Situaţia din Afganistan se deteriorează rapid. Jocul Rusiei, Turciei şi Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupele guvernamentale afgane încearcă să oprască ofensiva talibanilor
Trupele guvernamentale afgane încearcă să oprască ofensiva talibanilor

Majoritatea trupelor Marii Britanii din Afganistan au fost retrase, a declarat joi premierul Boris Johnson, punând capăt participării Londrei la conflictul de două decenii din această ţară, pe fondul temerilor că plecarea soldaţilor străini ar putea duce la un război civil haotic, relatează Reuters. Autorităţile afgane au desfăşurat mii de soldaţi pentru a contracara o vastă ofensivă a talibanilor în nordul ţării.

Trupele britanice au fost trimise prima dată în Afganistan în 2001 după atacurile de la 11 Septembrie asupra SUA şi au jucat un rol major în operaţiunile de luptă până în 2014. Numărul total al soldaţilor britanici ucişi în Afganistan a fost de 457.

"Sper că nimeni nu va trage concluzia greşită că retragerea forţelor noastre înseamnă în vreun fel sfârşitul angajamentului Marii Britanii faţă de Afganistan. Nu suntem pe punctul să abandonăm şi nici nu ne facem vreo iluzie în privinţa pericolelor situaţiei de astăzi şi în legătură cu ce ne-ar putea aştepta", a spus Johnson în parlament.

De altfel, după declaraţia lui Johnson, şeful forţelor armate din Marea Britanie, Nick Carter, a atras atenţia că există posibilitatea ca Afganistanul să intre pe drumul unui război civil, în contextul retragerii trupelor străine.

El a spus că este "plauzibil" ca statul afgan să se prăbuşească fără prezenţa forţelor internaţionale.

Afganistanul s-ar putea confrunta cu o situaţie ca războiul civil din anii 1990, "când exista o cultură a tiranilor războinici şi era posibilitatea unor fracturări etnice sau tribale în rândul celor mai importante instituţii, cum ar fi forţele de securitate", a declarat Carter.

"Dacă s-ar întâmpla asta, cred că talibanii vor controla o parte din ţară. Dar, bineînţeles, nu ar controla întreaga ţară", a adăugat el.

Armata americană a anunţat marţi că a încheiat în proporţie de 'peste 90%' retragerea finală din Afganistan, la aproape 20 de ani de la debutul intervenţiei sale militare, alături de NATO, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, transmite Reuters.

'Procesul de retragere continuă. Comandamentul central american (Centcom) estimează că am încheiat peste 90% din procesul complet de retragere', precizează armata SUA într-un comunicat.

Potrivit Centcom, SUA au predat oficial şapte facilităţi militare Ministerului afgan al Apărării.

Tot marţi, un diplomat german, citat de Reuters, a declarat că Berlinul şi-a închis consulatul general de la Mazar-i-Sharif, nordul Afganistanului, în cadrul retragerii militare internaţionale.

Ultimele trupe germane, staţionate la baza militară de la marginea oraşului Mazar-i-Sharif, au părăsit Afganistanul săptămâna trecută.

Consulatul general era situat tot în această bază de când un atac sinucigaş a avariat grav, în 2016, imobilul din Mazar-i-Sharif unde era găzduită reprezentanţa.

 Comandantul trupelor americane în Afganistan, generalul Austin Miller, avertiza săptămâna trecută că Afganistanul se poate prăbuşi într-un război civil.

Spionajul american estimează că armata afgană este slăbită, iar perspectiva unei supravieţuiri pe termen scurt a Guvernului de la Kabul este redusă, potrivit unor surse guvernamentale americane la curent cu dosarul.

Talibanii atacă Qala-i-Naw, un prim mare oraş, capitala provinciei Badghis

Talibanii au lansat miercuri prima lor ofensivă - de la începutul unei campanii în toate direcţiile împotriva forţelor afgane, în mai - contra unei capitale provinciale din Afganistan, Qala-i-Naw, relatează AFP.La doar câteva ore după ce armata americană a anunţat că a efectuat ”peste 90%” din retragerea sa totală din Afganistan, talibanii, care au cucerit, începând din mai, importante porţiuni rurale ale teritoriului afgan şi care s-au apropiat tot mai mult de mari oraşe afgane, au intrat miercuri în Qala-i-Naw, capitala provinciei Badghis (nord-vest), unde confruntări armate continuau, au anunţat autorităţile locale. ”Inamicul a intrat în oraş. Toate districtele din jur au căzut. Confruntări armate au început în oraş”, a anunţat într-un SMS trimis unor jurnalişti guvernatorul Badghisului, Hessamuddin Shams.

Şeful Consiliului provincial din Badghis, Abdul Aziz Bek, a confirmat pentru AFP intrarea talibanilor şi confruntări armate în oraş.

”Confruntări armate continuă, în acest moment, în diverse părţi ale oraşului”, a declarat el, precizând că ”închisoarea oraşului a fost deschisă, iar aproximativ 200 de deţinuţi au fugit”.

O membră a Consiliului provincial, Zia Gul Habibi, a declarat AFP că insurgenţi au cucerit sediul poliţiei şi cartierul general local al serviciilor afgane de informaţii NDS.

”Reprezentanţi ai provinciei s-au refugiat într-o tabără militară în oraş”, unde ”lupte armate continuă”, a anunţat ea.

Guvernatorul Shams a dat asigurări ulterior, într-un mesaj video publicat pe Facebook, în care apare cu o puşcă de atac pe umăr şi încărcătoare pe piept, că ”toate forţele de securitate (...) apără oraşul” şi că ”inamicul a suferit pierderi şi a fost înfrânt”, în timp ce se auzeau rafale de tiruri intense.

El a anunţat ulterior într-un mesaj audio că talibanii ”se retrag”, după ce au ”suferit pierderi”.

Talibanii au încercat în iunie să atace oraşul Kunduz, capitala provinciei cu acelaşi nume, în nordul ţării.

Însă intrarea talibanilor în Qala-i-Naw aplică o nouă lovitură moralului - deja slăbit considerabil - al al forţelor afgane, potrivit unor analişti.

”Această înaintare-fulger (a talibanilor) ne face să ne temem că zilele Guvernului afgan sunt numărate”, apreciază Nishank Motwani, un cercetător specializat în Afganistan, în contextul în care autorităţile de la Kabul au promis să-şi concentreze eforturile asupra securităţii marilor aglomerări, principalelor drumuri şi oraşelor de frontieră.

Talibanii câştigă rapid teren în oraşe şi provincii din nordul şi vestuş ţării, iar civili fug din calea lor, în timp ce trupe străine se retrag după 20 de ani de război.

Ministrul afgan al Apărării Bismillah Mohammadi, numit recent în funcţie, a anunţat într-un comunicat că războiul intră într-o fază ”dificilă” şi că forţele de securitate ”vor apăra Afganistanul şi compatrioţii cu toată puterea şi cu toate resursele de care dispun, indiferent de circumstanţe”.

   

Rusia este gata să-şi apere aliaţii regionali

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat miercuri că situaţia din Afganistan are tendinţa să se deterioreze rapid şi a dat asigurări că Moscova este gata să-şi apere aliaţii regionali dacă va fi necesar, informează Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus luni omologului său tadjic Emomali Rahmon că Moscova va ajuta dacă va fi necesar fosta republică sovietică afectată de consecinţele retragerii forţelor NATO din ţara vecină Afganistan.

Rahmon a ordonat mobilizarea a 20.000 de militari rezervişti pentru întărirea frontierei pe care Tadjikistanul o are cu Afganistanul, după ce peste 1.000 de membri ai forţelor de securitate afgane au fugit peste graniţă în Tadjikistan în urma ofensivei militanţilor talibani.

În timpul vizitei sale în Laos, Serghei Lavrov a declarat miercuri că Rusia este gata să folosească baza sa militară din Tadjikistan, una dintre cele mai mari de peste hotare, pentru a asigura securitatea aliaţilor săi în regiune, parte a fostei Uniuni Sovietice şi zonă în care Moscova încearcă să-şi reimpună influenţa.

"Urmărim îndeaproape ce se întâmplă în Afganistan, unde situaţia are tendinţa să se deterioreze rapid, inclusiv în contextul retragerii grabnice a trupelor americane şi ale NATO", a spus Lavrov. "Acestea nu au reuşit să obţină rezultate vizibile în ceea ce priveşte stabilizarea situaţiei (din Afganistan) în timpul deceniilor în care s-au aflat acolo", a adăugat ministrul de externe rus.

Lavrov a adăugat că obligaţiile militare pe care Rusia şi le-a asumat în cadrul Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC), organizaţie post-sovietică pe care Moscova o conduce şi printre ai cărei membri se numără Kazahstan, Tadjikistan şi Kârgâzstan, sunt în vigoare.

Reprezentanţi ai OTSC au întreprins o vizită la frontiera tadjico-afgană, din care cea mai mare parte se află, potrivit oficialilor ruşi, sub controlul talibanilor de partea afgană, pentru a evalua situaţia şi a lua contramăsuri, a spus Lavrov.

"Vom face tot ce putem, inclusiv utilizând capabilităţile bazei militare ruse de la frontiera Tadjikistanului şi Afganistanul, pentru a preveni orice impulsuri agresive la adresa aliaţilor noştri", a mai declarat Serghei Lavrov. 

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a anunţat că Moscova este pregătită să folosească resursele bazei sale militare din Tadjikistan - una dintre cele mai mari baze ruseşti în străinătate - pentru a asigura securitatea aliaţilor săi regionali.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, şi omologul său american, Lloyd Austin, au avut miercuri ”o întâlnire pozitivă şi constructivă” pentru a discuta un plan de a opera şi păzi aeroportul din Kabul după retragerea NATO din Afganistan, a anunţat Ministerul turc al Apărării.

 Ankara s-a oferit să gestioneze şi să protejeze aeroportul după retragerea NATO şi a discutat cu aliaţii săi, în special cu Statele Unite, despre sprijinul financiar, politic şi logistic.

Securitatea aeroportului este esenţială pentru operaţiunile misiunilor diplomatice din Afganistan după retragere.

Discuţiile vor continua şi joi, potrivit comunicatului turc.

Iranul îşi propune ajutorul în vederea unei soluţionări a crizei 

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif s-a întâlnit miercuri cu o delegaţie a Guvernului afgan şi talibani şi s-a declarat pregătit să-şi ofere ajutorul în vederea unei opriri a crizei din Afganistan, relatează Reuters. ”Iranul este pregătit să ajute procesul de dialog între facţiunile din Afganistan, în vederea soluţionării conflictului şi crizelor actuale din această ţară”, a anunţat şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif, citat de presa de stat iraniană.  În pofida faptului că Iranul este majoritar şiit, Teheranul s-a întâlnit în ultimii ani, în mod deschis, cu lideri talibani, musulmani sunniţi, adepţi a unei linii dure.

Negocieri interafgane între reprezentanţi ai Guvernului afgan şi talibanilor, lansate în septembrie la Doha, în Qatar, în vederea unui acord de pace, s-au împotmolit.

Statele Unite au acuzat în trecut Iranul de faptul că ajută în secret combatanţi talibani împotriva forţelor americane.

Iranul, care susţine un guvern afgan larg, a respins aceste acuzaţii.

”Statele Unite au eşuat în Afganistan (...), iar prezenţa lor în această ţară de peste 20 de ani a cauzat pagube importante”, a denunţat Zarif.

”În prezent, poporul şi liderii politici afgani trebuie să ia decizii dificile pentru viitorul ţării lor”, a avertizat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite