Erdogan:„Turcia nu va ordona niciodată încetarea focului în Siria”. Înţelegerea dintre kurzi şi guvernul sirian, una „murdară”

Erdogan:„Turcia nu va ordona niciodată încetarea focului în Siria”. Înţelegerea dintre kurzi şi guvernul sirian, una „murdară”

FOTO EPA-EFE

Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, i-a spus preşedintelui american Donald Trump că nu va ordona încetarea focului în nord-estul Siriei şi că sancţiunile anunţate de SUA în urma ofensivei turce în Siria nu-l îngrijorează, a relatat marţi canalul turcesc NTV, potrivit Euronews.

Ştiri pe aceeaşi temă

Totodată, Ankara vorbeşte despre înţelegerea „murdară” dintre regimul lsirian şi militanţii kurzi.

În cursul zborului de întoarcere din Azerbaijan, Erdogan a declarat reporterilor că discuţiile cu Washingtonul şi Moscova în legătură cu oraşele siriene Kobani şi Manbij au continuat, el precizând că intrarea armatei siriene în Manbij nu este ceva „negativ” atâta vreme cât militanţii din zonă sunt îndepărtaţi.

Erdogan a respins oferta de mediere a lui Trump, pe motiv că că „nu va negocia cu o organizaţie teroristă”.

Tot marţi, administraţia prezidenţială turcă a declarat că Erdogan i-a spus  preşedintelui rus Vladimir Putin la telefon că incursiunea Turciei în nord-estul Siriei contribuie la eforturile contrateroriste, la integritatea teritorială a Siriei şi la procesul găsirii unei soluţii politice.

Comentariile lui Erdogan au venit după ce un oficial american a declarat pentru Reuters că un avion militar american a efectuat o „demonstraţie de forţă” după ce forţele turce s-au apropiat prea mult de trupele americane. Oficialul a spus sub anonimat că avionul a zburat deasupra trupelor turceşti care ulterior s-au dispersat.

Turcia a vorbit despre „o înţelegere murdară” între regimul preşedintelui Bashar al-Assad şi forţele kurde, asta după ce kurzii au eliberat intenţionat prizonieri jihadişti şi au tras asupra civililor.  

„Vom continua să combatem grupările teroriste, inclusiv Daesh (Statul Islamic) indiferent dacă comunitatea internaţională este sau nu de acord să ne susţină eforturile”, a declarat pentru AFP Fahrettin Altun, directorul de comunicare al administraţiei prezidenţiale turceşti.

Altun a afirmat că militanţii kurzi au eliberat mii de prizonieri Daesh pentru a stârni panică în rândurile puterilor vestice. În plus, „grupul a tras asupra civililor, între care şi reporteri, aflaţi în apropierea graniţei”.

În weekend, unităţile de protecţie a poporului  kurde (YPG) au ajuns la o înţelegere cu Damascul pentru a fi protejate de ofensiva turcă. Astfel forţele isriene s-au întors în regiunile controlate de kurzi, între care şi oraşul de importanţă strategică Manbij, în cea mai mare desfăşurare militară de când au început să-şi retragă trupele, în 2012.

„Solicităm tuturor părţilor privească dincolo de relatările media părtinitoare şi fake news-urile şi să recunoască rolul Turciei ca bastion împotriva terorismului global”, a spus Altun. El a catalogat „fake news” acuzaţiile şefului Pentagonului, Mark Esper, că eliberarea unor „prizonieri periculoşi” sunt consecinţa acţiunii militare a Turciei.

„Nu e nici un secret: carierele multor oficiali americani, militari şi civili, depind de perpetuarea ameninţării ISIS în Siria. În ultimele zile am văzut cum oficiali americani îşi folosesc poziţiile oficiale pentru a răspândi ştiri false despre situaţia din nordul Siriei şi acoperă crimele ramurii siriene a Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK), a spus el. Ankara consideră Unităţile de protecţie a poporului kurde o ramură teroristă a PKK. 

Altun spune că abordarea Washingtonului a stârnit confuzie printre turci, care susţin operaţiunea militară în Siria.

„Ei se întreabă de ce SUA, aliatul nostru NATO, nu ar dori să susţină eforturile noastre contrateroriste. Se întreabă de ce America nu oferă niciun remediu pentru criza refugiaţilor. Încearcă să înţeleagă de ce Washingtonul se opune creării unui spaţiu sigur refugiaţiilor în nordul Siriei”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: