Politologul Péter Krekó: „În fond, Partidul Popular European l-a dat afară pe Orban”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul ungar Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban

Ce consecinţe va avea ieşirea partidului lui Viktor Orban din PPE? Se întrevede chiar un "Hungexit"? Politologul ungar Péter Krekó, director al institutului Political Capital, despre conflictul dintre Ungaria şi UE.

DW: Domnule Krekó, cum evaluaţi ieşirea partidului Fidesz al premierului maghiar Viktor Orban din grupul europarlamentar PPE?

Péter Krekó: Din punct de vedere formal este o retragere, dar de fapt vorbim despre o decizie care a fost luată împotriva voinţei premierului Viktor Orban şi a partidului său Fidesz. Lui Orban îi place să stea la masa celor mai puternici la nivel politic, iar Partidul Popular European este unul dintre cele mai influente la nivel european, cu o tradiţie veche şi o reţea uriaşă de relaţii. Chiar dacă Orban îşi prezintă decizia drept ieşire voluntară din PPE, în fond este vorba de o excludere a Fidesz - partidul lui Orban a fost dat afară. 

Ce consecinţe are această decizie pentru politica europeană şi pentru Ungaria?

Este o decizie bună pentru Partidul Popular European şi pentru mainstream-ul politic european, deoarece delimitările dintre cei care se simt obligaţi să respecte democraţia şi statul de drept şi cei care nu o fac devin mai clare. În vremuri în care Uniunea Europeană trece printr-o serie de crize, inclusiv din cauza unor guverne precum cel condus de Orban, o astfel de evoluţie e bună pentru Europa. În Ungaria, ieşirea europarlamentarilor Fidesz din PPE nu va schimba nimic în bine. Guvernul lui Orban va contribui în continuare la slăbirea statului de drept, iar retorica sa anti-Bruxelles va deveni mai puternică, prezentând UE în mod şi mai pronunţat drept ţap ispăşitor.

Este vorba de primii paşi în direcţia unui Hungexit?

Nu, nu cred că va exista un Hungexit (ieşirea Ungariei din Uniunea Europeană, n.r). Orban ştie că UE stabilizează Ungaria şi economia ţării sale. E vorba de comerţul liber, foarte important pentru Ungaria, dar şi de ajutoarele financiare de miliarde. Se ştie că membri ai familiei lui Orban şi oameni de afaceri din cercurile lui beneficiază de bani europeni. Aşadar, o ieşire din UE nu ar fi în interesul lui Orban. Cu toate acestea, el va încerca să influenţeze şi mai mult opinia publică din Ungaria într-o direcţie anti-UE. 

Însă până acum această tentativă n-a avut sorţi de izbândă. Cu toate că majoritatea ungurilor sprijină politica lui Orban privind refugiaţii, ei nu sunt de acord cu vituperările împotriva Europei. În ultimele luni, popularitatea lui Orban a scăzut, potrivit sondajelor de opinie, din cauza retoricii sale anti-europene...  

image

Politologul Péter Krekó

Da, opinia publică din Ungaria e mai pro-europeană decât, spre exemplu, cea britanică. Se poate spune chiar că e vorba de o atitudine pro-europeană de amploare şi stabilă. Orban nu a reuşit să o schimbe în mod fundamental în zece ani. Din acest motiv, nu cred că societatea ar sprijini un Hungexit. 

Disputele din ultimii ani dintre Fidesz şi majoritatea partidelor din componenţa PPE simbolizează incapacitatea Uniunii Europene de a se opune în mod eficient schimbărilor antidemocratice promovate de Orban în Ungaria. S-a ajuns acum la un punct de cotitură?

Decizia PPE privind partidul Fidesz este un punct de cotitură ieşit din comun şi o schimbare majoră. Până acum, Fidesz era băiatul cel rău, care stă la masă cu băieţii buni, dar mai nou nu mai e decât băiatul cel rău şi atât. Cel mai important mi se pare că reprezentanţii conservatorilor germani, respectiv creştin-democraţii şi aliaţii lor bavarezi creştini-sociali, care au luat mult timp apărarea partidului Fidesz, s-au distanţat tot mai mult de acesta. 

Fidesz şi conservatorii germani de la CDU/CSU au avut mereu o relaţie specială, iar Ungaria are o relevanţă deosebită pentru economia germană. Ce efecte va avea ruptura dintre Fidesz şi PPE asupra relaţiilor germano-maghiare?

Să o spunem pe şleau: Orban şi Fidesz nutreau speranţa că achiziţionarea de tancuri şi alte echipamente militare din Germania, precum şi întreţinerea de relaţii excelente cu marile concerne auto germane asigură şi bunul mers al relaţiilor politice. Actuala decizie a PPE arată care sunt limitele acestei politici. Relaţiile economice nu sunt decisive pentru orice se întâmplă la nivel politic. În plus vor exista repercusiuni negative asupra identităţii formaţiunii Fidesz în cazul în care partidul nu va mai fi în viitor aliatul oficial al celei mai puternice forţe politice din Germania şi Europa. 

Keno Verseck - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite