Preşedintele Libanului ia în calcul un atac extern în exploziile din Beirut. Hezbollah neagă existenţa unor depozite de armament în port

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron şi preşedintele libanez Michel Aoun FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron şi preşedintele libanez Michel Aoun FOTO EPA-EFE

În timp ce preşedintele libanez a declarat vineri că ia în considerare inclusiv posibilitatea unei intervenţii străine în atac şi s-a exprimat împotriva unei anchete internaţionale care ar „dilua adevărul”, mai multe canale locale boicotează discursurile politicienilor în semn de protest. Liderul Hezbollah „neagă categoric” că deţine depozite de armament în port.

Unul din cele mai mari canali de ştiri din Liban, LBC Lebanon, a refuzat să transmită discursul preşedintelui de vineri, dar şi pe acela al liderului mişcării şiite libaneze Hezbollah, Hasan Nasrallah.

„Neg total, în mod categoric, că am avea ceva în port. Nici depozit de armament, nici depozit de rachete (...) nicio bombă, niciun glonţ, nici nitrat” de amoniu, a ţinut să sublinieze acesta în mijlocul acuzaţiilor apărute în presă şi pe reţele sociale care arată cu degetul un atac venit din partea organizaţiei considerate teroriste.

La conferinţa de presă de vineri, preşedintele libanez Michel Aoun a spus că a primit informaţii despre depozitarea transportului de nitrat de amoniu în port pe 24 iulie şi a cerut Consiliului de Apărare să-l îndepărteze de acolo.

„Cauza nu a fost încă stabilită. Există posibilitatea unei intervenţii externe prin intermediul unei rachete, bombe sau alte acte”, a spus Michel Aoun subliniind că ia de asemenea în calcul neglijenţa sau un accident. Anterior el a spus că substanţa inflamabilă a fost depozitată ani de zile în condiţii nesigure.

Pe de altă parte preşedintele Michel Aoun a respins o anchetă internaţională sugerată de către preşedintele francez Emmanuel Macron în cursul vizitei sale de joi. El a precizat că i-a cerut ”personal”, omologului său francez, pe care l-a primit la palatul prezidenţial, ”să ne furnizeze imagini aeriene pentru ca să putem stabili dacă au existat avioane în spaţiul (aerian) sau rachete” în momentul exploziei de marţi, relatează news.ro citând AFP.

”Dacă aceste imagini nu sunt disponibile de la francezi, le vom cere altor ţări”, a declarat Michel Aoun, criticat în mod violent de populaţie, care denunţă incompetenţa şi corupţia autorităţilor.

După ce preşedintele Macron a cerut reforme în ţară preşedintele libanez a spus că Libanul se este prins într-un „sistem paralizat”: ”Ne confruntăm cu o revizuire a sistemului nostru bazat pe consens, pentru că este paralizat şi nu permite să se ia decizii care să fie aplicate rapid. Ele trebuie să fie consensuale şi să treacă prin mai multe autorităţi”.

Totodată procuratura militară a transmis că în afară de nitrat de amoniu mai erau şi alte „materiale puternic inflamabile şi fitiluri lente”. 

Libanul se afla în pragul prăbuşirii economice înainte de explozia de marţi şi proteste aveau deja loc împotriva corupţiei din ţară. Pagubele au fost estimate la 15 miliarde dolari în condiţiile în care datoria naţională depăşeşte cu 150% puterea economică a ţării. Autorităţile caută încă printre dărâmături potenţiali supravieţuitori. Însă o parte din cei dispăruţi au fost aruncaţi în apele portului de suflul exploziei. 

Zeci de persoane sunt încă dispărute. Voluntari curăţă străzile capitalei ce încă poartă urmele războiului civil şi multiplelor atacuri cu bombă survenite de atunci.

„Nu avem nicio şansă să ne reconstruim casa. Unde este statul?”, a întrebat Tony Abdou, un şomer în vârstă de 60 de ani. Casa familiei sale se află la câteva sute de metri de depozitele portuare unde se aflau şi cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu.

„Avem realmente un guvern în ţară?”, se întreabă un şofer de taxi a cărui maşină a fost distrusă în urma exploziei cu câteva momente înainte de a pleca la lucru. „Nu mai avem nicio cale de a câştiga bani”, a spus acesta.

„30 de angajaţi ai portului au murit. Îi cunoşteam, doi dintre ei îmi erau prieteni apropiaţi şi unul din ei nu afost încă găsit”, a spus un bărbat de 62 de ani a cărui casă a fost distrusă. „Nu am unde să ma duc în afara familiei soţiei mele. Cum am putea supravieţui aici, dacă economia este zero?”

Guvernul a promis o anchetă completă. 16 persoane din conducerea portului au fost arestate la domiciliu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite