Polonia: alegeri pe fond de inundaţii

Polonezii vor lăsa deoparte, mâine, pentru câteva ore, munca de reconstrucţie şi se vor deplasa la urne pentru a-şi alege preşedintele. Favoriţii acestui scrutin sunt liberalul Bronislaw Komorowski şi conservatorul Jaroslaw Kaczynski, fratele defunctului preşedinte, Lech Kaczynski.

Ştiri pe aceeaşi temă

Jaroslaw Kaczynski se destăinuie înainte de prezidenţiale: "O parte din mine a murit cu Lech"

Alegerile prezidenţiale din Polonia ar fi trebuit să aibă loc în toamna acestui an, dar au fost convocate mai devreme după moartea fostului preşedinte Lech Kaczynski, la 10 aprilie, într-un tragic accident aviatic produs la Smolensk, în Rusia.

La acest scrutin s-au înscris zece candidaţi, dar doar doi, liberalul Bronislaw Komorowski şi conservatorul Jaroslaw Kaczynski, sunt luaţi în seamă de analiştii politici, în condiţiile în care pretendentul pe care sondajele îl dau pe locul trei, Grzegorz Napieralski, este creditat doar cu cinci la sută din voturi.

Potrivit ultimelor cercetări de piaţă, date publicităţii ieri, Bronislaw Komorowski ar putea câştiga alegerile prezidenţiale de mâine din primul tur, cu 51 la sută din opţiuni. Alte sondaje îl dau câştigător din al doilea tur de scrutin.

Principalul său rival, Jaroslaw Kaczynski, este creditat cu 33 la sută din intenţiile de vot în primul tur. În cel de-al doilea tur, prevăzut pentru 4 iulie, Komorowski ar obţine 54-55,5 la sută din voturi, faţă de 37,8-41 la sută pentru Kaczynski.

Campanie în zonele devastate

Inundaţiile le-au dat candidaţilor ocazia să sublinieze slăbiciunile rivalilor, fără a risca să fie acuzaţi de lipsă de sensibilitate, într-o atmosferă deja tensionată după moartea fostului preşedinte Lech Kaczynski.

Campania, desfăşurată sub semnul doliului pentru victimele accidentului aviatic de la Smolensk, a fost mai discretă decât în mod normal pentru politica poloneză. Dar liniştea a fost spartă de criticile candidaţilor faţă de modul de administrare a crizei inundaţiilor, soldate cu moartea a 22 de persoane şi care au necesitat evacuarea altor mii de oameni.

Platforma Civică, partidul aflat la guvernare, al cărui candidat Bronislaw Komorowski este preşedinte interimar, a promis 6.000 de zloţi (1.466 euro) despăgubiri pentru fiecare familie afectată şi a dat asigurări că nu va fi nevoie de o revizuire bugetară pentru acoperirea acestei sume.

Pe de altă parte, fostul premier Jaroslaw Kaczynski, candidatul formaţiunii de dreapta Lege şi Justiţie (Pis) şi fratele geamăn al fostului preşedinte, a criticat această măsură şi a afirmat că ajutorul ar trebui dublat. 

Cât priveşte celelalte teme abordate, Komorowski a anunţat că vrea să ajute Polonia să prindă din urmă membrii prosperi ai UE şi a promis că va colabora cu poporul şi cu Parlamentul, iar vetourile vor fi ţinute la un nivel minim. Jaroslaw a declarat că vrea să continue misiunea celor care au murit în accidentul de la Smolensk.

Până nu de mult critic faţă de stabilirea unor relaţii bune cu Rusia, el şi-a mai îndulcit retorica faţă de Moscova, dar Platforma Civică spune că această schimbare este o tactică de campanie. Analistul Jan Filip Stanilko crede că acum el îşi reface imaginea, încercând să pară un politician mai flexibil.

Familistul Jaroslav

Campania electorală a lui Jaroslaw Kaczynski  a fost condusă de femei. Analistul Jan Filip Stanilko spune că politicianul a recurs la această strategie pentru a construi o atmosferă caldă, care aminteşte de familie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările