Letonia, ţară cu o rată slabă de vaccinare, la fel ca România, impune lockdown

Letonia, ţară cu o rată slabă de vaccinare, la fel ca România, impune lockdown

Sistemul de sănătate leton nu mai face faţă valului de infectări

Letonia, una din ţările cu cel mai scăzut număr de persoane vaccinate anti-COVID-19 din Uniunea Europeană, a anunţat un lockdown în perioada 21 octombrie - 15 noiembrie pentru a încerca să încetinească creşterea ritmului infectării, transmite AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Sistemul nostru de sănătate este în pericol ... Singura modalitate de a ieşi din această criză este să ne vaccinăm", a declarat prim-ministrul Krisjanis Karins după şedinţa de urgenţă a guvernului în care a pus pe seama ratei scăzute de vaccinare creşterea numărului de persoane spitalizate.
 
Doar 54% din adulţii letoni sunt complet vaccinaţi, mult sub media UE de 74%, arată datele europene.
 
"Trebuie să-mi cer scuze faţă de cei deja vaccinaţi", a spus Karins, anunţând că magazinele, restaurantele, şcolile şi instituţiile de divertisment vor fi închise. Rămân deschise doar serviciile esenţiale, fiind de asemenea impusă interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, între orele 20:00 şi 05:00.
 
Va fi permisă continuarea activităţilor cu participarea în persoană în domenii precum construcţiile, sectorul manufacturier şi serviciile esenţiale.
 
Unul dintre cele două mari spitale din Riga a început să instaleze paturi improvizate pentru pacienţii cu COVID-19 în atrium său pentru a face faţă afluxului de pacienţi, potrivit informaţiilor furnizate de postul naţional de radio.
 
Nu au fost anunţate restricţii de călătorie "deoarece rata de infectare în alte părţi este mult mai mică şi nu vedem riscuri imediate", a spus Karins.
 
Numărul cazurilor de infectare în Letonia a crescut cu 49% săptămâna trecută, conform autorităţilor sanitare.
 
Au fost anulate mare parte din operaţiile planificate săptămâna trecută, pe fondul unei nevoi crescute de paturi şi de personal.
 
Letonia a raportat al doilea cel mai grav procent de infectare din UE, după Lituania, în cele două săptămâni până pe 10 octombrie, cu 864 de cazuri noi la 10.000 de persoane.
 
Preşedintele leton Egils Levits a fost testat pozitiv săptămâna trecută, ceea ce l-a determinat pe preşedintele finlandez Sauli Niinisto, care a luat micul dejun cu omologul leton cu o zi înainte, să se izoleze.
 
Vaccinarea anti-COVID-19 în Letonia nu se bucură de succes şi este la un nivel scăzut, deşi ţara numără o populaţie de sub două milioane de locuitori.
 
În Uniunea Europeană, Letonia se află pe ultimele locuri în clasamentul privind vaccinarea. "Oamenii sunt reticenţi la vaccin, poate pentru că îşi iau mai mult informaţiile de pe reţelele sociale", încearcă să explice o letonă situaţia.
 
"Da, nu stăm bine la vaccinare, dar oamenii au început să mai conştientizeze că trebuie să se vaccineze", confirmă un tânăr.
 
Obligativitatea certificatului verde COVID-19 la intrarea în magazinele neesenţiale, dar şi la muzee şi în restaurante, a început să-i mai impulsioneze. 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările