Jurnalistul american ucis de jihadişti a fost decapitat de John din „The Beatles”

Jurnalistul american ucis de jihadişti a fost decapitat de John din „The Beatles”

Americanul fusese capturat de jihadişti în Siria, în noiembrie 2012

Militantul jihadist care a decapitat un jurnalist american săptămâna aceasta era, într-adevăr, cetăţean britanic, iar înainte de a pleca în Siria pentru a lupta alături de extremişti locuia în Londra, a declarat o persoană care a reuşit să scape după ce a fost ţinută ostatică de acelaşi grup. Fanaticul era cunoscut drept John şi, încă de când se afla în Regatul Unit, făcea parte dintr-o grupare extremistă britanică numită „The Beatles”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Serviciile de britanice de informaţii sunt foarte aproape de a-l identifica pe bărbatul care l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley. Fanaticul vorbeşte, în clipul în care-l execută pe american, engleză cu accent britanic, iar ministrul Externelor de la Londra a recunoscut că este probabil să fie cetăţean britanic. 
 
Între timp însă, un fost ostatic capturat de acelaşi grup care l-a executat pe Foley spune despre ucigaş că este, într-adevăr, britanic, că provine din Londra şi i se spune John. Înainte de a pleca să lupte alături de jihadiştii din Siria, John a făcut parte dintr-o organizaţie islamistă britanică, numită „The Beatles”, povesteşte supravieţuitorul, potrivit „Daily Mail”. 
 
Experţii au avertizat că britanicii sunt printre cei mai vicioşi fanatici ai Statului Islamic, iar unul dintre ei ar fi putut fi ales să execute decapitarea din cauza impactului global al unei astfel de fapte.
 
Serviciile de securitate folosesc tehnici avansate de recunoaştere vocală pentru a încerca să îl identifice pe ucigaşul care apare în înregistrarea de cinci minute difuzată de SI şi văzută de mii de persoane online.
 
Britanicul, care este stângaci şi poartă cizme Timberland, vorbeşte cu accent londonez şi face o serie de ameninţări la adresa preşedintelui american Barack Obama şi a Occidentului.
 
SIIL, transformată în Statul Islamic după ce a capturat teritorii vaste în Irak şi a declarat un califat islamic în partea de nord a ţării, a revendicat ieri execuţia jurnalistului american James Foley, în vârstă de 40 de ani, pe care-l capturaseră în noiembrie 2012.  În clipul video cu decapitarea lui Foley, prin care SIIL revendincă execuţia şi ameninţă că va mai ucide un alt jurnalist, se poate auzi clar cum jihadistul care-l omoară pe american vorbeşte în limba engleză, cu accent britanic. 
 
Miecuri, Phillip Hammond, ministrul britanic al Externelor, a recunoscut că este posibil ca militantul să fie cetăţean britanic. Hammond a spus că militantul vorbea cu accent britanic, dar a precizat că înregistrarea trebuie verificată.
 
„Suntem perfect conştienţi că un număr semnificativ de britanici este implicat în crime îngrozitoare, probabil în comiterea de atrocităţi, în jihad alături de SIIL (acum cunoscut ca SI - Statul Islamic) şi alte organizaţii extremiste”, a declarat el, citat de BBC şi preluat de Mediafax. „Este un lucru pe care îl urmărim şi cu care ne confruntăm de multe, multe luni şi nu cred că această înregistrare video schimbă ceva. Doar creşte gradul de conştientizare a unei situaţii foarte grave şi la care lucrăm de multe luni”, a explicat el.
 
James Foley era un jurnalist american specializat în zone de conflict. Spre sfârşitul lui 2012, el a mers în Siria pentru a relata despre războiul care a izbucnit în martie 2011 între rebeli şi regimul controlat de preşedintele Bashar al-Assad. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: