Un fenomen ce capătă amploare: tineri înstăriţi fură de la brazilieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia a arestat nouă din 16 membri ai bandei FOTO Reuters
Poliţia a arestat nouă din 16 membri ai bandei FOTO Reuters

În oraşul brazilian Sao Paulo, jafurile cunoscute sub numele de „express kidnapping“ au îngrozit populaţia. Tineri ce provin din familiile privilegiate atacă cetăţenii oraşului Sao Paulo pentru a-şi întreţine viaţa luxoasă.

Atacatorii invadează o maşină şi ameninţă şoferul cu o armă să meargă la cel mai apropiat bancomat pentru a retrage toţi banii de pe card.  

Un medic stomatolog a declarat publicaţiei „Istoe“ că membrul unei bande a ameninţat-o cu moartea dacă refuza să retragă bani din contul ei bancar. A fost jefuită de aproximativ 3.500 de dolari. Un director a pierdut 8.900 de dolari şi a fost „eliberat“ de tinerii infractori în cartierul sărac Paraisopolis. O altă victimă a povestit în cadrul unei emisiuni televizate că a fost lovită în faţă de două ori şi a avut nevoie de intervenţie chirurgicală, informează „Bloomberg“. 

Poliţia a arestat nouă dintre cei 16 membri ai bandei, suspectaţi de atacurile mediatizate. Uimirea poliţiei a fost că aceştia nu erau infractori obişnuiţi, ci tineri ce provin din familii privilegiate. Unii sunt angajaţi, alţii sunt studenţi la universităţi private. Potrivit declaraţiilor poliţiei, aceştia erau responsabili de aproximativ 50 de jafuri din Sao Paulo de la începutul anului, cheltuind banii furaţi pe îmbrăcăminte de la designeri cunoscuţi, pe băuturi scumpe şi pe petreceri generoase organizate în case închiriate. 

În aprilie, poliţiştii au arestat un membru cheie al bandei, pe Bruno Rodrigues Guedes de Jesus, care a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Săptămâna trecută au fost făcute alte arestări. Acuzaţii  infirmă învinuirile. 

Brazilienii vor să ştie de ce tinerii au comis aceste infracţiuni 

„Este evident că motivul nu ţine de inegalitatea socială, ci de lipsa valorilor morale. Infracţiunile din sânul clasei de mijloc au început încă din anii '90. Tinerii sunt rezultatul unei generaţii care nu ştie să facă faţă unui eşec şi caută succesul indiferent de costuri. Nu le este suficient să deţină o maşină, să studieze la universitate sau să poarte haine de firmă. Fiecare vrea să obţină mai mult“, a declarat sociologul Carla Dieguez.

Alte rapoarte au citat declaraţiile psihologilor despre consumerismul nestăpânit din Brazilia. Un blogger care-şi spune Duda din Bahia, district din nord-estul ţării, a precizat că cei mai mulţi brazilieni au reuşit să trăiască din salariile mici fără să recurgă la infracţiuni. 

„Nu poartă haine de la designeri cunoscuţi, nu consumă băuturi scumpe, dar nici pozele cu ei nu sunt postate pe listele cu infractori ale poliţiei. De asemenea, nu se aşteaptă ca psihologii să se întrebe cum se descurcă aceste persoane să trăiască într-o societate, să fie îmbrăcate după ultima modă şi să trăiască pe un salariu minim având pretenţii de lux?“

Brazilienii au accentuat că valorile familiale joacă un rol important în această problemă. Pe portalul Panorama Brasil, jurnalistul Davi Brandao se întreabă ce determină o persoană să acţioneze în acest mod. „Poate fi vorba de o lipsă de dragoste? Trebuie atrasă atenţia părinţilor?” Este de părere că părinţii trebuie să petreacă mai mult timp cu copiii lor, pentru a avea încredere în ei chiar şi atunci când nu le sunt alături.

Absenţa părinţilor de acasă pot motiva cazurile în care tinerii care aveau totul pentru a deveni buni profesionişti optează pentru infracţiuni. 

Adao Braga, un tată ce locuieşte în Bahia, a protestat, pe blog, faţă de învinuirea părinţilor:

„Nu este simplu să afirmi ce îi determină pe tineri să aleagă infracţiunile. Cu siguranţă nu doar părinţii trebuie învinuiţi pentru deciziile copiilor.“ 

Braga adaugă faptul că unii părinţi colaborează cu tinerii infractori în timp ce alţii fac tot ceea ce pot pentru a le insufla copiilor lor cele mai bune valori. În cele din urmă, fiecare dintre noi îşi alege propria cale. „În viaţă noi suntem cei care trebuie să decidă”, a încheiat părintele celor doi copii.

Jurnalistul Brandao a subliniat pe blogul său că acest caz „dărmână prejudecăţile, în special cele burgheze, prin asocierea infracţiunilor şi a violenţei cu cei din clasa săracă, a locuitorilor din mahala, a urmaşilor africani şi a celor fără adăpost“. 

Banda Gang of Playboys, aşa cum au început să fie cunoscuţi hoţii, îşi lăsau victimele în cartierele sărace al Braziliei după ce le uşurau de tot ceea ce aveau la ei. 

Nu sunt încă destul de clare motivele pentru care tinerii înstăriţi au riscat închisoarea. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite