Aşa-numitul ministru de externe al Transnistriei vrea semnarea unui „acord de pace” între Chişinău şi Tiraspol

0
0
Vitalii Ignatiev
Vitalii Ignatiev

Aşa-numitul ministru de externe al Transnistriei, Vitalie Ignatiev, a declarat că este necesar de semnat un „acord de pace” între Chişinău şi Tiraspol pentru a nu admite un atac militar dintr-o direcţie sau alta.

El a afirmat, pentru presa rusă, că decizia Chişinăului de a se apropia de UE şi NATO demonstrează încă o dată că Chişinăul şi Tiraspolul au drumuri diferite.

„Consider că astăzi ne aflăm într-o situaţie când conducerea Republicii Moldova trebuie să dea dovadă de înţelepciune în raport cu situaţia actuală şi să se aşeze la masa de dialog cu conducerea Transnistriei pentru a semna un acord de pace, unde se va garanta că nu ne vom ataca reciproc. Cred că aici trebuie să punem punct şi să încheiem conflictul”, a spus Ignatiev.

Ignatiev a mai adăugat că Transnistria nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Ucrainei. El a dat asigurări că din zona transnistreană nu se pregătesc şi nu se vor pregăti atacuri împotriva Ucrainei.

Precizăm că miercuri, 27 aprilie, autorităţile neconstituţionale de la Tiraspol au acuzat Kievul că a folosit drone deasupra satului Cobasna, raionul Rîbniţa (teritoriu necontrolat de autorităţile de la Chişinău şi care se află la câţiva kilometri de Ucraina) unde se află depozitul cu muniţii sovietice, care, potrivit experţilor, este cel mai mare depozit de muniţii din Europa. Mai mult, separatiştii de la Tiraspol susţin că de pe teritoriul Ucrainei s-au efectuat împuşcături în direcţia satului Cobasna.

Autorităţile neconstituţionale din Transnistria au instituit cod roşu de pericol terorist, după ce în stânga Nistrului au fost înregistrate explozii în trei regiuni - Tiraspol, Grigoriopol şi Parcani.

Amintim că marţi, 26 aprilie, s-au produs noi explozii în oraşul Grigoriopol din regiunea transnistreană. Două antene de telecomunicaţii au fost afectate, anunţă aşa-zisul departament de Interne de la Tiraspol, citat de Unimedia.info.

În seara zilei de luni, 25 aprilie, la sediul aşa-zisului Minister de Securitate (MGB) de la Tiraspol s-au produs mai multe explozii. O explozie s-a produs şi asupra unei unităţi militare din satul Parcani.

Preşedintele Maia Sandu a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Securitate în contextul exploziilor din Transnistria.

Biroul politici de reintegrare şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu atacul la sediul „structurii de securitate” de la Tiraspol. Potrivit Biroului, scopul incidentului e „de a crea pretextele pentru tensionarea situaţiei de securitate în regiunea transnistreană, necontrolată de autorităţile constituţionale”. Poziţia Chişinăului faţă de exploziile produse la Tiraspol luni seara este formulată într-un comentariu al Biroului, citat de IPN.

Ministerul Apărării al Ucrainei susţine că explozia în sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, aşa-zisul MGB este „o acţiune provocatoare organizată de serviciile speciale ruseşti”, transmite TV8.

Luni, 25 aprilie, viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, a declarat că Rusia nu vede niciun risc în regiunea separatistă a Republicii Moldova şi doreşte o soluţionare paşnică a situaţiei din stânga Nistrului. Declaraţiile oficialului rus au venit după cele ale unui reprezentant al armatei Federaţiei Ruse, potrivit căruia unul dintre scopurile fazei actuale a războiului ruso-ucrainean este să se asigure un coridor „până în Transnistria”, invocând „dovezi că populaţia vorbitoare de limbă rusă este oprimată”.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri