Israelul a informat SUA că se află în spatele asasinării colonelului Sayyad Khodai, ofiţer al Gardienilor Revoluţiei

Israelul a informat SUA că se află în spatele asasinării colonelului Sayyad Khodai, ofiţer al Gardienilor Revoluţiei

FOTO: EPA-EFE

Israelul a informat Statele Unite că este responsabilă de uciderea colonelului iranian Sayyad Khodai, important ofiţer al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, potrivit unor informaţii publicate miercuri de cotidianul american The New York Times, potrivit AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Colonelul Sayyad Khodai a fost asasinat duminică de doi motociclişti care au deschis focul asupra lui în estul capitalei iraniene, în timp ce el se întorcea acasă cu maşina. Khodai a primit cinci gloanţe, potrivit agenţiei oficiale Irna.

Iribnews, site-ul televiziunii de stat iraniene, l-a prezentat pe ofiţerul ucis drept un membru al Forţei Al-Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, însărcinată cu operaţiuni externe. Victima era cunoscută în Siria, ţară aflată în război, unde Iranul ajută militar regimul lui Bashar al-Assad.

„Potrivit unui responsabil al serviciilor de informaţii care urmăresc cazul, Israelul a informat responsabili americani că se află în spatele asasinatului”, a scris miercuri New York Times, preluată de Agerpres.

Potrivit unei surse care a vorbit sub acoperirea anonimatului cu cotidianul american, Israelul a declarat SUA că această operaţiune era menită să pună capăt acţiunilor unui grup ce opera în cadrul Forţei Al-Quds.

Luni, preşedintele iranian Ebrahim Raissi a declarat că moartea colonelului Sayyad Khodai „va fi răzbunată”. „Nu există nicio îndoială că mâna aroganţei mondiale poate fi văzută în această crimă”, a spus Raissi, expresie care face referire la SUA şi aliaţii lor, în frazeologia oficială a Republicii Islamice.

Mii de iranieni i-au adus marţi un ultim omagiu colonelului Khodai, calificat drept „martir”. Unii participanţi au fluturat drapele şiite, dar şi fotografii cu militari iranieni ucişi în Irak, ţară vecină unde Iranul exercită o mare influenţă, şi în Siria, precum şi fotografii cu combatanţi din războiul irano-irakian (1980-1988). „Moarte Americii!” şi „Moarte Israelului!”, au strigat ei ocazional pe drum.

La trecerea cortegiului, pe un panou publicitar cuvintele „răzbunare teribilă” însoţeau un portret al generalului Qassem Soleimani, fost comandant al Forţei Al-Quds, ucis în Irak într-un raid american la Bagdad, în ianuarie 2020.

Născut în 1972 în oraşul turcofon Mianeh din provincia Azerbaidjanul de Est (nord-vestul Iranului), Sayyad Khodai a fost înhumat în zona „martirilor” din cimitirul Behesht-e-Zahra, în sudul Teheranului.

Statul Major Interarme al Iranului a anunţat luni declanşarea unei anchete asupra „circumstanţelor exacte ale asasinării” lui Khodai.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările