Pandemia Covid-19. Pericolele ridicării restricţiilor prea devreme VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de turişti în staţiunea de pe Muntele Galben
Mii de turişti în staţiunea de pe Muntele Galben

Chinei s-a văzut nevoită de mai multe ori să reimpună restricţiile după ce a încercat să le relaxeze, ceea ce arată cât de grea va fi revenirea la normalitate.

Apar primele raze de speranţă în Europa pe fondul noilor scăderi înregistrate atât în privinţa numărului de cazuri noi, cât şi a numărului de decese provocate de coronavirus. Noile semnale încurajatoare a determinat câteva state europene să se gândească la o relaxare a restricţiilor, impunând în schimb o intensificare a testării populaţiei şi purtarea măştilor în spaţiile publice. Potrivit Reuters, care citează un document al Ministerului german de Interne, Germania are în plan să ridice restricţiile severe începând cu data de 19 aprilie, instituind, în schimb, mecanisme care să permită identificarea într-un interval de 24 de ore şi în proporţie mai mare de 80% a contacţilor unei persoane diagnosticate cu Covid-19. 

Şi Austria a anunţat că îşi va redeschide primele spaţii comerciale începând cu 14 aprilie, la patru săptămâni de la instituirea restricţiilor, fiind prima ţară din Uniunea Europeană care a detaliat un calendar pentru încetarea crizei. Astfel, într-o primă etapă vor fi redeschise mai întâi magazinele mai mici de 400 m.p., precum şi magazinele de grădinărit şi bricolaj, urmând ca restul magazinelor să fie redeschise de la 1 mai, cu excepţia hotelurilor şi a restaurantelor, care se vor redeschide treptat, începând cu 15 mai. 

Purtarea măştii va fi obligatorie în toate aceste spaţii, ca şi în transportul public, mai scrie cotidianul francez. Grecia - mai puţin afectată de pandemia covid-19 decât partenerii săi europeni - speră să revină ”la normalitate” în mai, cu condiţia ca cetăţenii să continue să respecte scrupulos izolarea, relatează AFP. ”Rămânând acasă în aprilie, vom putea să ne bucurăm mai bine de primele rezultate ale comportamentului nostru responsabil”, a apreciat luni un purtător de cuvânt al Guvernului, Stelios Petsas.

 El şi-a exprimat speranţa unei ”întoarceri la normalitate” cu condiţia ”să nu se comită erori care ar putea compromite ceea ce am construit de la începutul acestei pandemii”. Dar, specialiştii în boli infecţioase avertizează în faţa ridicării premature a restricţiilor. Lothar Wieler, şeful Institutului de Sănătate Publică Robert Koch din Germania, a avertizat marţi că este prea devreme pentru relaxarea măsurilor de carantină. Precizarea vine după ce ieri, ministerul german de interne elaborase un plan de ieşire treptată din carantină.

Wieler a mai spus că este de aşteptat ca numărul deceselor să continue să crească pe măsură ce tot mai mulţi oameni în vârstă sunt infectaţi cu noul coronavirus, relatează Guardian şi Reuters.

În context, el a arătat că epidemia a afectat în special populaţia tânără, la debutul ei. În Germania, vârsta medie a celor infectaţi este în continuare mai mică decât în celelalte state, respectiv de 49 de ani. 

Comisia Europeană va prezenta o strategie de ieşire coordonată din izolare

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta miercuri ''orientări'' pentru a asigura o ieşire coordonată din perioada de izolare impusă pentru a limita propagarea noului coronavirus, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt, Eric Mamer, într-o conferinţă de presă, transmite agenţia France Presse.

Executivul comunitar a decis să prezinte în această săptămână recomandările sale, în contextul în care două state membre ale UE (Austria şi Danemarca) au prezentat deja propriile planuri de ridicare a măsurilor de izolare.

''Mâine (miercuri) Comisia va adopta orientări, viziunea sa asupra modului în care statele membre ar trebui, în manieră coordonată, să pună în practică măsuri pentru ieşirea din această perioadă de izolare şi, în manieră generală, alte măsuri luate în acest context'', a explicat Mamer.

''Credem că este important să ieşim cu aceste propuneri acum întrucât anumite state membre au început deja să anunţe primii paşi în această direcţie pentru săptămânile care vin şi ni se pare foarte important ca acest lucru să se poată face în manieră coordonată'', a precizat reprezentantul CE.

Viena şi Copenhaga au informat în prealabil Comisia şi celelalte state membre UE în legătură cu strategiile lor, a adăugat Eric Mamer.

''Înţelegem că aceste strategii vor fi graduale, puse în practică pas cu pas, ceea ce este un element important pe care îl vom pune în lumină'' miercuri, a subliniat el.

Austria a publicat luni un calendar care detaliază planul său de ridicare a restricţiilor în vigoare contra pandemiei; acest plan va începe după Paştele catolic (12 aprilie) prin redeschiderea micilor afaceri.

La rândul său, şefa guvernului danez Mette Frederiksen a anunţat, tot luni, o ridicare graduală a restricţiilor, cu redeschiderea creşelor, grădiniţelor şi a şcolilor primare pe 15 aprilie. 

Chinezii au luat cu asalt locurile publice

Business Insider remarcă exemplul Chinei care s-a văzut nevoită de mai multe ori să reimpună restricţiile după ce a încercat să le relaxeze, iar acest fapt arată cât de grea va fi revenirea la normalitate. Numai weekendul trecut, zeci de mii de chinezi care au luat cu asalt locuri turistice populare i-au determinat pe experţi să avertizeze asupra riscurilor de transmitere a coronavirusului, cerând reglementări mai stricte pentru locurile publice foarte frecventate, notează publicaţia chineză Global Times.

Un număr mare de oameni au început să se adune în zone turistice în marile metropole de-a lungul ţării, în ciuda avertizărilor autorităţilor şi specialiştilor care spun că încă există riscuri serioase în ceea ce priveşte pandemia de coronavirus. În fotografiile de la staţiunea de munte din Huangshun, din provincia Anhui, din data de 4 aprilie se pot vedea mii de oameni înghesuiţi în spaţii mici, mulţi încă purtând măşti sanitare. Dornici să se bucure din nou de aerul de afară după luni restricţii de călătorie şi măsuri stricte de carantină, oamenii se pun în situaţii extrem de riscante, în condiţiile în care un potenţial nou val de infectare este posibil în China. Staţiunea a fost atât de aglomerată încât autorităţile au decis, la oral locală 7:48 să o închidă pentru noi vizitatori, în condiţiile în care parcul deja atinsese limita zilnică de 20.000 de persoane.  

În Shanghai, faimoasa staţiune Bund a fost din nou ticsită de clienţi şi turişti, după ce timp de săptămâni a arătat ca un oraş fantomă. Multe dintre restaurantele din oraş, închise complet în urmă cu numai câteva zile, au început să instituie rezervarea obligatorie, în condiţiile în care nu mai aveau suficiente locuri pentru a servi „marea” de clienţi. Evenimente similare au avut loc şi în capitala ţării, Beijing. Întoarcerea abruptă la normalitate vine după mai mult de trei luni după ce coronavirusul a fost detectat pentru prima oară în oraşul Wuhan. Epidemia, care de atunci s-a răspândit în toată lumea şi a infectat mai mult de 1 milion de persoane la nivel global, a dus la o închidere aproape totală a Chinei pentru a limita răspândirea. 

Avertismentul specialiştilor

Deşi guvernul chinez a început să relaxeze semnificativ restricţiile, experţii chinezi din domeniul Sănătăţii îndeamnp publicul să rămână vigilent şi să nu îşi asume riscuri inutile. Zeng Guang, epidemiolog şef la centrul pentru prevenţia şi controlul bolilor din China, spune că epidemia nu este nici pe departe la final în China. După ce fotografiile de la Huangshan au fost distribuite pe reţele sociale, ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez a lansat un avertisment dur la adresa cetăţenilor: „Nu vă îmbulziţi!”. 

Autorităţile au avertizat, de asemenea, că dacă există purtători asimptomatici în mijlocul acestor adunări publice, consecinţele vor fi dezastruoase. Staţiunea Huangshan a anunţat, ulterior, că îşi va închide din nou porţile. În China nu s-a înregistrat niciun nou deces pentru prima oară de când sunt date publicităţii statistici privind numărul bolnavilor care au murit ca urmare a infectării cu noul coronavirus în luna ianuarie, conform informaţiilor furnizate marţi de autorităţile sanitare. De la primul deces înregistrat pe 11 ianuarie, 3.331 de chinezi şi-au pierdut viaţa în urmă îmbolnăvirii cu COVID-19. China continentală a raportat marţi o scădere a numărului de cazuri importate de îmbolnăvire cu noul coronavirus, după adoptarea măsurilor de închidere a frontierelor pentru aproape toţi cetăţenii străini şi de creştere a vigilenţei în cazurile de infectare a persoanelor care nu manifestă simptome, dar care pot transmite virusul, potrivit Reuters. 

Numărul total al infectărilor importate a ajuns la 983. Până luni, 1.033 de pacienţi asimptomatici se aflau sub observaţie medicală. Zborurile internaţionale au fost reduse la aproximativ 3.000 pe zi, de la zecile de mii care aveau loc înaintea lunii aprilie. Tot din aprilie, s-a început testarea tuturor călătorilor zborurilor internaţionale. Numărul cazurilor confirmate oficial luni în China continentală a ajuns la 81.740. Un total de 32 de noi cazuri confirmate s-au înregistrat luni, în scădere cu şapte faţă de duminică, conform datelor furnizate de Comisia naţională de sănătate. Măsurile de izolare instituite în Wuhan pe 23 ianuarie urmează să fie ridicate miercuri, persoanele cu o stare de sănătate bună urmând să fie, în principiu, autorizate să părăsească metropola de 11 milioane de locuitori.

OMS avertizează cu privire la relaxarea prematură a măsurilor de restricţie

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu are o recomandare generală pentru ţări şi regiuni privind relaxarea măsurilor luate pentru încetinirea propagării coronavirusului, dar le cere să nu le ridice prea devreme, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, citat de Reuters.

"Unul dintre cele mai importante lucruri este de a nu renunţa prea devreme la aplicarea măsurilor pentru a nu avea o recidivă", a declarat Lindmeier, într-o conferinţă de presă virtuală.

"Este ca şi cum ai fi tu însuţi bolnav, dacă te dai jos din pat prea devreme şi începi să alergi prea devreme, rişti ca boala să recidiveze şi să ai complicaţii", a adăugat el. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite