FOTO VIDEO Ucraina: Protestatarii, bătuţi cu bestialitate de trupele speciale. Câţiva manifestanţi au încercat să demoleze statuia lui Lenin

FOTO VIDEO Ucraina: Protestatarii, bătuţi cu bestialitate de trupele speciale. Câţiva manifestanţi au încercat să demoleze statuia lui Lenin

Forţele de ordine au intervenit în forţă împotriva protestatarilor

Imagini şocante au apărut pe internet, în ultimele zile, de la protestele din capitala ucraineană Kiev. După ce au avut loc mai multe ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine, mai mulţi protestatari au fost arestaţi.

Din imaginile postate pe Youtube se vede că persoanele reţinute sunt aruncate la pământ şi bătute cu bestialitate de angajaţii trupelor speciale "Berkut".

Oamenii sunt loviţi cu picioarele şi cu bâtele şi sunt înjuraţi.  Majoritatea au avut de suferit în urma loviturilor aplicate de cei de la "Berkut".În tot acest timp, poliţiştii simpli urmăresc scenele fără să se implice.

Violenţele de la Kiev au făcut zeci de răniţi, mulţi dintrei ei sunt reprezentanţi ai presei. Potrivit Euronews, 30 de jurnalişti au avut nevoie de îngrijiri medicale. Cel puţin 12 dintre aceştia susţin că au fost bătuţi de poliţişti.


Live streaming video by Ustream
 Jurnalişti de la New York Times, France Press şi Euronews au fost prinşi în mijlocul haosului de la Kiev. Când poliţiştii înarmaţi cu bastoane s-au năpustit asupra lor în apropiere de sediului administraţiei prezidenţiale, ei au ridicat singurul scut  pe care îl au: legitimiaţia de jurnalist.

Participanţii la protestele din Kiev au încercat să demoleze monumentul lui Lenin, din Piaţa Basarabiei, potrivit la lenta.ru. Lângă monumentul lui Lenin din Kiev au avut loc mai multe ciocniri între protestatari şi forţele speciale. Circa şaizeci de bărbaţi mascaţi au încercat să se urce pe monument.

Un fotograf de la Euronews filma când a fost atacat. El s-a ales cu o comoţie şi leziuni în regiunea toracelui.

"Mai întâi m-au culcat la pământ, apoi au plecat. Am reuşit să mă ridic şi mi-au spus să rămân culcat. Am continuat să filmez, după care au venit trei poliţişti şi au început să mă bată cu bastoanele. Un bărbat a încercat să mă salveze şi le-a strigat că sunt de la presă şi să mă lase în pace, dar acest lucru nu a avut niciun efect", a declarat Roman Kuprianov, cameramanul Euronews. Unul dintre jurnaliştii ucraineni are un deget rupt şi răni la cap.

"O mulţime de poliţişti s-au năpustit asupra mea şi au început să mă bată cu bastoanele şi cu picioarele. Tot ce am putut să fac a fost să-mi acopăr capul cu mâinile", a povestit Anatoli Stepanov, fotograf din Ucraina.

Unii dintre jurnalişti au fost răniţi de pietrele care zburau în toate direcţiile, iar unul a fost lovit în faţă de un fragment al unei grenade paralizante. Potrivit autortiăţilor ucrainene, în urma confrunărilor de lângă sediul administraţiei prezidenţiale au avut de suferit şi 100 de poliţişti.

În noaptea de 30 noiembrie, când unitatea forţelor speciale „Berkut“ au dispersat în forţă demonstraţia paşnică din Piaţa Independenţei, membrii acestei unităţi îi târau pe cei arestaţi în spatele miliţienilor, unde îi snopeau metodic şi cu brutalitate în bătaie pe oamenii neînarmaţi, care nu opuneau rezistenţă.

Responsabilitatea pentru acţiunile violente şi-a asumat-o şeful poliţiei din Kiev, Valeri Koriaka, dar ministrul de Interne Zaharcenko nu i-a acceptat demisia.

În semn de protest faţă de faptul că preşedintele Parlamentului, Vladimir Râbak, a refuzat să examineze propunerea privind demisia guvernului, liderii opoziţiei ucrainene au părăsit reuniunea consiliului de conciliere al Radei Supreme.

Liderul fracţiunii Batkivşcina, Arseni Iaţeniuk, a declarat că înainte de şedinţa care va avea loc mâine, opoziţia îşi va exprima neîncrederea faţă de Guvern.

De asemenea, opoziţia cere ca ministrul de Interne, Vitali Zaharcenko, să fie tras la răspundere şi dizolvarea trupelor speciale Berkut, care i-au bătut pe protestatari la Kiev în noaptea de 29 spre 30 noiembrie.
 

 

Citeşte şi:

VIDEO Ucrainenii nu cedează. Mii de oameni au rămas toată noaptea în centrul Kievului, cerând demisia Guvernului şi a preşedintelui

Mii de protestatari s-au adunat din nou în centrul Kievului. Unii dintre ei au blocat căile de acces în clădirea Guvernului. Manifestanţii cer în continuare demisia preşedintelui Victor Ianukovici şi a Guvernului.

UPDATE VIDEO Lupte de stradă la Kiev. Protestatarii cer demisia guvernului şi a preşedintelui. Ianukovici promite că va apropia Ucraina de Uniunea Europeană

Represaliile din noaptea de vineri spre sâmbătă, soldate cu rănirea a 40 de oameni, nu i-a speriat pe ucraineni. Intre 200.000 şi 500.000 de oameni, potrivit unor surse, s-au adunat din nou în centrul Kievului, ca să ceară demisia preşedintelui Victor Ianukovici. În urma violenţelor, opoziţia a chemat oamenii din întreaga ţară la o grevă generală.

VIDEO Ucraina, în pragul unei noi revoluţii portocalii

Peste 200.000 de ucraineni au strigat „Revoluţie!” în Kiev, cerând demisia preşedintelui Ianukovici ca urmare a refuzului acestuia de a semna acordul de asociere cu UE.

După ce a spus „Niet“ Europei, preşedintele ucrainean ia drumul Bejingului şi Moscovei

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, va efectua o vizită în Rusia într-un viitor apropiat, după ce a refuzat să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană, a anunţat duminică premierul Mykola Azarov, citat de AFP.

Demonstrație pro-europeană în Kiev FOTO Mediafax/AFP  

Imagini din aceeasi galerie
  • Demonstrație pro-europeană în Kiev FOTO Mediafax/AFP  
  • Câțiva protestatari stau pe baricadele care blochează principalul bulevard din Kiev. Aproape 1.000 de persoane au blocat, luni, intrarea în sediul Guvernului ucrainean, în semn de protest față de decizia de a renunța la procesul de integrare europeană și de a reveni la relațiile economice cu Rusia FOTO Reuters
  •  Aproape 1.000 de persoane au blocat, luni, intrarea în sediul Guvernului ucrainean, în semn de protest față de decizia de a renunța la procesul de integrare europeană și de a reveni la relațiile economice cu Rusia FOTO Reuters
  • Mai multe mașini au blocat drumul spre sediul Guvernului ucrainean FOTO Mediafax/AFP 
  • Ucrainenii au strigat sloganuri și au fluturat steagul țării și al UE, în timpul protestelor de pe 2 decembrie FOTO Mediafax/AFP 
  • Polițiștii stau în fața statuii lui Vladimir Lenin din Kiev, pe care câțiva manifestanți au încercat să o dărâme FOTO Reuters
  • Protestatari din Kiev, Ucraina, încearcă să rupă rândurile de polițiști cu ajutorul unui excavator, pentru a ajunge în clădirea administrației prezidențiale. FOTO Reuters  
  • Polițiștii încearcp să disperseze protestatarii din fața clădirii administrației prezidențiale FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările