Recep Tayyip Erdoğan a promis că delictul jurnalistei Sedef Kabaş de a insulta preşedintele „nu va rămâne nepedepsit”

Recep Tayyip Erdoğan a promis că delictul jurnalistei Sedef Kabaş de a insulta preşedintele „nu va rămâne nepedepsit”

Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a promis că binecunoscuta jurnalistă de televiziune Sedef Kabaş nu va rămâne „nepedepsită” după ce a fost arestată pentru că l-ar fi insultat, scrie The Guardian.

Poliţia a reţinut-o pe Sedef Kabaş la domiciliu sâmbătă, la doar câteva ore după comentariile ei în direct şi după ce le-a publicat pe Twitter unde au fost citite de 900.000 de urmăritori. 
 
Presupusa insultă a fost un proverb care se traduce prin: „Când boul vine la palat, nu devine rege. Dar palatul devine hambar”. 
 
„Acest delict nu va rămâne nepedepsit”, a prevenit şeful statului într-un interviu la postul privat NTV. „Este datoria noastră să protejăm respectarea funcţiei mele, a preşedinţiei”, a spus el. „Nu are nimic de-a face cu libertatea de exprimare”. 
 
Delictul de a „insulta preşedintele” este pasibil cu închisoare de la un an la patru ani în Turcia. 
 
Poliţia a reţinut-o pe Kabas, în noaptea de vineri spre sâmbătă, şi a dus-o mai întâi la secţia principală de poliţie din Istanbul, înainte de a o transfera la tribunalul principal al oraşului, unde o instanţă a decis ulterior în favoarea arestării ei oficiale.
 
Pentru Sindicatul jurnaliştilor din Turcia (TGS), „arestarea lui Sedef Kabas pentru că a „insultat preşedintele” este un grav atac la libertatea de exprimare. ONG-ul denunţă în mod regulat încălcări ale libertăţii presei în Turcia, în special după tentativa de puci din 2016, urmată de arestarea a zeci de jurnalişti şi închiderea mai multor mass-media considerate ostile. 
 
Turcia se află pe locul 153 din 180 în clasamentul 2021 privind libertatea presei realizat de ONG-ul Reporters sans frontières (RSF).
 

Vă recomandăm şi: 

 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările