sus) din Stafford, statul Virginia. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările