Şeful NATO: Apropierea politică şi militară dintre Rusia şi China creează „noi pericole“ pentru Alianţa Nord-Atlantică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Apropierea politică şi militară dintre Rusia şi China creează "noi pericole" pentru NATO şi constituie o "ameninţare" pentru multilateralism, a declarat marţi secretarul general al Alianţei nord-atlantice (NATO), Jens Stoltenberg, transmite AFP.

"Ordinea bazată pe reguli, baza multilateralismului, este ameninţată. Rusia şi China întreţin de o vreme o colaborare din ce în ce mai intensă, atât din punct de vedere politic, cât şi militar. Este vorba de o nouă dimensiune şi de o serie de provocări pentru NATO. Acest lucru creează noi pericole", a avertizat Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica.

"Moscova şi Beijing îşi coordonează din ce în ce mai mult poziţiile respective în deciziile luate în cadrul organizaţiilor multilaterale cum este ONU. În plus, efectuează exerciţii militare comune, experimentează împreună zboruri pe distanţe lungi cu avioane de luptă şi [efectuează] operaţiuni maritime, iar în acelaşi timp fac un schimb intens de experienţă cu privire la sistemele de armament şi controlul internetului", a spus Stoltenberg.

În ceea ce priveşte Rusia, potrivit lui Stoltenberg, NATO observă o "abordare dublă": "descurajare şi dialog", în special în ceea ce priveşte controlul armelor.

"Trupele noastre sunt prezente prin rotaţie în ţările baltice, în Polonia şi în România şi avem noi modele de intervenţie, astfel încât, în cazul unei crize, să poată veni rapid noi contingente ca întăriri la faţa locului", a subliniat Stoltenberg.

Acesta a atenţionat totodată, în ceea ce priveşte Belarus, ţară prietenă a Rusiei care se învecinează cu trei state membre NATO (Polonia, Letonia şi Lituania), că NATO va fi "vigilentă".

"Suntem pregătiţi, fireşte, în caz de urgenţă, să protejăm şi să apărăm fiecare aliat împotriva oricărui tip de ameninţare care vine de la Minsk sau Moscova", a avertizat secretarul general al Alianţei. 

În opinia liderului NATO, aceasta trebuie să "se adapteze" pentru a răspunde în special la "ascensiunea Chinei ca putere militară" şi la "agresivitatea crescândă a Rusiei", teme care vor fi în prim plan la summitul liderilor aliaţi din 14 iunie de la Bruxelles, în prezenţa preşedintelui SUA Joe Biden.

China ”nu ne împărtăşeşte valorile”

Conducătorii Guvernului chinez ”nu ne împărtăşesc valorile”, denunţă secretarul general al NATO Jens Stoltenberg în urma unei întâlniri, la Washington, cu preşedintele american Joe Biden, relatează Reuters.

Deşi "nu vedem China ca un duşman (...), China nu împărtăşeşte valorile noastre. Ea nu crede în democraţie, în libertatea de exprimare sau în libertatea mijloacelor de informare", a mai spus Jens Stoltenberg.

"China este foarte activă în Africa, Balcanii de Vest şi Arctica. Face investiţii masive în infrastructuri cheie în Europa. În spaţiul cibernetic, este o referinţă. Toate acestea au un impact imens asupra securităţii noastre", a notat el.

Relaţiile cu China şi Rusia urmează să se afle pe agenda summitului NATO prevăzut la 14 iunie la Bruxelles, la care urmează să participe şi Biden, a anunţat luni, în faţa presei, la Casa Albă, secretarul general al NATO.

NATO validează abordarea lui Joe Biden cu privire la Rusia în cadrul unui summit cu omologul său rus Vladimir Putin, prevăzut la 16 iunie la Geneva, anunţă Stoltenberg.

Summitul NATO va trimite un mesaj puternic despre unitatea transatlantică

Viitorul summit al NATO va trimite un semnal solid despre unitatea transatlantică pentru că împreună suntem mai puternici şi mai în siguranţă într-o lume tot mai imprevizibilă, a afirmat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, după întrevederea avută luni, la Casa Albă, cu preşedintele american Joe Biden, informează Reuters şi dpa.

Printre diferitele provocări pentru care NATO ar trebui să fie pregătită, Stoltenberg a amintit Rusia, ce are o atitudine agresivă faţă de vecinii săi, şi China, care investeşte masiv în noi capacităţi militare.

În cadrul primei sale deplasări în străinătate în calitate de preşedinte al SUA, Joe Biden urmează să participe şi la summitul NATO din 14 iunie, care va fi găzduit de sediul de la Bruxelles al organizaţiei transatlantice.

''O Alianţă Nord-Atlantică puternică este bună pentru Europa, dar este bună şi pentru Statele Unite; nicio altă mare putere nu are atât de mulţi aliaţi şi prieteni aşa cum au SUA în NATO'', a declarat Stoltenberg.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, în timpul întâlnirii Biden ''a transmis angajamentul său ferm de a lucra îndeaproape cu aliaţii pentru a construi pe fundamentul reprezentat de cele şapte decenii de apărare cu succes a securităţii transatlantice şi a valorilor democratice de către NATO''.

Potrivit Reuters, secretarul general al NATO a afirmat că lideri ai guvernului chinez ''nu împărtăşesc valorile noastre'' şi a susţinut abordarea liderului de la Casa Albă faţă de Rusia, inclusiv întâlnirea pe care preşedinţii SUA şi Rusiei o vor avea în curând la Geneva. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite