Premieră la un spital din Italia. Un robot a extirpat o tumoră renală din corpul unei fetiţe de 4 ani

Premieră la un spital din Italia. Un robot a extirpat o tumoră renală din corpul unei fetiţe de 4 ani

Un tobot a extirpat o tumoare din coprul unei fetiţe.

La un spital din Torina, un robot a extirpat o tumoră renală din coprul unei fetiţe de 4 ani. Rinichiul acesteia a fost reconstruit în 3D înainte de operaţie. Este prima dată în Italia când un robot îndepărtează o astfel de tumoră fără a fi nevoie de scoaterea întregului organ.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fetiţa de 4 ani a ajuns la urgenţa spitalului Regina Margherita din Torino înainte de Paşte, cu febră mare şi dureri abdominale. Analizele au arătat o masă de 4 centimetri la rinichi, însă nici după investigaţiile suplimentare medicii nu şi-au putut da seama dacă este o tumoră malignă, benignă sau o malformaţie congenitală, conform Mediafax.

Tumora se afla între ficat, marele artere şi vasele rinichiului, fiind o zonă greu accesibilă. Acesta a fost motivul pentru care au decis intervenţia experimentală robotizată.

Fetiţa are o greutate de 14 kg şi în lume au fost făcute foarte puţine operaţii similare.

Tumora a fost complet îndepărtată, după ce anterior rinichiul fusese reconstruit în 3D. Operaţia a durat 3 ore şi a fost un succes.

Copilul a fost ţinut sub observaţie 24 de ore în secţia de terapie intensivă, după care transferat în chirurgie. După doar patru zile, fata a plecat acasă vindecată.

La examenul histologic s-a constatat că tumora era malignă.

Fetiţa se simte bine şi va continua controalele medicale. A rămas cu 4 cicatrici mici pe abdomen, aproape invizibile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările