Theresa May exclude posibilitatea unui nou referendum şi continuă negocierile. Măsură anunţată pentru cei care aplică la statutul de rezident în Marea Britanie

Theresa
May exclude posibilitatea unui nou referendum şi continuă negocierile. Măsură anunţată pentru cei care aplică la statutul de rezident în Marea Britanie

Theresa May FOTO AFP

Premierul britanic Theresa May a anunţat luni că va discuta în continuare cu parlamentarii privind acordul Brexitului şi a exclus posibilitatea unui nou referendum, precizând că este datoria guvernului să respecte rezultatul referendumului din 21 iunie 2016, scrie BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

May a afirmat că, dacă parlamentarii s-au arătat îngrijoraţi de un Brexit fără acord, ei trebuie să înţeleagă că cea mai bună cale de a evita acest lucru este votarea unui acord. Cealaltă variantă ar implica prelungirea Articolului 50, ceea ce UE nu îşi doreşte, a precizat May.

„Atunci când oamenii cer ca guvernul să excludă posibilitatea unui Brexit fără acord, ei practic spun că ar trebui să anulăm activarea Articolului 50”, a declarat May.

„Iar acest lucru nu respectă votul privind Brexitul”, a adăugat May.

„Alţii cer un nou referendum, însă datoria noastră este să îl implementăm pe primul”, a afirmat ea, arătându-se îngrijorată în legătură cu precedentul care s-ar produce dacă acest plebiscit nu ar fi respectat.

May şi-a exprimat regretul privind refuzul lui Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, de a participa la negocieri. 

May a precizat că doreşte să aducă asigurări Camerei Comunelor că guvernul caută acum să consulte voci „variate” independente din Parlament cu privire la următorii paşi. 

Premierul britanic a anunţat totodată anularea taxei de aplicare de 65 de lire pentru cetăţenii UE care doresc să primească statut de rezident, astfel încât să nu mai existe nici barieră financiară. Toţi cei care au aplicat deja îşi vor primi banii înapoi.

May a afirmat că doreşte să audă opiniile parlamentarilor privind viitoarea relaţie comercială între UE şi Marea Britanie, ea precizând că este conştientă că parlamentarii consideră că nu au fost consultaţi îndeajuns.

Şef a Guvernului britanic a exclus renegocierea Acordului din Vinerea Marea, care a adus pacea pe Insula Irlanda.

Potrivit The Telegraph, una dintre ipotezele studiate ar fi o modificare a Acordurilor de Pace din 1998, prin care Londra să garanteze Dublinului că Regatul Unit nu va reimpune frontiere fizice între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord în urma ieşirii regatului din Uniune la 29 martie.

Jeremy Corbyn a ţinut şi el un discurs în care a precizat că May se află în „negare” privind magnitudinea înfrângerii sale de săptămâna trecută. Corbyn a afirmat că discuţiile lui May cu parlamentari din mai multe partide au fost „o înşelătorie”.

Corbyn a afirmat că Partidul Laburist va face planuri pentru o uniune vamală cu UE şi un acord puternic privind piaţa unică şi că va susţine amendamentele care exclud posibilitatea unui Brexit fără acord.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: