Recep Tayyip Erdoğan a promis că delictul jurnalistei Sedef Kabaş de a insulta preşedintele „nu va rămâne nepedepsit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a promis că binecunoscuta jurnalistă de televiziune Sedef Kabaş nu va rămâne „nepedepsită” după ce a fost arestată pentru că l-ar fi insultat, scrie The Guardian.

Poliţia a reţinut-o pe Sedef Kabaş la domiciliu sâmbătă, la doar câteva ore după comentariile ei în direct şi după ce le-a publicat pe Twitter unde au fost citite de 900.000 de urmăritori. 

Presupusa insultă a fost un proverb care se traduce prin: „Când boul vine la palat, nu devine rege. Dar palatul devine hambar”. 

„Acest delict nu va rămâne nepedepsit”, a prevenit şeful statului într-un interviu la postul privat NTV. „Este datoria noastră să protejăm respectarea funcţiei mele, a preşedinţiei”, a spus el. „Nu are nimic de-a face cu libertatea de exprimare”. 

Delictul de a „insulta preşedintele” este pasibil cu închisoare de la un an la patru ani în Turcia. 

Poliţia a reţinut-o pe Kabas, în noaptea de vineri spre sâmbătă, şi a dus-o mai întâi la secţia principală de poliţie din Istanbul, înainte de a o transfera la tribunalul principal al oraşului, unde o instanţă a decis ulterior în favoarea arestării ei oficiale.

Pentru Sindicatul jurnaliştilor din Turcia (TGS), „arestarea lui Sedef Kabas pentru că a „insultat preşedintele” este un grav atac la libertatea de exprimare. ONG-ul denunţă în mod regulat încălcări ale libertăţii presei în Turcia, în special după tentativa de puci din 2016, urmată de arestarea a zeci de jurnalişti şi închiderea mai multor mass-media considerate ostile. 

Turcia se află pe locul 153 din 180 în clasamentul 2021 privind libertatea presei realizat de ONG-ul Reporters sans frontières (RSF).

Vă recomandăm şi: 

Erdogan: „Sper că Rusia nu va ataca Ucraina. Nu ar fi înţelept un asemenea pas”

O jurnalistă renumită din Turcia a fost arestată sub acuzaţia că l-a insultat pe Erdogan. Totul a pornit de la un proverb

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite