LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski a vizitat trupele din prima linie de apărare de la Lugansk-Doneţk
0Este a 103-a zi de la începerea războiului în Ucraina. Zelenski a vizitat prima linie de apărare ucraineană din regiunea Lugansk-Doneţk. Putin dă vina pe Occident pentru criza alimentară şi energetică creată la nivel mondial.
UPDATE 23.42 Slavianskul ar putea fi asediat într-o săptămână - Arestovich
Consilierul şefului biroului prezidenţial Oleksiy Arestovych a declarat că săptămâna viitoare va fi extrem de dificilă pentru Ucraina. El şi-a exprimat motivele într-un interviu cu activistul rus pentru drepturile omului Mark Feigin.
Potrivit acestuia, trupele ruse avansează în direcţia autostrăzii Bakhmut-Lysychansk, a cărei capturare va permite ocupanţilor să blocheze grupurile Forţelor Armate ale Ucrainei în regiunea Lugansk.
"Ei se deplasează acolo. Nu îi putem opri. Merg încet, dar merg. Şi sunt şanse mari să taie autostrada (...) Dacă „bolul” este închis acum, va ieşi un al doilea Mariupol", a spus Arestovich. De la Izyum la Popasna sunt concentrate jumatate din trupele ruseşti din Ucraina; este vorba de 35-40 de mii de militari ruşi.
El a mai spus că Slaviansk ar putea fi asediat într-o săptămână, iar grupul inamic Lyman va putea, cel mai probabil, să captureze Svyatogorsk.
"Asediul Slovyanskului se apropie deja. Iar trupele noastre la nord de Seversky Doneţ fie vor fi înfrânte, fie se vor retrage pe ţărmul sudic", a spus consilierul şefului OP.
Anterior, şeful Administraţiei Militare Regionale Lugansk, Serhiy Haidai, a spus că armata rusă nu controlează în prezent autostrada Lysychansk-Bakhmut , dar o poate lovi complet cu artileria.
UPDATE 22.20 Ucraina are nevoie de cel puţin 60 de MLRS - Arestovich
Pentru a câştiga războiul cu Rusia, Ucraina are nevoie de cel puţin de 60 de lansatoare de rachete, nu de „o mână promisă de Marea Britanie şi Statele Unite”. Acest lucru a fost declarat de consilierul şefului biroului preşedintelui, Alexei Arestovich, într-un comentariu pentru The Guardian .
"Dacă vom obţine 60 de astfel de sisteme, trupele ruse vor fi oprite şi nu vor putea avansa. Dacă vom primi 40, avansul ruşilor va încetini, suferind pierderi grele. Dacă vor fi doar 20 de MLRS, vor continua ofensiva cu pierderi mai mari decât acum", - spuse Arestovich. El consideră MLRS o armă care schimbă regulile jocului, dar nu s-a făcut suficient pentru a schimba cursul războiului.
Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat astăzi că ţara va preda Ucrainei mai multe lansatoare de rachete M270. Potrivit rapoartelor presei, Ucraina va primi iniţial trei sisteme.
S-a raportat, de asemenea, că noua asistenţă acordată de SUA Ucrainei din partea Statelor Unite va include lansatoare de rachete multiple HIMARS.
Şi pe 4 iunie, ministrul apărării al Ucrainei Oleksiy Reznikov a anunţat începutul pregătirii calculelor de artilerie ucraineană în Europa pentru utilizarea MLRS HIMARS şi M270.
UPDATE 22.00 Au părăsit punctele de control şi au fugit: primarul Melitopolului a povestit despre situaţia din zonă
Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a menţionat pe Facebook că ocupanţii ruşi se tem de o ofensivă a Forţelor Armate Ucrainiene. Primarul Melitopolului a spus că armata rusă din zona Melitopol a fugit din aproape toate punctele de control< ocupanţii se temeau de un atac al armatei ucrainene.
"Ocupanţii au părăsit aproape toate punctele de control din districtul Melitopol. Eroica armată ucraineană face tot posibilul pentru a elibera aşezările de rasişti. Ocupanţii ruşi au blocat comunicaţiile ucrainene şi internetul în Melitopol", se arată în comunicat.
Totodată, primarul oraşului Melitopol a subliniat că oraşul va fi deocupat în lunile următoare, deoarece prioritatea politicii de stat este dezaocuparea teritoriilor ocupate temporar din regiunea Zaporijia.
După cum a raportat anterior UNIAN, în dimineaţa zilei de 30 mai, în centrul oraşului ocupat Melitopol, a avut loc o explozie puternică în zona de reşedinţă a Gauleiterului (guvernatorului oraşului Melitopol desemnat de ruşi) din regiunea Zaporojie din Rusia - fostul adjunct al poporului Eugene Balitsky. Potrivit rapoartelor presei, explozia s-a produs la ora 7:50.Locuitorii din Melitopol care locuiau în zona străzilor Eroilor Ucrainei, Petro Doroşenko şi Bohdan Khmelnytsky au simţit tremurul ferestrelor şi pereţilor caselor lor. Presa locală a relatat ulterior că, după explozie, răniţii au fost transportaţi pe targă. Anterior, se ştie că victima a fost Yevhenia Zaitseva, fiica regretatului Oleg Balytsky, fratele pseudo-guvernatorului Yevhen Balytsky.
Primarul ucrainean al oraşului ocupat temporar, Ivan Fedorov, a spus că au existat două versiuni ale celor întâmplate - curăţarea colaboratorilor de către ocupanţii ruşi sau munca gherilelor ucrainene. După aceea, Gauleiterul Danilchenko de la Melitopol a declarat că deja vrea să demisioneze.
UPDATE 21.40 Putin acordă prin decret 75.000 euro familiilor militarilor ruşi ucişi în Ucraina şi Siria
„În cazul decesului militarilor care servesc în Garda Naţională (şi) care au luat parte la operaţiunea specială (din Ucraina) sau care au îndeplinit misiuni speciale în Siria, membrii familiilor lor vor primi o indemnizaţie de cinci milioane de ruble”, se arată în decretul publicat în Jurnalul Oficial rus.
UPDATE 19.49 Noile lansatoare de rachete trimise Ucrainei au puterea să scoată din joc artileria rusă
Promisiunea Marii Britanii de a se alătura SUA în livrarea de sisteme de rachete cu rază mai lungă de acţiune Ucrainei ar fi posibil să facă o diferenţă dar acestea „nu vor schimba lucrurile peste noapte”, spune un analist britanic, citat de BBC.
Declaraţiile lui survin în contextul în care Marea Britanie a anunţat că va trimite lansatoare de rachete M270, ce ţintesc la 80 de kilometri şi pot trage 12 proiectile pe minut. Decizia a fost luată de comun acord cu SUA care au aprobat la rândul lor livrarea de sisteme de rachete HIMARIS cu o rază de acţiune similară.
Lansatoarele de rachete britanice M270 pe care urmează să le primească Ucraina sunt „bijuteriile capacităţilor armatei britanice”, a declarat pentru Radio BBC 4 Jack Watling de la centrul de reflecţie Royal United Services Institute (RUSI).
UPDATE 18.40 Militar cecen condamnat la închisoare în Rusia pentru că a refuzat să lupte în Ucraina
Un tribunal militar din capitala cecenă Groznîi l-a găsit vinovat pe Musaiev pentru evitarea serviciului militar pe 13 mai. Soldatul a fost condamnat la 10 zile de închisoare.
UPDATE 17.11 Armata ucraineană anunţă că a respins Flota rusă la Marea Neagră cu 100 de kilometri faţă de zona de coastă
”În urma acţiunilor noastre menite să înfrângă forţele navale inamice, grupul navelor din Flota rusă la Marea Neagră a fost respins din zona de coastă ucraineană la o distanţă de peste 100 de kilometri”, anunţă într-o postare pe Telegram Ministerul ucrainean al Apărării.
Potrivit ministerului ucrainean, trupe ruse au fost nevoite să desfăşoare sisteme de apărare de coastă în Crimeea şi în regiunea ucraineană Herson (sud), pe care le ocupă.
În oraşul Mariupol, situat în sud-estul Ucrainei, între 1.500 şi 2.000 de persoane stau zilnic la coadă pentru a primi ajutor alimentar din partea ocupanţilor ruşi, afirmă Petro Andrişcenko, consilier al primarului ucrainean din Mariupol, potrivit Ukrainska Pravda.
Conform consilierului, oamenii aşteaptă ore întregi în soare, iar unii dintre ei leşină aşteptând să le vină rândul.
„Oamenii stau la coadă în zadar 6 ore, în căldură”, a declarat oficialul, afirmând că „nu există apă potabilă şi nu se poate găsi nicăieri pe teritoriul „sediului umanitar”.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat într-o conferinţă de presă, luni, că „cu cât gama de arme furnizate (n.r. Ucrainei) este mai largă, cu atât mai mult vom respinge linia de unde neonaziştii ar putea ameninţa Federaţia Rusă”.
Statele Unite şi Marea Britanie au anunţat că vor furniza Ucrainei mai multe lansatoare de rachete capabile să lovească ţinte la o distanţă de până la 80 de kilometri.
UPDATE 15.25 Guvernatorul regiunii Lugansk anunţă înrăutăţirea situaţiei la Severodoneţk
"Apărătorii noştri au reuşit să întreprindă un contraatac o vreme; au eliberat mai mult de jumătate din oraş. Însă acum situaţia s-a înrăutăţit puţin din nou pentru noi", a spus oficialul la televiziunea naţională ucraineană.
UPDATE 15.00 Ucraina dezminte că a pierdut tancuri de tip T-72 furnizate de ţări din Europa de Est în bombardamente ruse la Kiev
”Acesta este alt exemplu de falsificare fabricată de către Rusia cu scopul de a justifica acest război brutal împotriva Ucrainei”, denunţă adjunctul directorului Consiliului de Supraveghere al companiei Căilor Ferate ucrainene, Serghii Lescenko.
El dezminte astfel declaraţii ale Rusiei, potrivit cărora mai multe tancuri ucrainene au fost distruse în bombardamente la Kiev. Capitala ucraineană a fost vizată duminică în bombardamente ruseşti.
”Rachete de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune trase asupra periferiei Kievului au distrus tancuri de tip T-72 furnizate de către ţări din Europa de Est şi alte blindate care se aflau în hangare”, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării Igor Konaşenkov.
UPDATE 13.36 La mijlocul lunii mai, SUA trimiteau o alertă către 14 ţări, majoritatea din Africa, că Rusia transportă grâne furate din porturile ucrainene în Crimeea, de unde ajung apoi inclusiv în ţări afectate de secetă, care au mare nevoie de aceste cereale.
Informaţia vine să confirme acuzaţiile guvernului de la Kiev conform cărora de la începutul invaziei Rusia a furat din porturile ucrainene până la 500.000 de tone de grâu, în valoare de 100 de milioane de dolari. În mare parte, acesta a fost încărcat în camioane şi dus în porturile din Crimeea de unde a fost transferat în vase cargo, unele aflate sub sancţiuni, acuză oficialii ucraineni, potrivit NYT.
Multe ţări africane nu vor ezita să cumpere grâu furnizat de Rusia, indiferent de provenienţa lui, spune Hassan Khannenje, directorul Institutului Internaţional HORN pentru studii strategice, un organism de cercetare din Kenya. "Aceasta nu este o dilemă. Africanilor nu le pasă de unde îşi iau mâncarea, iar dacă cineva se gândeşte să le ţină lecţii de morală, se înşală. Nevoia de hrană este într-atât de severă", a adăugat el, "nu este ceva despre care trebuie să dezbată".
Viceministrul ucrainean al agriculturii, Taras Vîsoţki, spune că Rusia a jefuit pur şi simplu grâul din teritoriile ocupate în Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk.
„Nu mai e nimic de furat”, a spus el, precizând că ruşii au sustras şi utilaje agricole valorând între 15 şi 20 de milioane de dolari.
UPDATE 13.12 Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei a avertizat că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de tuberculoză şi HIV în Ucraina ca urmare a războiului, relatează luni dpa.
„Este prea devreme pentru a evalua cu exactitate consecinţele pe termen lung ale războiului, dar ne aşteptăm ca acest conflict să aibă un impact semnificativ asupra ratelor de tuberculoză şi HIV în Ucraina şi în întreaga regiune. Mişcările importante de refugiaţi, care trăiesc în adăposturi înghesuite, şi întreruperea serviciilor medicale favorizează răspândirea bolilor infecţioase”, a declarat directorul fondului, Peters Sands, pentru organizaţia mass-media germană RND, potrivit Agerpres.
În Ucraina trăiesc circa 260.000 de persoane cu HIV, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
De asemenea, în 2022 Ucraina avea una dintre cele mai mari incidenţe de tuberculoză din Europa, potrivit Agenţiei germane de control al bolilor, Institutul Robert Koch. În ţara afectată în prezent de război, există cea mai mare incidenţă de tuberculoză multi-rezistentă la medicamente, mai precis o variantă a bolii împotriva căreia medicaţia standard nu mai are efect.
În plus, Sands şi-a exprimat îngrijorarea faţă de capacitatea redusă a Ucrainei de a oferi asistenţă medicală cetăţenilor săi.
UPDATE 13.10 Case distruse şi cratere adânci de cinci metri – aşa arată oraşul Druzcovca, din estul Ucrainei, după bombardamentele intense ale ruşilor.
Imaginile cu puternic impact emoţional au fost publicate de Poliţia Naţională a Ucrainei pe reţelele sociale.
În Doneţk, trupele ruse vizează nordul oraşului-cheie Sloviansk. Şi-au reluat ofensiva lângă Sviatohirsk, la aproximativ 20 km nord de Sloviansk, şi au suferit pierderi, potrivit Statului Major al forţelor armate ale Ucrainei, potrivit Digi24.
În Lugansk, ruşii au încercat să atace două regiuni - Bilohorivka şi Mykolaivka – care, dacă ar fi pierdute de ucraineni, ar pune oraşul Severodoneţk în pericolul de a fi încercuit. Armata ucraineană a ripostat în Severodoneţk. Săptămâna trecută, Serghei Haidai, şeful administraţiei militare din regiunea Lugansk, a declarat că forţele ruse deţin aproximativ 80% din oraş. Acum susţine că Ucraina a recâştigat controlul asupra jumătate din oraş. Pe de altă parte, el a afirmat că se aşteaptă ca Rusia să îşi intensifice atacurile pentru a ocupa oraşul în următoarele zile, folosind artileria grea.
În sud, luptele continuă. Forţele ruse au atacat regiunea Herson. Ucraina spune că Rusia a lovit regiunea cu rachete de croazieră.
UPDATE 13.08 Pe o câmpie îndepărtată de la graniţa dintre Belarus şi Ucraina, în dimineaţa zilei de 24 februarie, sute de paraşutişti din Brigada de asalt aerian numărul 31 din Garda Rusiei s-au îmbarcat în elicoptere despre care credeau că erau îndreptate spre un teren de antrenament din vestul Belarusului. Dar, odată ce unităţile au ajuns în aer, ofiţerii superiori s-au îndreptat către soldaţi pentru a le spune că sunt de fapt în război cu Ucraina.
În loc de Grodno, au intrat în spaţiul aerian ucrainean în drum spre aeroportul Hostomel, lângă capitala Kiev.
„Trupele au fost al naibii de şocate, oamenii s-au înalbit mai ales când am luat foc în aer”, a spus Nikita Ponomarev, un paraşutist capturat ulterior de ucraineni.
În cele 100 de zile de la atacul surpriză asupra aeroportului Hostomel, tactica Rusiei s-a transformat de la acest stil de manevră rapidă la duelurile de artilerie care au loc acum în estul ţării.
De asemenea, Brigada de asalt aerian 31 – un regiment de elită cu sediul în oraşul Ulyanovsk din sudul Rusiei – a străbătut Ucraina, pe măsură ce obiectivele Moscovei au fost reformulate în faţa rezistenţei ucrainene.
Pentru a spune povestea războiului de până acum, The Moscow Times a reconstituit mişcările Brigăzii 31 pe parcursul celor 100 de zile de lupte brutale în Ucraina, care au ucis mii de oameni şi au strămutat milioane.
Brigada a luptat anterior în cel de-al Doilea Război Cecen şi în conflictul ruso-georgian din 2008, a suferit pierderi grele în Ucraina şi s-a confruntat cu multe dintre problemele logistice şi morale care au demonstrat adesea incompetenţa campaniei ruse.
UPDATE 11.29 Primarul oraşului ucrainean Hostomel, Yurii Prilipko, şi doi voluntari au fost ucişi de forţele ruse la sfârşitul lunii februarie, în timp ce livrau medicamente şi alte provizii locuitorilor, afirmă martorii oculari, potrivit CNN.
”Sunt aici cu voi. Trebuie să rezistăm. Armele vin. Vin soldaţii noştri. Vom trece peste asta. Trebuie doar să ne păstrăm calmul şi să protejăm oamenii din jurul nostru. Mulţumesc!”, a transmis primarul într-o înregistrare video, la sfârşitul lunii februarie.
Câteva zile mai târziu, Prilipko era mort. El şi un alt civil, Ivan Zorya, au fost ucişi de soldaţii ruşi, spun martorii oculari, în timp ce încercau să livreze medicamente şi alte provizii oamenilor din comunitate.
Un alt civil, Oleksandr Karpenko, a fost ucis în timp ce încerca să îi salveze pe cei doi.
UPDATE 10.00 Generalul-maior Roman Kutuzov, comandantul Armatei a 5-a a Rusiei, a fost ucis în luptele din estul Ucrainei. Armata ucraineană a publicat ca dovadă fotografia cu trupul acestuia. Este al 11-lea general rus care moare în cele peste 100 de zile de la invadarea Ucrainei.
Informaţia a fost confirmată şi de presa rusă. Generalul este prezentat drept un erou, ultima sa bătălie fiind în raionul Popasna, din Lugansk, unde ar fi condus personal o unitate de luptă, potrivit Digi 24.
Este cel de-al 11-lea general pe care Moscova îl pierde în conflictul din Ucraina. Rusia a pierdut un număr mare de ofiţeri de rang înalt în războiul din Ucraina. Cel puţin 49 de colonei au fost ucişi în acest conflict.
De asemenea, cel puţin 30.000 de soldaţi ruşi au murit în urma conflictului potrivit estimărilor ucrainene.
UPDATE 09.30 Atacul Rusiei cu rachete asupra Kievului, lansat duminică dimineaţă, a fost probabil o încercare de a întrerupe furnizarea de echipamente militare occidentale către unităţile ucrainene din prima linie, a precizat Ministerul britanic al Apărării în raportul zilnic de informaţii, pe contul de Twitter.
Ministerul britanic al Apărării a scris că rachetele de croazieră ruseşti de tip Kh-101 lansate din aer au lovit infrastructura feroviară a Kievului la primele ore ale zilei, duminică, ”probabil într-o încercare de a întrerupe furnizarea de echipamente militare occidentale către unităţile ucrainene din prima linie”.
În Donbas, luptele grele continuă în ”oraşul contestat Severodoneţk, iar forţele ruse continuă ofensiva spre Sloviansk, ca parte a încercării de încercuire a forţelor ucrainene”, se mai menţionează în raport.
După pierderea crucişătorului rus Moskva în luna aprilie, forţele ruse au mutat probabil mai multe mijloace de apărare aeriană pe Insula Şerpilor din vestul Mării Negre, inclusiv sistemele de tip SA-15 şi SA-22, se adaugă în raport.
Aceste arme, au probabil, rolul de a asigura apărarea aeriană a ”navelor ruseşti care operează în jurul Insulei Şerpilor”, subliniază raportul.
”Activitatea Rusiei pe Insula Şerpilor contribuie la blocarea coastei ucrainene şi împiedică reluarea comerţului maritim, inclusiv a exporturilor de cereale ucrainene”, conchide Ministerul britanic al Apărării.
UPDATE 09.04 Marea Britanie va furniza Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, pentru a face faţă ofensivei ruse. Informaţia a fost anunţată, luni, 6 iunie, de Ministerul Apărării din Marea Britanie, conform AFP.
Conform Agerpres, hotărârea a fost luată de comun acord cu Statele Unite ale Americii. Sistemele de lansatoare de rachete multiple (M270 MLRS) vor duce la „creşterea semnificativă a capacităţile forţelor ucrainene“, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Apărării din Marea Britanie. Aceste lansatoare de rachete multiple au fost solicitate de ucrainieni, pentru a le permite să lovească în profunzime poziţiile ruse.
„Dacă comunitatea internaţională îşi menţine sprijinul, Ucraina poate câştiga", a spus ministrul britanic al apărării, Ben Wallace. Acesta a precizat că noile arme vor da posibilitatea Ucrainei să se protejeze mai bine împotriva utilizării brutale a artileriei cu rază lungă de acţiune, pe care forţele lui Putin au folosit-o fără discernământ pentru a distruge oraşe.
Sprijinul militar al Marii Britanii pentru Ucraina se ridică până acum la peste 874 de milioane de euro.
UPDATE 05.30 Zelenski a vizitat duminică trupele aflate în prima linie de apărare Lugansk-Doneţk
Volodimir Zelenski a mers duminică în regiunea Lugansk pentru a vizita trupele care sunt printre cele mai bombardate în ultimele zile de atacurile ruse. Locurile vizitate de preşedintele ucrainean au suportat atacuri grele cu rachete şi bombardamente aeriene.
"Sunt mândru de toţi cei pe care i-am întâlnit, am dat mâna, am comunicat şi i-am susţinut. S-a adus ceva pentru militari, dar nu voi detalia", a declarat Zelenski.
UPDATE 04:00 Zelenski îi aduce un omagiu regizorului ucis la Mariupol
Preşedintele ucrainean a adus duminică un omagiu regizorului lituanian, Mantas Kvedaravicius, pe care forţele ruse l-au ucis la Mariupol în luna aprilie.
„Ucrainenii îşi vor aminti de Mantas Kvedaravičius ca pe un om care a fost chiar aşa. El chiar merită Lebăda de Aur. A preţuit viaţa şi a vorbit întotdeauna împotriva a ceea ce era în pericol viaţa lui în viziunea lui – şi aceasta a fost o viziune foarte atentă”, a transmis Zelenski.
Putin dă vina pe Occident pentru criza alimentară şi energetică
Preşedintele rus a reitinerat că acţiunile conducerii de la Moscova nu influenţează criza energetică şi alimentară care se adânceşte în întreaga lume. Putin a dat vina din nou pe politicile economice ale Occidentului.
„Printre altele, europenii nu au ascultat solicitările noastre urgente de a păstra contractele pe termen lung pentru furnizarea aceluiaşi gaz natural către ţările europene şi, de asemenea, au început să (rezilieze contractele)... Acest lucru a avut un impact negativ asupra Piaţa europeană a energiei: preţurile au crescut. Rusia nu are absolut nimic de-a face cu asta”, a declarat Vladimir Putin.
UPDATE 00:00 Forţele ucrainene spun că au eliberat jumătate din Severodoneţk
Guvernatorul din regiunea Lugansk, Serhyi Gaidai, a declarat că se aşteaptă la un contraatac major din partea trupelor ruse în zilele următoare. Acesta a adăugat că armata ucraineană a eliberat jumătate din oraşul Severodoneţk.
Presa rusă anunţă moartea unui general rus în Ucraina
Un jurnalist care lucrează pentru presa de stat rusă a postat pe Telegram un mesaj în care a anunţat că Generalul-maior Roman Kutusov a murit în estul Ucrainei. Aleksandr Sladkov nu a oferit mai multe informaţii legat de locul şi data exactă a morţii generalului rus.
Ruşii suferă pierderi mari odată cu reînceperea ofensivei asupra Slovianskului
Armata ucraineană a raportat noi lupte grele care s-au dat în regiunea Doneţk, în special în oraşul cheie Sloviansk. Statul Major al armatei ucrainene a declarat că ruşii au încercat să atace două districte pe care dacă ucrainenii le cedau puteau să pună în pericol oraşul Severodoneţk.
„Inamicul a suferit pierderi semnificative de forţă de muncă şi echipamente”, a informat armata ucraineană.