Criza submarinelor. Premierul Australiei, după ce Macron nu i-a răspuns la telefon: Vom avea „răbdare” în a restabili relaţiile cu Franţa

Criza submarinelor. Premierul Australiei, după ce Macron nu i-a răspuns la telefon: Vom avea „răbdare” în a restabili relaţiile cu Franţa

Scott Morrison discutând cu Joe Biden pe tema pactului AUKUS FOTO EPA-EFE

Premierul australian Scott Morrison recunoaşte că preşedintele francez Emmanuel Macron îi face viaţa grea, după ce a rupt un contract de achiziţionare a unor submarine, însă promite să aibă „răbdare” în vederea restaurării relaţiilor cu Franţa, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Morrison a anunţat miercuri seara, la Washington, că a încercat să-l contacteze pe Macron, dar că nu a discutat încă cu şeful statului francez.

„Însă noi avem răbdare. Le înţelegem dezamăgirea”, a dat el asigurări, la o săptămână după ce Autralia a rupt - fără vreun avertisment - un contract cu privire la achiziţionarea a 12 submarine franceze cu propulsie convenţională, în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (55 de miliarde de euro).

În paralel cu această rupere a contractului, Australia a anunţat achiziţionarea a cel puţin opt submarine americane sau britanice cu propulsie nucleară - după luni de negocieri secrete -, un lucru care a înfuriat Parisul.

Franţa a anulat, ca măsuri de retorsaiune, o serată de gală la Washington, la care urmau să fie sărbătorite relaţiile franco-americane, şi şi-a rechemat ambasadorii de la Washington şi Canberra, acuzând cele două ţări de faptul că i-au aplicat o „lovitură de la spate”.

Preşedinţii american Joe Biden şi francez Emmanuel Macron au înercat să liniştească tensiunile - într-o convorbire la telefon de 30 de minute -, catalogată drept amicală de către Biden.

Însă nicio discuţie de acest fel nu a avut loc cu Morrison.

Franţa urmează să-şi trimită înapoi ambasadorul la Washington, săptămâna viitoare, însă nu a prezentat vreo dată cu privire la întoarcerea ambasadorului la Canberra.

„Australia a decis să nu dea curs unui contract în domeniul apărării foarte important. Iar noi ştim că Franţa este dezamăgită de această decizie, ceea ce este de înţeles”, a declarat Morrison.

„Cred că va fi nevoie de mai mult timp în vederea rezolvării acestor probleme decât în rezolvarea celor dintre Statele Unite şi Franţa”, a adăugat el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările