UPDATE Un nou caz Skripal în Marea Britanie. Cele două persoane găsite în stare critică într-o locuinţă din Amesbury au fost otrăvite cu Noviciok VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La patru luni după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia cu Noviciok la Salisbury, doi britanici găsiţi sâmbătă în stare critică la circa 15 kilometri de acest oraş din sud-vestul Angliei au fost expuşi la acelaşi agent neurotoxic, a anunţat miercuri poliţia.

Cuplul, Charlie Rowley, în vârstă de 45 de ani, şi Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, erau într-o stare critică la momentul la care au fost găsiţi, iar Poliţia spune că nu mai există alte persoane care să aibă simptome asemănătoare.

Confirmarea că cei doi au intrat în contact cu neurotoxina Noviciok a venit în urma unor analize făcute la laboratorul de cercetări militare Porton Down. Poliţia afirmă că nu există niciun indiciu că cei doi ar fi fost vizaţi de un atac. 

"În această seară am primit rezultatele analizei (...) care arată că cele două persoane au fost expuse la acelaşi agent neurotoxic Noviciok", a declarat comandantul poliţiei antiteroriste din Marea Britanie, Neil Basu, într-o conferinţă de presă.

"Este acelaşi agent neurotoxic. Oamenii de ştiinţă vor trebui să stabilească dacă provine din acelaşi lot", a adăugat el.

Un reprezentant al Poliţiei a spus, de asemenea, că nu poate fi confirmat la acest moment dacă neurotoxina cu care fost otrăvite cele două persoane - Noviciok - provine din acelaşi lot de substanţă cu care au fost otrăviţi fostul spion rus şi fiica acestuia.

Autorităţile anunţaseră miercuri că este vorba despre un ”incident major”, după ce un bărbat şi o femeie au fost găsiţi inconştienţi sâmbătă într-o locuinţă dintr-o zonă rezidenţială din Amesbury. Poliţia a subliniat, într-o conferinţă de presă, că oficiali din domeniul sănătăţii publice cred că incidentul nu reprezintă un risc semnificativ la adresa publicului larg.

Poliţia antiteroristă a preluat conducerea anchetei după identificarea de către laboratorul militar de la Porton Down a naturii substanţei, un agent neurotoxic de concepţie sovietică.

Imagine indisponibilă

 Ambii pacienţi rămân în stare critică în spital şi nu au mai fost descoperite alte persoane care să prezinte simptome ale expunerii la acest agent neurotoxic, a adăugat oficialul, citat de agenţia Dpa.

"Prioritatea echipei de investigaţii este acum să stabilească cum au intrat cele două persoane în contact cu acest agent neurotoxic", a precizat Basu. 

O reuniune de urgenţă a cabinetului britanic este prevăzută joi, prezidată de ministrul de interne Sajid Javid, în timp ce un purtător de cuvânt al premierului Theresa May a afirmat că evenimentul este tratat cu "cea mai mare seriozitate".

Şefa serviciilor medicale din Anglia, Sally Davies, a declarat că riscul rămâne redus pentru publicul larg după incidentul de la Amesbury.

"Ca şefă a serviciilor medicale, vreau să asigur populaţia că riscul pentru publicul larg rămâne scăzut", a mai spus ea, citată de Reuters.

Amesbury se află la 11 kilometri de Salisbury, unde, în martie, fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica acestuia Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă, după ce au fost otrăviţi cu Noviciok.

Mai multe locuri din zona Salisbury şi Amesbury au fost închise publicului ca măsură de precauţie, autorităţile comunicând că nu este încă clar dacă cele două persoane au fost victimele unei infracţiuni.

Autorităţile britanice nu cred că cele două persoane otrăvite cu un agent neurotoxic au fost vizate în mod direct, a declarat joi ministrul pentru securitate, Ben Wallace, citat de Reuters.

Charlie Rowley şi Dawn Sturgess au fost la Salisbury

Cei doi britanici expuşi agentului neurotoxic noviciok au petrecut - cu o zi înainte să fie spitalizaţi în stare critică - o zi la Salisbury, unde au fost otrăviţi Serghei şi Iuia Skripal în urmă cu patru luni, a declarat unul dintre prietenii lor pentru AFP.

 ”Am petrecut cu toţii ziua la Salisbury, ne-am dus în diverse magazine şi în Parcul Elizabeth Gardens, la un pahar, era o zi frumoasă de vară”, a povestit Sam Hobson, în vârstă de 29 de ani.

Apoi, prietenii săi - pe care i-a identificat ca fiind Charlie Rowley şi Dawn Sturgess - ”au plecat să discute”.

Agentul neurotoxic cu care a fost otrăvit cuplul englez este de acelaşi tip cu cel folosit împotriva fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, însă exte neclar dacă este vorba despre două eşantioane din acelaşi lot, a declarat joi ministrul britanic de Interne Sajid Javid, relatează The Associated Press. 

 Locuitori ai orăşelului din sud-vestul Angliei în care a fost raportat al doilea caz de otrăvire cu noviciok spun că se tem de o eventuală nouă contaminare. O locuitorare din Amesbury, Michelle Jordan, deplânge faptul că a fost nevoită să le spună celor doi copii ai săi să nu atingă nimic atunci când se duc în parc şi să se spele pe mâini. Ea şi-a exprimat speranţa ca autorităţile ”să poată să găsească odată nişte răspunsuri şi să cureţe lucrurile pentru ca noi să ne reluăm o viaţă normală”.

După ce Wallace le-a cerut ruşilor „să spună ce au făcut (...), să furnizeze informaţiile necesare pentru ca oamenii să fie în siguranţă“, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov i-a reproşat Londrei să nu manifestă „niciun interes“ pentru a coopera după cazul Skripal.

  Marea Britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană au atribuit Rusiei atacul chimic care i-a vizat pe 4 martie pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia în orăşelul britanic Salisbury. Zeci de ţări au expulzat aproximativ 150 de diplomaţi ruşi în contextul acestei crize, Statele Unite expulzând 60. În replică, Administraţia Vladimir Putin a expulzat acelaşi număr de diplomaţi din ţările respective.

Reacţia Moscovei

Moscova a reacţionat la noul caz de otrăvire lângă Salisbury. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a descris situaţia din Amesbury drept „un joc politic murdar".

„Facem apel la guvernul Theresa May să înceteze intrigile cu substanţe chimice toxice şi să nu împiedice ancheta cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu cetăţenii ruşi din Marea Britanie. Solicităm forţelor britanice de securitate să nu se lase intimidate de jocul politic murdar orchestrat de anumite forţe de la Londra şi să înceapă să colaboreze cu agenţiile ruseşti de aplicare a legii", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse în cadrul unei conferinţe de presă.

Anterior, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a descris incidentul din Amesbury drept o ştire alarmantă.

„Este o veste foarte alarmantă. Desigur, acest lucru ne preocupă, deoarece nu este primul incident de acest gen din Marea Britanie", a declarat Peskov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite