Militar cecen condamnat la închisoare în Rusia pentru că a refuzat să lupte în Ucraina

0
0
FOTO EPA-EFE (Arhivă)
FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Un tribunal din Rusia l-a condamnat la închisoare pe un militar cecen fiindcă a refuzat să ia parte la „operaţiunea militară specială”.

În decizia instanţei nu este menţionat dacă militarul angajat pe bază de contract, Ali Musaiev, s-a împotrivit ordinului de a lupta în Ucraina, citându-se doar că a refuzat să participe la o „misiune specială”.  

Musaiev s-ar fi împotrivit pe 23 aprilie, iar denumirea agreată de Rusia pentru războiul din Ucraina „operaţiune militară specială”, demonstrează că acesta a refuzat să plece să lupte în ţara vecină.

Un tribunal militar din capitala cecenă Groznîi l-a găsit vinovat pe Musaiev pentru evitarea serviciului militar pe 13 mai, dar confirmarea hotărârii a apărut în baza de date a instanţelor ruse după două săptămâni, conform The Moscow Times

Soldatul a fost condamnat la 10 zile de închisoare. 

Cazul lui Musaiev vine pe fondul unor informaţii potrivit cărora sute de militari ruşi ar refuza să plece pe front şi chiar fug din ţară ca să nu fie obligaţi să o facă. 

Circa 2.000 de militari angajaţi cu contract şi ofiţeri au cerut asistenţă juridică în legătură cu refuzul lor de a lupta în Ucraina, a scris The Wall Street Journal săptămâna trecută. 

Fiindcă Moscova nu a declarat oficial război Ucrainei, instanţele ruse au la îndemână instrumente juridice limitate pentru a-i pedepsi pe soldaţii care refuză să lupte în Ucraina. 

  

Mai multe - Rusia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite