Investigaţie jurnalistică: Ruşii trimit în Turcia cereale furate din Ucraina VIDEO

Investigaţie jurnalistică: Ruşii trimit în Turcia cereale furate din Ucraina VIDEO

FOTO Shuterstock

Rusia trimite în Turcia cantităţi mari de cereale furate din teritoriile pe care le-a ocupat în Ucraina, arată o investigaţie jurnalistică a programului Shemî, produs de Radio Europa Liberă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Investigaţia, publicată şi de „Ukrainska Pravda”, indică faptul că autorităţile turce nu şi-au respectat asigurările precum că nu vor cumpăra cereale furate de ruşi din Ucraina.
 
Jurnaliştii dezvăluie, cu ajutorul unor imagini din satelit şi documente, că este vorba de un proces sistematic.
 
Potrivit anchetei, cerealele sunt încărcate la terminalul Avlita, din portul Sevastopol, din Crimeea, după ce sunt aduse aici din zone ocupate de ruşi în regiunile Herson şi Zaporojie. Ele sunt „exportate” apoi spre Turcia ca produse din „Crimeea” şi „Rusia”. Crimeea este o peninsulă din Marea Neagră anexată de Rusia în 2014.
 
„Agresorii ruşi opresc radarele pe navele care transportă cereale ucrainene din Crimeea către porturi din Turcia”, relevă autorii investigaţiei.
 
Una dintre navele implicate în acest trafic ilegal este „Mihail Nenaşev”, care navighează sub pavilionul Rusiei. Nava „Mihail Nenaşev” a realizat cel puţin trei deplasări între Sevastopol şi un port din Turcia.
 
O altă navă este „Finikia”, care navighează sub pavilionul Siriei. „Finikia” a efectuat transporturi între Crimeea şi portul Nemrut, în Marea Egee.
 
În timp ce permite acest trafic ilegal, Ankara ocoleşte chestiunea cu promisiunea că investighează dacă ruşii transportă cereale furate din Ucraina. La solicitarea Ucrainei, o navă cu cereale a fost blocată recent într-un port din Turcia în vederea stabilirii încărcăturii sale. O întâlnire dedicată problemei cerealelor ar putea avea loc „săptămâna viitoare” cu participarea unor reprezentanţi ai Turciei, Rusiei, Ucrainei şi ONU.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările