Contacte diplomatice între SUA, Rusia şi China pe tema Afganistanului: Ce îngrijorări exprimă ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antony Blinken FOTO EPA-EFE
Antony Blinken FOTO EPA-EFE

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a discutat luni despre situaţia din Afganistan cu omologii săi din China şi Rusia, ţări care şi-au manifestat deja intenţia de a avea contacte cu talibanii.

Antony Blinken a discutat separat cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi cu cel chinez Wang Yi despre situaţia de securitate şi eforturile de evacuare din Kabul, a anunţat Departamentul de Stat, potrivit AFP.

Diplomaţia americană nu a intrat în detalii despre conţinutul discuţiilor.

Conform MAE rus, Blinken şi Lavrov au discutat despre „contactele ambasadei Rusiei cu reprezentanţii tuturor forţelor politice majore din Afganistan cu scopul de a contribui la asigurarea stabilităţii şi a ordinii publice”.

Cei doi miniştri, continuă MAE rus, „au fost de acord să continue consultările, cu participarea reprezentanţilor Chinei, Pakistanului, a altor ţări interesate şi a ONU, pentru a contribui la crearea condiţiilor prealabile iniţierii unui dialog inter-afgan incluziv”.

Moscova şi Beijingul şi-au intensificat contactele cu talibanii, o mişcare insurgentă, după decizia Washingtonului de a părăsi Afganistanul.

Rusia, a cărei invazie în Afganistan, în 1979, s-a încheiat cu un eşec după zece ani de ciocniri cu luptătorii islamişti susţinuţi atunci de Statele Unite, şi-a menţinut ambasada de la Kabul deschisă şi intenţionează să ţină legătura cu talibanii, notează AFP.

Potrivit Rusiei, situaţia din Afganistan era în proces de stabilizare luni.

La rândul său, regimul comunist de la Beijing a anunţat luni că doreşte „relaţii de prietenie şi cooperare” cu Afganistanul condus de talibani.

Dacă Beijingul dă curs legitimării regimului taliban, Washingtonul se fereşte să facă acest lucru. Totuşi, potrivit Reuters, diplomaţia americană continuă să dialogheze cu reprezentanţii biroului politic al talibanilor de la Doha, Qatar.

ONU: Afganistanul să nu devină un refugiu pentru organizaţii teroriste

Pe de altă parte, Consiliul de Securitate al ONU a cerut încetarea violenţelor în Afganistan şi i-a avertizat pe talibanii împotriva oricărei intenţii de a transforma această ţară într-o bază pentru viitoare atacuri teroriste.

Într-o declaraţie comună, convenită în urma reuniunii de urgenţă desfăşurate luni, Consiliul de Securitate solicită încetarea imediată a tuturor ostilităţilor şi formarea, prin negocieri extinse, a unui nou guvern unit şi reprezentativ, care să includă şi femei, transmite AFP.

Deşi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la „încălcări grave ale dreptului umanitar internaţional şi abuzuri ale drepturilor omului”, Consiliul de Securitate a insistat asupra „importanţei luptei împotriva terorismului în Afganistan pentru a se asigura că teritoriul afgan nu va fi folosit pentru a ameninţa sau a ataca vreo altă ţară”.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a îndemnat comunitatea internaţională să „se unească pentru a se asigura că Afganistanul nu va mai fi folosit niciodată ca platformă sau refugiu pentru organizaţiile teroriste”.

Guterres apreciază că „următoarele zile vor fi cruciale”. „Lumea ne urmăreşte. Nu trebuie şi nu putem abandona populaţia Afganistanului”, afirmat secretarul general al ONU.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite