UE cere ţărilor membre să testeze de două ori pe lună apele reziduale ca măsură împotriva pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană - arhiva Adevărul
Comisia Europeană - arhiva Adevărul

Testarea apelor reziduale, mai ales în marile oraşe ale Europei, este un instrument suplimentar pentru urmărirea evoluţiei răspândirii coronavirusului.

Ţăriele UE ar trebui să facă teste ale apei reziduale pentru a pune datele la dispoziţia autorităţilor sanitare, spune comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, relatează Politico, citat de Libertatea.

„Monitorizarea apei uzate trebuie să fie integrată sistematic în strategiile naţionale de testare pentru a detecta mai uşor circulaţia virusului”, spune Sinkevičius.

Acesta arată că este crucial ca statele UE să creeze sisteme eficiente de monitorizare a apelor reziduale cât mai repede posibil „şi să se asigure că datele relevante sunt puse imediat la dispoziţia autorităţilor sanitare responsabile”.

Comisarul spune că este recomandat ca probele să fie analizate de două ori pe lună în marile oraşe ale Europei.

În martie anul trecut, oamenii de ştiinţă au găsit urme ale virusului în apele uzate ale unui oraş olandez înainte de confirmarea oficială a primului caz.

”Este un instrument suplimentar pentru a urmări evoluţiile şi a sprijini procesul decizional al autorităţilor de sănătate publică”, explică oficialul european.

Directorul Serviciului de Sănătate din Irlanda a declarat săptămâna trecută că a fost dezvoltat un program de supraveghere a apelor uzate pentru a urmări prevalenţa virusului în diferite zone.

În riviera franceză, o analiză recentă a apelor reziduale a arătat că prezenţa virusului este în scădere în regiune.

Citeşte şi:

Viena, primul oraş din Uniunea Europeană care vaccinează femeile însărcinate împotriva COVID-19

Marine Le Pen, după răspunsul Rusiei la sacţiunile Uniunii Europene: „Reprezintă o reciprocitate. Măsurile luate de UE au fost o greşeală”




 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite