VIDEO Atac terorist la Barcelona. O furgonetă a intrat în pietoni pe Las Ramblas. Bilanţ oficial: 13 morţi şi 100 de răniţi, printre care şi trei români

VIDEO Atac terorist la Barcelona. O furgonetă a intrat în pietoni pe Las Ramblas. Bilanţ oficial: 13 morţi şi 100 de răniţi, printre care şi trei români

FOTO EPA

Cel puţin 13 persoane au murit şi 100 au fost rănite, potrivit unui nou bilanţ oficial provizoriu, după ce o furgonetă de culoare albă a intrat în pietoni pe bulevardul Las Ramblas, cea mai populară arteră comercială din Barcelona. Printre răniţi se află şi doi cetăţeni români. Într-un alt atac, cinci suspecţi care purtau veste cu exploziv au fost ucişi de poliţie în Cambrills, la 120 de kilometri de Barcelona.

UPDATE 9.45 O a treia persoană a fost arestată în oraşul catalan Ripoll, în legătură cu atacul de la Barcelona, relatează BBC News.

Tot la Ripoll, la 100 de kilometri nord de Barcelona, a fost  reţinut şi marocanul Driss Oukabir, suspectat de legături cu furgoneta utilizată în atentat. Actele sale ar fi fost folosite pentru închirierea furgonetei care a lovit mulţimea la Barcelona. El susţine, însă, că actele i-au fost furate şi că nu are nicio legătură cu atacul. 

Autorităţile au mai arestat un spaniol, suspectat de legături cu atacul. 

Poliţia îl caută încă pe şoferul care a condus vehiculul.

UPDATE 9.00 Douăzeci şi şase de cetăţeni francezi se numără printre cei peste 100 răniţi în atacul de la Barcelona, a anunţat Ministerul francez de Externe, relatează The Guardian. Unsprezece dintre ei sunt în stare gravă.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, va vizita Barcelona vineri. 

UPDATE 8.17 Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a condamnat “violenţa plină de ură” dovedită de atentatul cu furgonetă din zona Ramblas, un bulevard foarte popular din centrul Barcelonei, relatează AFP.

„Secretarul general condamnă astăzi (vineri – n.r.) atacul terorist de la Barcelona“, a declarat purtătorul de cuvânt Farhan Haq, într-un comunicat.

„El le transmite condoleanţe familiilor şi apropiaţilor persoanelor ucise şi Guvernului şi poporului spaniel. El le urează însănătoşire grabnică răniţilor şi spear că responsabilii pentru această violenţă plină de ură vor fi aduşi rapid în faţa justiţiei“, a adăugat purtătorul de cuvânt.

ONU este solidară cu Guvernul spaniol în lupta sa împotriva terorismului şi extremismului violent. 

UPDATE 7.52 Guvernul catalan a anunţat oficial că atacul de la Cambrils are legătură cu atacul cu maşină de pe Ramblas, din Barcelona, soldat cu 13 morţi, relatează Associated Press.

Ministrul de Interne al regiunii, Joaquin Forn, a declarat vineri că atacul de la Cambrils “urmează aceeaşi cale”. „Există o legătură”, a adăugat el.

Oficialul nu a precizat, însă, ce leagă atacurile, dar a confirmat că şoferul maşinii care a intrat în mulţime este încă în libertate. 

UPDATE 7.38: Mister în cazul bărbatului mort din maşina ce a rănit un poliţist la un punct de control din Barcelona

Surse din poliţia spaniolă au declarat pentru presa locală că bărbatul mort găsit într-o maşină care a lovit un ofiţer şi nu a oprit la un punct de control al forţelor de ordine din Barcelona nu a fost împuşcat de autorităţi, aşa cum s-a vehiculat iniţial, ci a fost înjunghiat, relatează BBC News.

Mai mult decât atât, el nu se afla pe scaunele din faţă de la automobilului.

Potrivit La Vanguardia, bărbatul ar fi de fapt proprietarul automobilului şi nu era cunoscut poliţiei.

În prezent, forţele de ordine încearcă să afle cine se afla la volan şi a lovit cu vehiculul punctul de control.

După atentatul din Barcelona, o maşină a lovit un punct de control al poliţiei instalat pe strada Diagonal, din metropola catalană. Vehiculul, care a rănit un poliţist, nu a oprit şi a fost găsit ulterior, în Sant Just Desvern, la marginea oraşului.

Potrivit informaţiilor disponibile deocamdată, nu există nimic care să sugereze că incidentul ar avea legătură cu atacul de la Las Ramblas.

UPDATE 7.29: Cetăţeni din 24 de ţări se numără printre persoanele ucise sau rănite în atentatul de la Barcelona, anunţă autorităţile, potrivit news.ro.

Guvernul regional catalan a anunţat că cetăţeni din 24 de ţări se numără printre persoanele ucise sau rănite în atentatul de joi, de la Barcelona, relatează BBC News.

Printre cei aproximativ 100 de răniţi se află şi doi români.

Anterior, agenţia spaniolă pentru protecţie civilă a anunţat că printre victim se află cetăţeni din Franţa, Germania, Spania, Olanda, Argentina, Venezuela, Belgia, Australia, Ungaria, Peru, România, Irlanda, Grecia, Cuba, Macedonia, China, Italia şi Algeria.

UPDATE 7.15 CIA a avertizat autorităţile catalane în urmă cu două luni că Barcelona este vizată de jihadişti

Autorităţile catalane au fost avertizate în urmă cu două luni, de CIA, că Barcelona şi în special zona Las Ramblas sunt vizate de jihadişti, scrie cotidianul El Periodico, citat de BBC News.

Oraşul era o ţintă evidentă după atacurile din alte oraşe europene importante, precum Paris, Londra şi Berlin, a afirmat agenţia americană de informaţii.

Între timp, la sfârşitul lunii iulie, pe un cont de Twitter asociat cu aşa-numita grupare Statul Islamic, care a revendicat atacul din Barcelona, a apărut un mesaj potrivit căruia un atac în Spania este iminent. 

UPDATE 7.00 Un al doilea cetăţean român a fost identificat printre răniţii atentatului de la Barcelona, anunţă Ministerul afacerilor Externe. 

 
UPDATE 4.29 Presa spaniolă scrie că în urma schimbului de focuri din Cambrills au fost răniţi şi civili.
 
Poliţiştii au confirmat informaţiile şi au declarat că în urma schimbului de focuri, pe lângă suspecţi, şase trecători şi un ofiţer au fost răniţi. Dintre civili, doi suferă răni grave.
 
Totodată, există informaţii conform cărora suspecţii din Cambrills ar fi purtat centuri explozive, scrie The Guardian. 
 
Ministrul catalan de Interne, Joachim Forn, susţine că forţele de ordine lucrează cu prezumţia că atacul de pe Las Ramblas, suspecţii din Cambrills şi explozia casei din Alcanar sunt toate conectate.
 
UPDATE 4.15 Poliţia catalană a scris pe Twitter că deşi în Cambrills se defăşoară în continuare investigaţii şi că patru suspecţi au fost împuşcaţi mortal, „situaţia se află sub control”.
 
UPDATE 3.37 Forţele de ordine catalane au ucis patru persoane într-un raid în oraşul Cambrills
 
Poliţiştii au declarat că operaţiunea ar fi fost legată de un atac terorist iminent care ar fi putut avea loc în Cambrills. Conform La Vanguardia, în urma unui schimb de focuri, forţele de ordine au ucis patru persoane şi au rănit una.
 
UPDATE 1.59 Poliţiştii au început să înlăture furgoneta folosită în atac

 
UPDATE 1.15 Poliţia catalană a declarat că şoferul furgonetei încă nu a fost prins. Joseph Lluis Trapero, un oficial al poliţiei catalane, a confirmat că încă îl caută pe atacator. Totodată, Trapero a mai precizat că explozia din Alcancar este legată de atacul din Barcelona, întrucât se crede că suspecţii „pregăteau un dispozitiv exploziv” care a eşuat.
 
UPDATE 1.04 Şoferul furgonetei ar fi scăpat pe jos în urma atacului.
 
The Guardian relatează, citând un oficial al poliţiei catalane, că atacatorul s-ar fi dat jos din furgonetă imediat dupa atentat şi că se crede că acesta nu este înarmat.
 
Poliţiştii au adăugat ulterior că sunt de părere că la locul atacului şi-ar mai fi făcut apariţia încă o furgonetă, cu ajutorul căreia atacatorii să poată scăpa.
 
UPDATE 24.35 Poliţia catalană a declarat că niciunul dintre cei doi suspecţi reţinuţi nu este şoferul furgonetei care a intrat în pietoni.
 
Joseph Lluis Trapero, un oficial al poliţiei catalane, a declarat că cei doi suspecţi reţinuţi au legătură directă cu atacul, însă „asta nu înseamnă că vreunul dintre ei a fost autorul atacului”
 
Cei doi reţinuţi sunt un bărbat spaniol din Melilla şi un marocan.
 
UPDATE 24.19 The Guardian scrie că forţele de ordine catalane cred că este o legătură între atentatul de pe bulevardul Las Ramblas şi o explozie care a avut în dimineaţa aceleiaşi zile în oraşul Alcancar, situat la 100 de kilometri de Barcelona. În acest incident, despre care iniţial se credea a fi un accident din cauza unor scurgeri de gaze, şi-a pierdut viaţa o persoană, iar mai multe au fost rănite.  
 
Poliţie crede că este o legătură între explozia casei şi atentat FOTO EPA
 
UPDATE 24.02 Presa locală din Spania susţine că Driss Oukabir, văzut iniţial drept un principal suspect al atentatului, s-ar fi predat singur în faţa poliţiştilor după ce acesta a văzut cum poza sa circula în mediul online şi la televizor.
 
Oukabir le-a spus ofiţerilor că i-au fost furate actele chiar înaintea atacului şi că nu a avut nicio legătură cu atentatul. 
 
UPDATE 23.12 Press Association scrie că numărul răniţilor în atacul de la Barcelona este de cel puţin 80 de persoane. Totodată, poliţia locală a precizat că numărul persoanelor rănite grav a crescut de la zece la 13.
 
UPDATE 23.07 Un român se află printre cei răniţi în atac
 
Un român se află pe lista răniţilor în atacul de la Barcelona. În vârstă de 35 de ani, acesta ar fi suferit fracturi multiple, iar în prezent se află internat într-o clinică, în stare stabilă. Informaţia a fost confirmată şi de Ministerul Afacerilor Externe.
 
„Ministerul Afacerilor Externe transmite ca, în urma demersurilor întreprinse sub coordonarea Celulei de criza a MAE, convocată din dispoziţia ministrului afacerilor externe, a fost identificat un cetăţean român printre persoanele rănite în urma atentatului terorist din Barcelona", se arată într-un comunicat de presă al MAE, citat de Agerpres.
 
În acelaşi comunicat se mai arată că reprezentanţii Consulatului General al României la Barcelona se vor deplasa la spitalul în care bărbatul este internat, pentru a-i acorda asistenţă consulară.
 
„Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032”, se mai arată în comunicat.
 
UPDATE 22.51 Potrivit autorităţilor locale catalane, o a doua furgonată, implicată în atac, a fost găsită în oraşul Vic. În acelaşi oraş a fost reţinut şi Driss Oukabir, principalul suspect al atentatului.
 
UPDATE 22.40 Statul Islamic revendică atacul
 
Conform The Guardian, Amaq, agenţia de ştiri propagandistică a Statului Islamic a declarat că organizaţia este responsabilă de atacul de la Barcelona.
 
„Vinovaţii atacului de la Barcelona sunt soldaţi ai Statului Islamic care au dus la capăt operaţiunea ca răspuns la apelurile adresate statelor de coaliţie” a precizat Amaq, referindu-se la coaliţia condusă de către Statele Unite împotriva grupului militant sunit.
 
Totuşi, revendicările ISIS, de multe ori sunt de neîncredere, şi nu indică o conecţiune directă între cei vinovaţi de atac şi grupul terorist.
 
UPDATE 21.55 Potrivit La Vanguardia şi El Mundo, un bărbat a încercat să se sustragă unui control al poliţiei şi a fost ucis. Un schimb de focuri a avut loc între cele două părţi. Incidentul a avut loc la cel puţin zece kilometri de centrul Barcelonei. Bărbatul se afla la volanul unui vehicul Ford. Informaţia a fost confirmată de poliţia catalană şi Garda Civilă. Nu se ştie dacă bărbatul avea legătură cu atacul de pe Las Ramblas.
 
UPDATE 21.28 Potrivit unui nou bilanţ anunţat de autorităţi, atentatul s-a soldat cu 13 morţi şi 50 de răniţi, relatează BBC.
 
UPDATE 21.20 Doi suspecţi se află în custodia poliţiei, care neagă luarea de ostatici
 
Două persoane se află în custodia poliţiei după atentat, relatează presa spaniolă. Una dintre ele este principalul suspect în cazul atacului cu furgoneta. Pe de altă parte, poliţia locală a negat relatările potrivit cărora în momentul de faţă are loc o luare de ostatici în oraş.
 
UPDATE 21.15 Principalul suspect în cazul atentatului de la Barcelona, Driss Oukabir, locuia în Ripoll, situat la 40 de kilometri de Vic (unde a fost găsită o furgonetă folosită în atac, n. red.) şi la 107 kilometri de Barcelona. Înainte a locuit în Marsilia, notează Bild.de. El ar fi fost căutat în Spania din cauza unor acuzaţii de violenţă domestică.
 
UPDATE 21.13 Serviciul Medical de Urgenţă a anunţat că 64 de persoane primesc îngrijiri după atac.
 
UPDATE 20.55 Un suspect în cazul atacului de la Barcelona a fost arestat, informează RTVE.
 
UPDATE 20:52 O maşină a lovit trei agenţi de securitate la ieşirea din Barcelona, informează cotidianul El Mundo citat de RT.com, însă nu se ştie dacă acest incident are legătură cu atentatul.
 
UPDATE 20:50 Cotidianul spaniol El Pais a dat publicităţii o fotografie a principalului suspect în cazul atentatului de la Barcelona. Este vorba despre Driss Oukabir, un cetăţean cu origini magrebiene, care ar avea paşaport spaniol, emis în Melilla (o comunitate autonomă a Spaniei, aflată în Africa, pe coasta marocană).
   
Driss Oukabir, principalul suspect în cazul atentatului din Barcelona
 
UPDATE 20.44 Ministrul catalan de Interne Joachim Forn a declarat că este foarte probabil ca numărul morţilor să crească, având în vedere că există persoane foarte grav rănite, relatează Bild.de.
 

UPDATE 20.33 Presa locală scrie că cel puţin 56 de persoane au fost spitalizate după atacul cu furgoneta de pe Las Ramblas.

UPDATE 80.30 Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a declarat că toată Europa este alături de Barcelona.

„Gândurile noastre sunt alături de victime şi de cei afectaţi de acest atac laş asupra nevinovaţilor“, a scris Tusk pe Twitter.

UPDATE 20.18 O persoană a fost ucisă şi alte 32 rănite după atacul cu furgoneta, arată primul bilanţ oficial provizoriu. Zece dintre cele 32 de persoane rănite se află în stare gravă.

Presa locală evoca mai devreme 13 morţi, citând în acest sens o sursă din cadrul poliţiei.

 

UPDATE 20.14 Facebook a activat funcţia Safe Check pentru Barcelona, în timp ce internauţii au reacţionat imediat la recomandarea poliţiei de a nu difuza imagini despre victime. Imagini cu pisici au inundat reţeaua socială Twitter, în locul unor informaţii despre atac.

UPDATE 20.03 Un paşaport spaniol a fost găsit în furgoneta marca Fiat folosită de atacator. Furgoneta implicată în atac a fost închiriată de un musulman, scrie revista Interviu. O a doua furgonetă, tot marca Fiat, care ar avea legătură cu atacul, este verificată de poliţişti, scrie El Pais. Atacatorul şi complicele său ar purta veste antiglonţ, potrivit Bild.de.

Furgoneta folosită în atac Foto Twitter

UPDATE 19.46

Dragoş Motrun, un român care lucrează în Spania, a spus că toate magazinele şi restaurantele din zonă au fost închise.

El a mai spus că lucrează la un restaurant din zona Las Ramblas şi că se îndrepta spre locul de muncă în momentul atacului. Românul a mai afirmat că a luat legătura cu colegii săi, care care s-au baricadat în restaurant.

Un alt român a spus, la Digi 24, că este un haos total în zona incidentului, iar informaţiile transmise arată că sunt cel puţin 20 de răniţi. El a precizat că lucrează în apropierea locului incidentului, povestind că forţele de ordine s-au mobilizat imediat, scrie news.ro.

UPDATE 19.31 O sursă din cadrul administraţiei regionale a confirmat pentru AFP moartea a două persoane în urma atacului cu furgoneta.

UPDATE 19.28 Focuri de armă s-au auzit în zona Pieţei La Boqueria, potrivit El Periodico, citat de RT.com. Totuşi, publicaţia nu a precizat sursa informaţiei şi nu este clar dacă există o legătură între incidente.

UPDATE 19.26 Potrivit ABC.es, surse din poliţie au confirmat moartea unei persoane.

UPDATE 19.08 Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat că este în contact cu autorităţile şi că prioritatea constă în acordarea de ajutor răniţilor.

UPDATE 19.06 Posibilă luare de ostatici

Doi bărbaţi înarmaţi ar fi intrat într-un restaurant din Barcelona la scurt timp după atacul de pe Las Ramblas, relatează presa locală, citată de RT.

Şoferul autovehiculului ar fi intrat în restaurantul Luna de Estambul înarmat cu o puşcă, scrie El Periodico, citat de Bild.de. El ar avea un complice. Nu există însă nicio confirmare oficială în acest sens până acum.

Poliţia caută un bărbat de 1,70 m, îmbrăcat în cămaşă albă şi cu dungi albastre în cazul atacului cu furgoneta.

UPDATE 19.00 Cel puţin doi oameni au murit, potrivit canalului catalan Canal 3/24.

Ştirea iniţială

„Evitaţi zona şi nu împiedicaţi serviciile de urgenţă“, a anunţat poliţia, după ce o furgonetă a intrat în pietoni pe celebrul bulvard Las Ramblas în plin sezon turistic.

Potrivit poliţiei, este vorba de un „atac terorist confirmat“.

Autorul atacului a abandonat vehiculul şi a fugit.

Marc Esparcia, în vârstă de 20 de ani, un student la Barcelona, a declarat pentru BBC că „s-a auzit un zgomot puternic, iar toată lumea a fugit să se adăpostească. Erau mulţi oameni, multe familii (la faţa locului). Aceasta este unul dintre cele mai vizitate locuri la Barcelona. A fost oribil, a fost panică, teribil“, a spus el.

Tânărul a declarat că s-a adăpostit într-o cafenea Starbucks. Alte persoane s-au baricadat în hoteluri, restaurante şi biserici.

Incidentul, care a avut loc în jurul orei locale 17.00 (18.00 ora României), a provocat panică, iar poliţia a intervenit la faţa locului şi a insituit o zonă de securitate.

Hotelurile, restaurantele şi spaţiile comerciale din zonă au fost închise la cererea poliţiei.

Un elicopter al poliţiei catalane survolează zona.

Comunicat MAE

Consulatul General al României la Barcelona are în atenţie incidentul produs în zona La Rambla şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă printre victime se înregistrează şi cetăţeni români. Momentan nu există indicii în acest sens.

De asemenea, la nivelul Ambasadei României la Madrid a fost instituită o celulă de criză.

Ministerul Afacerilor Externe transmite că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

Consulatul General al României la Barcelona monitorizează cu prioritate situaţia şi menţine legătura cu autorităţile locale, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară, în funcţie de evoluţia evenimentelor.

Atacul cu furgoneta a avut loc pe o distanţă de 600 de metri. Atacatorul ar fi condus în zigzag FOTO RT

FOTO EPA

Imagini din aceeasi galerie
 • FOTO EPA
 • FOTO EPA
 • FOTO Twitter
 • FOTO Twitter
 • FOTO Twitter
 • FOTO Twitter
 • FOTO EPA
 • FOTO EPA
 • FOTO EPA
 • FOTO EPA
 • FOTO EPA
 • Furgoneta folosiă de atacator/ Foto Twitter
 • Driss Oukabir, principalul suspect în cazul atentatului din Barcelona
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările