Vukovar, 1991: Serbia şi-a cerut scuze Croaţiei pentru masacru

Vukovar, 1991: Serbia şi-a cerut scuze Croaţiei pentru masacru

Vukovar, 1991

Preşedintele Serbiei, Boris Tadici, a devenit joi primul lider sârb care aduce un omagiu victimelor croate ale masacrului din 1991 din Vukovar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liderul sârb a fost joi în Croaţia, unde a depus coroane de flori la memorialul ridicat în amintirea a 260 de pacienţi dintr-un spital ucişi în război. El şi liderul croat Ivo Josipovici s-au dus şi la cimitirul care sunt înmormântaţi 18 sârbi ucişi de croaţi.

"Sunt aici să aduc un omagiu victimelor, să le cer scuze în speranţa că sârbii şi croaţii, Serbia şi Croaţia, vor începe o pagină nouă în istorie şi copiii noştrii nu vor purta povara istoriei anilor 1990", a declarat Tadic (foto dreapta). La rândul său, preşedintele Croat, Ivo Josipovic, a zis că vizita şefului de stat sârb demonstrează că "e posibiliă o politică pacifistă şi prietenoasă" între cele două ţări.

Oraşul Vukovar a fost capturat în 1991, în timpul războiului de independenţă al Croaţiei, într-un asediu care a durat trei luni. Peste 260 de croaţi care se adăposteau într-un spital au fost împuşcaţi de forţele armate sârbe şi aruncaţi într-o groapă comună. Alţi peste 460 de oameni din Vukovar au dispărut atunci, şi sunt consideraţi morţi. Incidentul a fost mulţi ani un motiv aprog de dispută între Serbia şi Croaţia.

Peste o mie de persoane sunt în continuare date dispărute de partea croată, din timpul războiului.

Serbia şi-a admis vinovăţia în masacrul etnic din Srebrenica

Unde se ascund criminalii de război

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: