UPDATE VIDEO Lupte de stradă la Kiev. Protestatarii cer demisia guvernului şi a preşedintelui. Ianukovici promite că va apropia Ucraina de Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Represaliile din noaptea de vineri spre sâmbătă, soldate cu rănirea a 40 de oameni, nu i-a speriat pe ucraineni. Intre 200.000 şi 500.000 de oameni, potrivit unor surse, s-au adunat din nou în centrul Kievului, ca să ceară demisia preşedintelui Victor Ianukovici. În urma violenţelor, opoziţia a chemat oamenii din întreaga ţară la o grevă generală.

UPDATE 06.00 Mii de protestatari au rămas întreaga noapte în Piaţa Independenţei, iar câteva sute de manifestanţi ocupă şi la această oră Primăria din Kiev. Preşedintele Parlamentului ucrainean, Vlodimir Ribak a anunţat că luni va avea loc o întâlnire cu reprezentaţii tuturor părţilor implicate în acest conflict, unde vor avea posibilitatea să-şi exprime opiniile, a anunţat televiziunea ucraineană. 

UPDATE 03.00 Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a făcut apel la reţinere în utilizarea forţei de către autorităţi, susţinând că este dreptul manifestanţilor să-şi exprime opiniile într-un mod democratic. De asemenea acesta a indemnat toate părţile să se abţină de la violenţe, potrivit AFP.

UPDATE 01.30 Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a promis să facă tot posibilul pentru a accelera apropierea ţării sale de Uniunea Europeană. „Voi face tot posibilul pentru a accelera procesul de apropiere a Ucrainei de Uniunea Europeană”, a spus Ianukovici, potrivit unui comunicat de presă citat de agenţia Interfax.

UPDATE 23.20 O convocare de urgenţă a Comisiei de Cooperare Parlamentară UE-Ucraina va fi iniţiată după reprimarea violentă de către poliţie a manifestaţilor anti-guvernamentali, a anunţat Pawel Kowal, preşedintele comisiei, potrivit EFE.

UPDATE 19.45 Un grup de protestatari, aflaţi la bordul a sute de maşini, au plecat spre reşedinţa preşedintelui Ucrainei de la Mejgorie, situată în localitatea Novîe Petrovţi de lângă Kiev. Ei au anunţat pe reţelele de socializare că poliţia a blocat toate drumurile, iar manifestanţii negociază cu forţele de ordine să-i lase să treacă.

UPDATE 18.47 Şeful grupului parlamentar Batkovşcina, Arseni Iaţeniuk, a declarat că opoziţia nu are nicio legătură cu tentativa de luare cu asalt a clădirii Administraţiei Prezidenţiale de la Kiev.

Mai mult, Iaţeniuk cere autorităţilor „să-şi recheme provocatorii” de pe străzi. În opinia parlamentarului, preşedintele Viktor Ianukovici este gata să instituie în Ucraina starea de urgenţă.

Anterior, demonstranţii au încercat pentru a doua oară să ia cu asalt clădirea Administraţiei Prezidenţiale, însă au intervenit forţele de ordine Berkut ale poliţiei ucrainene.

Presa ucraineană informa că pe aeroportul Borispol din Kiev au fost observate comandouri ale forţelor speciale ruse Viteazi.

„Trei autobuze ale comandourilor serviciilor speciale ruse Vitiazi au fost observate pe aeroportului Borispol, iar la sediul Administraţiei Prezidenţiale din Kiev au ajuns mai multe trupe ale detaşamentului special Berkut”, se menţionează într-o declaraţie a organizaţiei.

Click pe imagine pentru a urmări imagini în direct din centrul Kievului

Mass media ucrainene relatează, de asemenea, că trupele ucraiene ale detaşamentului special Berkut au dispersat protestatarii în faţa clădirii Administraţiei Prezidenţiale şi că există victime.

image

Opoziţia strigă „Revoluţie“

Liderul partidului naţionalist ucrainean Svoboda, deputatul Oleg Tiahnibok, a anunţat, în Piaţa Independenţei din Kiev, despre declanşarea unei greve la nivel naţional.

„Din acest moment rămânem aici, în Piaţa Independenţei”, a spus Tiahnibok.

Liderul mişcării Cea de-a treia republică ucraineană, fostul ministru de Interne, Iuri Luţenko, a menţionat, la rândul său, că protestele în masă din ţară s-au transformat într-o revoluţie.

„Planul e clar: acesta nu mai e un miting, aceasta nu mai e o demonstraţie. Este o revoluţie”, a subliniat el.
În replică, miile de protestatri au scandat: „Revoluţie”.
 

UPDATE 18.21  Manifestanţii au preluat controlul sediului primăriei Kievului, duminică, în timpul protestelor, a anunţat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei din capitala ucraineană, relatează AFP.

"Oficialii din cadrul forţelor de ordine discută cu cetăţenii care au preluat controlul sediului primăriei. Ei le explică faptul că acţiunile lor sunt ilegale şi le cer să părăsească clădirea", a declarat purtătoarea de cuvânt Olga Bilik.

„El are pe mâini sângele copiilor noştri, al studenţilor. A fost ordinul lui Victor Iankuovici. El este vinovat de tot ce s-a întâmplat şi va fi forţat să demisioneze", a declarat Arseni Iaţeniuk, lider al opoziţiei.

Preşedintele Ucrainei, Victor Ianukovici, a convocat o şedinţă de urgenţă în apropiere de Kiev. La şedinţă au fost chemaţi ministrul de Interne şi primarul Kievului. În acelaşi timp, poliţia a preluat controlul străzii din apropierea reşedinţei prezidenţiale.


„Discutăm pentru a vedea cum procedăm mai departe. La reuniunea de urgenţă participă reprezentanţi ai Executivului şi Administraţiei Prezidenţiale şi se desfăşoară la reşedinţa de la ţară a lui Ianukovici. Starea de urgenţă ar putea fi instituită, cel mai probabil, începând cu ziua de luni, dar nu a fost luată, deocamdată, o decizie finală. Măsura ar putea viza doar oraşul Kiev”, a mai spus sursa guvernamentală.

Însă, RBC scrie ca zeci de oameni răniţi zac pe stradă. Preşedintele ucrainean a declarat că este foarte indignat de incidentele din timpul mitingului proeuropean. El a cerut o investigaţie rapidă, astfel încât vinovaţii să fie pedepsiţi. Acţiunea forţelor de ordine din Ucraina a fost condamnată de Statele Unite, Polonia, Lituania şi Suedia, care au calificat-o drept inacceptabilă şi alarmantă.

Haosul din capitala Ucrainei a izbucnit ieri, în jurul orei patru dimineaţa, când poliţia a luat cu asalt o tabără a protestatarilor, instalată în Piaţa Independenţei. Printre victime se numără doi cetăţeni polonezi şi un fotojurnalist de la agenţia de ştiri Reuters.

Protestele au izbucnit în urmă cu zece zile, după ce Guvernul a anunţat că suspendă semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Potrivit liderului partidului UDAR, Vitali Kliciko, circa zece mii de persoane au pornit dinspre oraşul Liov către Kiev pentru a se alătura protestelor, iar agenţia Interfax Ucraina a anunţat că şi din alte părţi ale ţării au plecat autobuze cu demonstranţi.

Grevă politică

La rândul său, liderul fracţiunii UDAR Vitali Kliciko a declarat că săptămîna viitoare, de la 3 la 6 decembrie, Parlamentul va fi blocat, pentru a pune capăt „regimului barbar al lui Ianukovici“.

„Trebuie pus capăt regimului barbar al lui Ianukovici. Începând de săptămîna viitoare, Parlamentul va fi blocat. Noi nu vom da nicio şansă acestei puteri să ia decizii antipopulare“, a declarat Kliciko.

Liderul formaţiunii UDAR a subliniat că responsabilitatea pentru violenţele din Piaţa Independenţei trebuie să o poarte, în primul rând, cei care au ordonat dispersarea protestatarilor, nu doar detaşamentul „Berkut“, care a executat acest ordin.

În acest context UDAR cere demisia imediată a ministrului de interne Vitali Zaharcenko şi a guvernului condus de Mykola Azarov în corpore, precum şi organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.

„Hotărând dispersarea violentă a manifestanţilor, Ianukovici a semnat propria sentinţă, sunt convins că aceste acţiuni vor fi apreciate în mod corespunzător şi de societatea ucraineană şi de comunitatea internaţională“, a declarat Kliciko.

Politicianul s-a adresat şefilor de state şi de guverne a statelor membre a UE, Statelor Unite şi altor ţări democratice, cu solicitarea de a da o apreciere urgentă evenimentelor din Ucraina şi să examineze posibilitatea de a aplica sancţiuni cu caracter personal împotriva preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici şi reprezentanţilor regimului său.

În noaptea de vineri spre sîmbătă detaşamentul forţelor speciale „Berkut“ a dispersat protestatarii din centrul Kievului, sub pretextul că în piaţa centrală a capitalei urmează a fi instalat Bradul de Crăciun.

Manifestaţia de duminică coincide cu aniversarea referendumului din 1991 în care Ucraina şi-a proclamat independenţa faţă de fosta Uniune Sovietică.

Şeful poliţiei din Kiev şi-a dat demisia

Şeful Poliţiei din Kiev, Valeri Koriak, a demisionat ca urmare a recentelor violenţe din Piaţa Independenţei din centrul capitalei ucrainene.Anunţul a fost făcut în cadrul şedinţei Colegiului Ministerului de Interne al Ucrainei.

Demisia lui Koriak nu a fost încă acceptată, el fiind suspendat din funcţie pe durata desfăşurării unei anchete.

Ministrul ucrainean de Interne şi-a cerut scuze pentru utilizarea excesivă a forţei în timpul dispersării manifestanţilor în noaptea de 29 spre 30 noiembrie.

Oficialul a mai spus că s-a declarat categoric împotriva utilizării forţei şi că poziţia sa a fost prezentată tuturor subordonaţilor săi.

100 de poliţişti răniţi la Kiev

Aproximativ 100 de poliţişti ucraineni au fost răniţi, duminică, în confruntările din cadrul manifestaţiei opoziţiei de la Kiev, a anunţat o purtătoare de cuvânt a poliţiei, citată de AFP.

"Aproximativ 100 de poliţişti, cu răni diverse", a precizat purtătoarea de cuvânt a poliţiei din Kiev, Olga Bilik, afirmând că unii poliţişti au traumatisme craniene.

Cel puţin cinci poliţişti şi trei manifestanţi au fost răniţi, duminică, la Kiev în incidentele produse în cadrul manifestaţiei opoziţiei din faţa sediului administraţiei prezidenţiale ucrainene, potrivit autorităţilor şi unui jurnalist al AFP.

"Cinci poliţişti au fost răniţi în aceste evenimente", dintre care unul de un buldozer adus în faţa clădirii de manifestanţi, a anunţat poliţia într-un comunicat citat de presă.

image

Foto

image


Maşina a avansat în mai multe rânduri înspre poliţişti, după care s-a oprit, potrivit unui corespondent al AFP aflat la faţa locului.

Sute de tineri, majoritatea purtând cagule sau măşti medicale, participau la aceste incidente, aruncând cu pietre în forţele de ordine, potrivit acestui corespondent.

Jurnalistul AFP a declarat că a văzut trei răniţi în rândul manifestanţilor, dintre care unul cu un traumatism cranian.Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, citate de Interfax, au fost răniţi 15 poliţişti.

Forţele antirevoltă au folosit de mai multe ori grenade asurzitoare împotriva manifestanţilor.În faţa mulţimii reunite în Piaţa Independenţei, unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, le-a cerut manifestanţilor să "nu cedeze în faţa provocărilor". "Vă cer să fiţi foarte prudenţi, dacă cineva vă cere să luaţi cu asalt clădirile publice, acest lucru poate fi foarte periculos", a declarat Kliciko.

http://www.ustream.tv/channel/16573315

citeşte şi:

VIDEO Partidele de opoziţie din Ucraina cer organizarea alegerilor anticipate. Preşedintele Ianukovici condamnă violenţele din stradă

Partidele de opoziţie din Ucraina au cerut din nou, vineri seară, organizarea alegerilor anticipate pe fondul protestelor desfăşurate în Piaţa Independenţei faţă de refuzul guvernului actual de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană, informează BBC.

Iulia Timoşenko face apel la manifestaţii pentru înlăturarea „dictaturii” Viktor Ianukovici

Lidera opoziţiei ucrainene, Iulia Timoşenko, a lansat un apel la organizarea de manifestaţii pentru înlăturarea de la putere a "dictaturii" preşedintelui Viktor Ianukovici, relatează AFP.

Ucraina: poliţia din Kiev, acuzată că a folosit violenţă excesivă pentru a dispersa protestatarii

Forţele de ordine din Kiev au intervenit în forţă, sâmbătă dimineaţă, pentru a dispersa suţinătorii opoziţiei adunaţi în centrul capitalei, zeci de protestatari părăsind locul cu răni şi urme de sânge pe faţă, informează AFP.

La viitoarele alegeri prezidenţiale, Viktor Ianukovici poate fi bătut de liderul opoziţiei, Vitali Kliciko

Rating-urile preşedintelui în exerciţiu Viktor Ianukovici şi a liderului partidului de opoziţie UDAR, Vitali Kliciko, practic s-au egalat, potrivit rezultatelor sondajului de opinie realizat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite