10 minciuni marca Putin

10 minciuni marca Putin

Un protestatar de la Viena afişează un mesaj anti-Putin, în contextul invaziei Rusiei în Crimeea. FOTO Reuters

Departamentul de Stat american a denunţat minciunile lui Putin prin care îşi justifică acţiunile ilegale din Ucraina, făcând referire la romanul lui Dostoievski „Însemnări din subterană“ în care autorul scrie că „Doi plus doi egal cinci reprezintă, uneori, un lucru încântător“.

Ştiri pe aceeaşi temă

1. Putin spune că în Crimeea forţele ruse acţionează doar pentru a proteja activele ruseşti şi că „grupuri de autoapărare ale cetăţenilor“ au ocupa instituţiile publice şi unităţile militare ucrainene. Departamentul de Stat răspunde: Sunt dovezi clare că forţele ruse acţionează în Peninsulă: conduc maşini înmatriculate în Rusia, au armament de care dispune doar armata rusă.

2. Putin: Acţiunile Rusiei se încadrează în sfera de aplicare a Tratatului de prietenie din 1997 între Ucraina şi Federaţia Rusă . SUA: Acordul din 1997 cere Rusiei să respecte integritatea teritorială a Ucrainei , iar acţiunile militare ale Moscovei în Ucraina reprezintă încălcarea clară a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei.

3. Putin: Opoziţia ucraineană nu a pus în aplicare acordul din 21 februarie semnat cu fostul preşedinte Viktor Ianukovici . SUA: Acordul precizează că Parlamentul de la Kiev va adopta un proiect de lege pentru revenirea la Constituţia din 2004, care conferă legislativului un rol central, iar preşedintele în loc să promulge legea a fugit din ţară.

4. Putin: Guvernul Ucrainei este nelegitim, Ianukovici este în continuare preşedinte legitim. SUA: La  4 martie, preşedintele Putin a recunoscut că Ianukovici a fugit şi nu mai are viitor politic, până şi partidul său i-a întors spatele. Noul guvern de la Kiev a fost aprobat de Parlament în mod democratic şi va organiza alegeri anticipate pe 25 mai.

5. Putin: Există o criză umanitară şi sute de mii de oameni fug din Ucraina în Rusia şi solicită azil . SUA: Organizaţiile internaţionale specializate nu au nici o dovada privind o criză umanitară şi o avalanşă de cereri de azil.

6. Putin: Etnicii şi cetăţenii ruşi sunt în pericol . SUA: Nu există rapoarte credibile cu privire la pericolele în care s-ar afla cetăţenii ruşi.

7. Putin: bazele ruse sunt în pericol . SUA: facilităţi militare ruse au fost şi rămân sigure , iar noul guvern ucrainean a promis să respecte toate acordurile internaţionale existente, inclusiv cele referitoare la bazele ruse . În realitate, bazele ucrainene din Crimeea, care sunt în pericol.

8. Putin: Au existat atacuri în masă asupra bisericilor şi sinagogilor din sudul şi estul Ucrainei . SUA: Liderii religioşi din Ucraina au dezminţit că ar exista incidente sau atacuri asupa instituţiilor de cult.

9. Putin: Kievul încearcă să destabilizeze Crimeea . SUA : Guvernul interimar din Ucraina a acţionat cu reţinere şi încurajat dialogul .

10. Putin: Parlamentul ucrainean este sub influenţa extremiştilor şi teroriştilor . SUA: Unele dintre grupările ultranaţionaliste de extremă dreapta au fost implicate în ciocnirile cu forţele de ordine, dar nu sunt reprezentate în Parlamentul de la Kiev.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: