Analiştii militari, sceptici că ruşii şi-ar putea extinde ofensiva în Transnistria: „Probabil că ar muri toţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul dintre Transnistria si Odessa aruncat in aer Captura Twitter
Podul dintre Transnistria si Odessa aruncat in aer Captura Twitter

Analiştii militari sunt sceptici cu privire la posibilitatea ca Moscova să decidă împingerea ofensivei spre sud-vestul Ucrainei pentru a ajunge în Transnistria, unde se află forţe ruse, relatează Moscow Times.

Este o perspectivă care s-a conturat în lumina evoluţiilor de pe câmpul de luptă, după atacurile recente cu rachete asupra Odessei, declaraţiile unui general rus privind deschiderea unui culoar spre entitatea separatistă pro-rusă din Republica Moldova, dar şi o serie de explozii în Transnistria ce au avut loc în doar 24 de ore.

Analiştii militari spun însă că şi dacă ar exista realmente un asemenea plan al Rusiei acesta nu este momentan fezabil din pricina dificultăţilor logistice şi a concentrării forţelor şi echipamentelor în estul Ucrainei.

„Şansele ca ei să reuşească să avanseze şi să-şi croiască drum spre Odessa şi Transnistria sunt destul de firave. Probabil că ar fi muri toţi dacă ar încerca asta”, spune Sam Cranny-Evans, de la centrul de reflecţie londonez Royal United Services Institute.

În prezent forţele ruse sunt concentrate pe eforturile de a încercui forţele ucrainiene din estul ţării, lovind din nord dinspre oraşul port Mariupol şi în sud dinspre oraşul Izium.

Potrivit analiştilor, în perspectiva unei „bătălii pentru Donbas” îndârjite şi prelungite, şi dacă ar lua în calcul să-şi extindă ofensiva în direcţia Moldovei, pornind din Hersonul ocupat, Moscova ar avea puţine mijloace să facă asta.

„Dacă ne uităm la Herson...vedem că nu sunt prea multe trupe comparativ cu Izium, unde ar putea fi 25.000 de soldaţi ce forţează spre sud”, a declarat Cranny-Evans pentru The Moscow Times.

Transnistria se află la aproximativ 300 km de Herson unde analiştii estimează că sunt desfăşuraţi între 7.000 şi 11.000 de soldaţi ruşi.

„Planul rămâne acela de prelua regiunile estice Doneţk şi Luhansk şi de a păstra controlul asupra teritoriilor sudice luate până acum”, spune Dmitri Gorenburg, cercetător în materie de securitate rusă la centrul de reflecţie CNA.

Speculaţiile privind o extindere a ofensivei spre sud-vest au pornit vineri, când Rustam Minnekaiev comandantul-adjunct al Districtului militar Centru, a susţinut că „controlul asupra sudului Ucrainei este o cale spre Transnistria, unde au loc de asemenea oprimări ale populaţiei rusofobe”.

Declaraţiile sale au fost urmate, luni, de explozii la sediul Ministerului Securităţii Statului PMR (Republica Moldovenească Nistreană) iar marţi de alte trei, vizând două antene de telecomunicaţii, respectiv o unitate militară.

Autorităţile moldovene au denunţat atacurile ca un „pretext” de a aprinde tensiuni în regiune, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat jurnaliştilor că Moscova urmăreşte „îndeaproape” situaţia din Transnistria, fiind îngrijorată din pricina acestor violenţe.

Analiştii militari spun că, în ciuda acestor evenimente, este puţin probabil ca Rusia să lanseze curând atacuri pentru a-şi extinde ofensiva în Transnistria. Astfel, comentariile lui Minnekaiev ar fi doar o proiecţie pentru viitor.

„A fost o declaraţie menită mai degrabă să încurajeze trupele decât o revizuire a obiectivelor de război”, spune Gorenburg, explicând că nu Minnekaiev conduce operaţiunile din sudul Ucrainei, şi nici nu e cel mai în măsură să prezinte obiectivele de război de acolo.

Un astfel de plan ar necesita în primul rând superioritate aeriană şi navală, or, după scufundarea crucişătorului Moskva, nava-amiral a flotei Mării Negre, ruşii sunt decişi să fie mai prudenţi pe mare, spune Gorenburg. Totuşi, Rusia începe încet-încet să-şi afirme superioritatea aeriană.

„Ieşirile forţelor aeriene ruse au crescut cu 15% pe parcursul săptămânii trecute, ajungând la 300 pe zi, ceea ce pur şi simplu este necruţător pentru ucraineni”, spune Cranny-Evans.

În special, ruşii şi-au înteţit atacurile asupra şi în jurul oraşului sudic Odessa. Marţi, un atac cu rachete a distrus un pod peste estuarul râului Nipru, la vest de Odessa. Duminică, Rusia a lansat un număr de atacuri asupra Odessei, lovind infrastructură militară dar şi o clădire de locuinţe, provocând victime civile.

Analistul Cranny-Evans spune că aceste atacuri ar putea face parte dintr-un plan mai cuprinzător al Rusiei de a rupe trupele ucrainene, forţându-le să se retragă pe porţiuni mici şi încolţindu-le, după care să le taie liniile de aprovizionare cu muniţii şi hrană.

Totuşi, spune el, ruşii chiar şi-au făcut avut planuri în privinţa Moldovei: „Ţin acea uşă deschisă”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite