Revoltă în Polonia după ce o femeie a murit pentru că nu a putut face avort

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizia de anul trecut de a impune interdicţia asupra avortului a provocat proteste masive în toată Polonia. Tensiunile sociale de atunci s-au reactivat acum, în urma apariţiei în presă a acestui caz. FOTO: EPA-EFE
Decizia de anul trecut de a impune interdicţia asupra avortului a provocat proteste masive în toată Polonia. Tensiunile sociale de atunci s-au reactivat acum, în urma apariţiei în presă a acestui caz. FOTO: EPA-EFE

Interzicerea avortului în Polonia a accentuat şi mai mult tensiunile sociale după ce o femeie a murit din cauză că nu i s-a putut face întrerupere de sarcină, potrivit Politico.

O femeie în vârstă de 30 de ani, care era în a 22-a săptămână de sarcină, a murit în septembrie la un spital din sudul Poloniei după ce i s-a rupt lichidul amniotic. Atunci, medicii au confirmat că fătul avea defecte şi că erau puţine şanse ca sarcina să fie dusă la capăt, însă au refuzat să întrerupă sarcina pentru a salva viaţa femeii, pentru că noile legi anti-avort interzic avortul în aceste circumstanţe. Ulterior, fătul a murit în timpul tratamentului, iar femeia a făcut septicemie şi a murit şi ea la mai puţin de 24 de ore.

Femeia trimisese mesaje familiei şi prietenilor în perioada în care a fost internată, în care le spunea că doctorii au decis să aştepte înainte să acţioneze, de teama că ar putea fi inculpaţi în cazul în care încearcă să salveze viaţa femeii printr-un avort.

Spitalul a transmis, ulterior, că „singurul factor” pe care medicii l-au avut în vedere au fost siguranţa mamei şi fătului şi că decizia de a nu întrerupe sarcina „este o altă problemă” – „în acest moment ar trebui accentuat doar că deciziile medicale s-au luat cu respectarea prevederilor legale şi standardelor de conduită care sunt în vigoare în Polonia”.

Vestea acestui deces vine într-o perioadă extrem de delicată politic în Polonia. Recent, o iniţiativă cetăţenească promovată de o organizaţie anti-avort susţine impunerea de pedepse aspre pentru avort, cum ar fi închisoarea de la 5 la 25 de ani sau în unele cazuri închisoarea e viaţă. Această propunere  a fost acceptată de preşedinta parlamentului.

De asemenea, noua propunere elimină şi excepţiile care există în acest moment în legea care a fost adoptată în urmă cu un an şi care prevedea că avortul se poate face doar în cazurile de viol, incest sau când viaţa femeii este pusă în pericol, cu excepţia cazurilor în care fătul suferă de defecte.

Decizia de anul trecut de a impune interdicţia asupra avortului a provocat proteste masive în toată ţara. Tensiunile sociale de atunci s-au reactivat acum, în urma apariţiei în presă a acestui caz.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite