VIDEO Scandalul de spionaj dintre Belgrad şi Moscova. Preşedintele sârb a ordonat o anchetă

VIDEO Scandalul de spionaj dintre Belgrad şi Moscova. Preşedintele sârb a ordonat o anchetă

Preşedintele sârb Vucici a ordonat o anchetă în legătură cu un videoclip care arăta cum un ofiţer rus de informaţii îi dă bani unui agent sârb .

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a ordonat miercuri o anchetă în legătură cu un videoclip care arăta că un ofiţer rus de informaţii ar fi predat bani unui sârb, într-un incident care ar putea dăuna relaţiilor stânse dintre Moscova şi Belgrad, informează agenţia Reuters.
 
Un reporter de investigaţii din Bulgaria, Christo Grozev, a declarat pe contul său de Twitter în weekend că clipul, postat pe YouTube, l-ar înfăţişa pe asistentul ataşatului militar al Ambasadei Rusiei de la Belgrad, întâlnind un agent sârb într-o operaţiune secretă.
 
Grozev a spus că a folosit software-ul de recunoaştere a feţei Microsoft pentru a-l identifica pe rusul care era îmbrăcat într-un sacou negru din piele.
 
Clipul îi arată pe cei doi bărbaţi care se salută cu căldură la Belgrad, beau bere şi fac schimb de pungi de plastic. Sârbul, a cărui faţă este întunecată, stă mai târziu într-o maşină, ia un plic din geantă şi numără bancnotele pe care le conţine, informează europa libera.

   Agenţia de Informaţii a Serbiei (BIA) a confirmat miercuri autenticitatea acestei înregistrări video, făcută cu camera ascunsă, în care ofiţerul (colonelul) GRU, Gheorghi Kleban, îi înmânează o sumă de bani unui bărbat despre care se spune că este un agent de informaţii sârb.

Înregistrarea este într-adevăr autentică şi-l arată fără echivoc pe ofiţerul GRU, Gheorghi Kleban, a confirmat BIA pentru Tanjug.

În privinţa celuilalt bărbat din înregistrare, Agenţia de securitate militară şi toate celelalte agenţii de informaţii sârbe, inclusiv BIA, lucrează intens pentru a furniza toate informaţiile pertinente înaltei conduceri a statului, inclusiv preşedintelui Aleksandar Vucic.

Detalii despre acest caz de spionaj vor fi date publicităţii după şedinţa de joi a Consiliului de Securitate Naţională, potrivit Tanjug.

Conform Gazeta.ru, înregistrarea video surprinde alte câteva întâlniri dintre cei doi, între care o întâlnire într-un bar, precum şi transmiterea unei valize şi a unui plic. În finalul înregistrării se poate vedea cum presupusul ofiţer sârb stă într-o maşină şi numără banii dintr-un plic, se pare că cei doi erau filaţi de mult timp.

Potrivit Blic, Kleban a lucrat la ambasada Rusiei din Belgrad, dar a fost demis în iunie a.c..

The Insider, un grup de jurnalişti de investigaţie ruşi, care colaborează cu Bellingcat (grup internaţional de jurnalişti de investigaţie) scrie că Kleban a fost adjunctul ataşatului militar de la Ambasada Rusiei la Belgrad pe probleme de apărare începând cu 2016, dar în prezent el nu figurează pe site-ul Ministerului de Externe rus. Cu toate acestea, numele său se regăseşte aici până în luna octombrie, după cum se poate vedea în versiune cache.

Anterior, jurnalistul de investigaţie bulgar care lucrează pentru Bellingcat, Hristo Grozev, a postat pe Twitter probe care dovedesc că ofiţerul GRU, Gheorghi Kleban, este unul din cei doi bărbaţi din înregistrare. „Înregistarea, care a fost filmată din diferite unghiuri şi pare să facă parte dintr-o operaţiune de filare bine pregătită, arată că o persoană face schimb de valize cu o altă persoană. Într-adevăr, persoana îmbrăcată în geacă neagră este ataşatul militar adjunct al Federaţiei Ruse, Gheorghi Kleban“, susţine acesta, conform Gazeta.ru. El mai spune că pentru identificarea lui Kleban s-a folosit de programul de recunoaştere facială Microsoft Azure.

Kleban, menţionează jurnalistul Bellingcat, este înregistrat la Moscova la adresa Academiei Militare a Statului Major al armatei ruse, iar adresa de înregistrare a soţiei sale coincide cu adresa căminului unei unităţi militare a trupelor speciale ale Forţelor aeropurtate (VDV).
Oficialii ruşi de la Moscova şi Belgrad nu au comentat asupra veridicităţii materialului video.
 
 Mai multe informaţii vor fi făcute publice după ce Consiliul de securitate naţional al Serbiei se va întruni joi. Reuters scrie că ministrul sârb de interne, Nebojsa Stefanovic, a mers miercuri la Moscova pentru discuţii despre „provocările de securitate” şi „cooperarea în combaterea criminalităţii” cu şeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev. Nu a spus dacă călătoria a fost conectată la videoclip.
 
Forţele armate ale Serbiei folosesc tehnologie rusă, avioane de vânătoare şi tancuri. Serbia a achiziţionat recent sistemul de arme antiaeriene Panţîr din Rusia, riscând sancţiuni din partea Statelor Unite.
 
Serbia depinde şi de petrolul şi gazele ruseşti, iar cea mai mare companie locală de petrol, Naftna Industrija Srbije, este deţinută în majoritate de Gazprom din Rusia.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: