LIVE TEXT | Război în Ucraina. SUA pregăteşte un ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 820 de milioane de dolari. Bombardamente în Nikolaev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Odessa FOTO EPA-EFE
Odessa FOTO EPA-EFE

Este ziua a 129-a de la începutul războiului în Ucraina. SUA oferă sprijin militar Ucrainei în valoare de 820 de milioane de dolari. Noul pachet de asistenţă militară conţine echipamente de apărare aeriană, rachete şi obuze.

UPDATE 20.57 Aleksandr Lukaşenko, un aliat al lui Vladimir Putin, susţine că armata sa a doborât rachete lansate dinspre Ucraina în direcţia teritoriului Belarusului.

„Suntem provocaţi. Trebuie să vă spun că în urmă cu circa trei zile, poate mai mult, s-a încercat dinspre Ucraina să se lovească ţinte militare din Belarus. Slavă Domnului, sistemele noastre antiaeriene Pantsir au interceptat toate rachetele lansate de forţele ucrainene”, a spus liderul de la Minsk, citat de agenţia de presă de stat Belta, preluată de AFP.

„Repet ce am spus şi în urmă cu mai mult de un an: nu intenţionăm să luptăm în Ucraina”, a adăugat Lukaşenko.

Această declaraţie survine în contextul în care există speculaţii cu privire la creşterea susţinerii lui Lukaşenko faţă de Putin în războiul din Ucraina, notează AFP.

De altfel, deşi susţine că nu luptă în Ucraina, Lukaşenko a pus la dispoziţie Belarusul lui Putin ca bază pentru forţele ruse.

Soldaţii lui Putin au avansat dinspre Belarus către Kiev, dar au renunţat între timp la capturarea capitalei Ucrainei în urma confruntării cu o rezistenţă îndârjită.


UPDATE 18.59 Armata rusă a susţinut sâmbătă că a distrus două depozite de muniţii şi şi un post de comandă al armatei ucrainene apropierea oraşului Mîkolaiv.

În plus, armata rusă mai spune că a doborât un avion de tip MiG-29 al forţelor aeriene ucrainene în satul Iavkino, în regiunea cu acelaşi nume.

UPDATE 17.01 Armata ucraineană a declarat sâmbătă că oraşul Lîsîceansk, aflat în centrul unor lupte intense din ultimele zile, „nu este înconjurat”, contrar a ceea ce susţin separatiştii sprijiniţi de armata rusă, transmite AFP.

„Luptele în jurul Lîsîceansk se dezlănţuie. Din fericire, oraşul nu este înconjurat şi se află sub controlul armatei ucrainene”, a declarat Ruslan Muzîciuk, purtătorul de cuvânt al Gărzii Naţionale a Ucrainei, dezminţind informaţiile date mai devreme de un reprezentant al forţelor armate separatiste din Luhansk.


UPDATE 16.53 Volodimir Zelenski a făcut un nou apel la adresa europenilor pentru a răspunde unit împotriva agresiunii duse de Rusia împotriva Ucrainei. Rusia lui Putin atacă valorile comune ale Europei, avertizează preşedintele ucrainean într-un mesaj distribuit pe reţelele de socializare.

„Agresiunea rusă împotriva Ucrainei este o agresiune împotriva întregii Europe unite, împotriva fiecăruia dintre noi, împotriva valorilor comune. Iar răspunsul nostru trebuie să fie unitar”, a scris Zelenski, care şi-a ilustrat mesajuş cu imagini ale distrugerilor provocate de forţele ruse în Ucraina.

Zelenski a promis totodată că autorităţile ucrainene îi vor identifica pe toţi soldaţii ruşi care s-au dedat terorii în Ucraina.

„O condamnare şi închisoarea sunt minimum pe care îl merită”, a declarat preşedintele ucrainean.


UPDATE 15.38 Separaţiştii susţinuţi de ruşi au declarat sâmbătă că au înconjurat „complet” Lisiceansk, în estul Ucrainei, un oraş cheie aflat în centrul luptelor intense din ultimele zile, informează AFP.

„Astăzi, miliţia populară din Lugansk (armata separatistă, n.red.) şi forţele armate ruse au ocupat ultimele înălţimi strategice, ceea ce ne permite să afirmăm că localitatea Lisichansk este complet înconjurată”, a indicat un reprezentant al armatei separatiste din Lugansk, Andrei Marotchko, citat de agenţia de presă rusă TASS.

Lisiceansk este ultimul oraş important din regiunea Lugansk controlată de armata ucraineană.

Este geamănul celui de la Severodoneţk, cucerit săptămâna trecută de Moscova după retragerea forţelor ucrainene în urma unei bătălii care a durat câteva săptămâni. Cele două oraşe sunt separate de râul Doneţ.

Cucerirea Lisiceansk ar permite armatei ruse să înainteze apoi spre Sloviansk şi Kramatorsk, alte două oraşe mari din regiunea industrială Donbass, pe care Moscova încearcă să le cucerească.


UPDATE 13.40 SUA trimite Ucrainei sistemul său de apărare NASAMS, folosit pentru paza Casei Albe

Preşedintele american Joe Biden a anunţat că Washingtonul trimite în Ucraina sistemul său de apărare NASAMS, pe care îl foloseşte pentru a păzi spaţiul aerian deasupra Casei Albe, Pentagonului şi Capitoliului SUA, informează Baha.com.

Sistemul avansat de apărare aeriană NASAMS, capabil să lovească ţinte la o distanţă de peste de kilometri, în funcţie de rachetele cu care este echipat.

NASAMS este un sistem avansat de apărare aeriană norvegiană produs de un consorţiu al corporaţiei americane Raytheon Technologies şi grupului norvegian Kongsberg. Complexul include lansatoare şi staţii radar Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel. Fiecare lansator mobil are şase poduri de rachete sol-aer cu rază medie şi lungă de acţiune.

Forţele ucrainene au început să folosească sistemul de rachete HIMARS

Forţele ucrainene au început să folosească sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), furnizat de SUA, împotriva posturilor de comandă ruseşti, a relatat The Hill citând un oficial american din domeniul apărării.

“Ucrainenii sunt capabili să selecteze cu atenţie ţinte care să submineze efortul Rusiei într-un mod mai sistematic, cu siguranţă decât ar putea face cu sistemele de artilerie cu rază mai scurtă de acţiune”, a afirmat oficialul citat.


UPDATE 13.31 Regiunea Nikolaev a fost sâmbătă dimineaţa ţinta bombardamentelor armatei ruse. Sirenele au sunat în oraşul ucrainean, iar preimarul localităţii, Oleksandr Senkevich, a transmis pe Telegram: „Sunt explozii puternice în oraş! Staţi în adăposturi!“.

Exploziile au afectat un bloc de apartamente, fiind lovit în timp ce oamenii dormeau, în ceea ce este cel mai recent atac al ruşilor asupra zonelor civile, transmit autorităţile ucrainene.

Anterior, trupele lui Putin au tras, vineri, nu mai puţin 12 rachete de croazieră spre Nikolaev, afectând infrastructura portuară şi fabrici, în special producători de parfumuri şi var.

Ministerul britanic al Apărării a publicat actualizarea zilnică a situaţiei de pe frontul din Ucraina.

În raportul său zilnic, Ministerul britanic al Apărării afirmă că Rusia a continuat să facă „progrese minore“ în preajma oraşului Lîsîceansk din estul a Ucrainei.

„Rusia continuă să folosească rachete anti-navă lansate din aer într-un rol secundar de atac terestru, probabil din cauza stocului tot mai mic de arme moderne mai precise. Analiza înregistrărilor de pe camerele de supraveghere arată că racheta care a lovit centrul comercial Kremenciuk la 27 iunie 2022 a fost foarte probabil una de tip Kh-32. Aceasta este o versiune îmbunătăţită a Kh-22 KITCHEN din epoca sovietică“, afirmă Ministerul Apărării de la Londra.


UPDATE 12.41 SUA: Ruşii au părăsit de nevoie Insula Şerpilor, nu a fost un act de bunăvoinţă

Departamentul american al Apărării precizează că nu există vreo informaţie care să acrediteze ideea că retragerea Rusiei de pe Insula Şerpilor a un fost un gest de bunăvoinţă, potrivit unui comunicat al defense.gov.

„Punem această evoluţie pe seama faptului că ucrainenii au avut mare succes în a exercita o presiune semnificativă asupra ruşilor, inclusiv prin utilizarea rachetelor Harpoon achiziţionate recent pentru a ataca o navă de aprovizionare.

Când îţi dai seama cât de sterilă şi pustie este Insula Şerpilor, înţelegi necesitatea de reaprovizionare. Aşadar, ucrainenii le-au făcut ruşilor condiţii forte grele în a continua să-şi susţină operaţiunile acolo şi i-au făcut foarte vulnerabili la atacurile ucrainene.

Acesta este motivul pentru care Rusia a părăsit insula”, a spus un înalt oficial de la Pentagon, scrie defence.gov.ro.

 Retragerea forţelor ruse de pe insulă ajută Ucraina să apere Odesa şi, în viitor, să poată deschide căi maritime.

Luptele continuă în Donbas, a spus oficialul, cu pierderi mari de ambele părţi.

În ceea ce priveşte livrările recente de sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate din partea forţelor americane ucrainene, au avut un mare succes în utilizarea acestor sisteme de artilerie cu rază mai lungă de acţiune, inclusiv ţintirea posturilor de comandă ruseşti, a spus oficialul.


UPDATE 10.15 Kissinger: Zelenski a acceptat „în esenţă” scenariile pe care le-am conturat privind rezultatele războiului din Ucraina

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger susţine, într-un interviu acordat publicaţiei The Spectator, că Zelenski ar fi acceptat „în esenţă” ideile declaraţiei sale, făcute la Davos, când a conturat posibilele rezultate ale războiului din Ucraina.

Declaraţiile au dat naştere unor controverse, după ce Kissinger a dat de înţeles că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei. 

„Scopul declaraţiei de la Davos a fost de a sublinia că problema obiectivelor războiului trebuia să fie confruntată înainte de momentul în care războiului să devină unul care nu poate fi controlat politic. Când Zelenski a comentat, nu citise ce am spus eu. În cele mai recente declaraţii ale sale, a acceptat în esenţă ceea ce am subliniat la Davos. A acordat un interviu pentru Financial Times în care a acceptat ideea de bază”, a spus Kissinger. 

La Davos, Kissinger a declarat că „ideal, linia de demarcaţie ar trebui să fie o întoarcere la status-quo-ul de dinainte. Războiul dincolo de acel punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei înseşi”. Ulterior, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a criticat pe acesta: „Domnul Kissinger iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei, ca să nu existe o înstrăinare a Rusiei de Europa”.


UPDATE 08.59 Zelenski spune că nu va uita ajutorul venit din partea Norvegiei, după ce Oslo a anunţat un sprijin de un miliard de euro

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a mulţumit în mesajul zilnic, Norvegiei, pentru sprijinul anunţat, de a aloca o sumă suplimentară de 1 miliard de euro pentru a sprijini Ucraina pentru anii 2022 şi 2023. „Nu vomm uita!”, a spus Zelenski.

Norvegia a promis o sumă suplimentară de 1 miliard de euro pentru a sprijini Ucraina pentru restul anilor 2022 şi 2023, a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Store. El a spus într-o conferinţă de presă susţinută la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că banii sunt pentru a ajuta Ucraina să sprijine persoanele aflate în nevoie, să se apere şi pentru reconstrucţia ţării. Norvegia a contribuit până acum cu aproximativ 202 milioane de euro în sprijinul Ucrainei, potrivit BBC.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a mulţumit în mesajul zilnic, Norvegiei, pentru sprijinul anunţat. 

”Prim-ministrul Norvegiei a vizitat astăzi Kievul. Am discutat despre continuarea sprijinului în domeniul apărării pentru Ucraina şi despre consolidarea sancţiunilor împotriva Rusiei. Norvegia ne-a oferit deja un sprijin semnificativ, dar va exista un pachet suplimentar de 1 miliard de euro. Vă mulţumesc foarte mult. Nu vom uita”, a spus Zelenski. 

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus, de asemenea, o asistenţă macrofinanciară de 1 miliard de euro pentru Ucraina, în continuarea pachetului de sprijin al UE de 600 de milioane de euro anunţat în luna mai.

Această propunere vine în urma unei promisiuni a Regatului Unit de a acorda un ajutor militar suplimentar de 1 miliard de lire sterline pentru Ucraina, ceea ce ridică sprijinul total acordat Kievului la 2,3 miliarde de lire sterline.

Regatul Unit a cheltuit, de asemenea, 1,5 miliarde de lire sterline pentru sprijin umanitar şi economic pentru Ucraina.

Boris Johnson a declarat, în cadrul unui summit NATO din Spania, că "costul libertăţii" este "întotdeauna merită plătit".


UPDATE 05:30 Ucraina a cerut confiscarea unei nave care transporta cereale dintr-o parte a ţării ocupată de armata rusă

Ucraina a cerut confiscarea unei nave care transporta cereale dintr-o parte a ţării ocupată de armata rusă. Vestea plecării navei din Berdyansk a fost anunţată pe aplicaţia de socializare Telegram de Evhen Balytskyi, care a fost numit recent de Rusia în funcţia de guvernator al zonelor ocupate din Zaporizhzhia. Nava se află în prezent în largul coastelor turceşti, relatează news.ro. 


Zelenski, despre atacul de la Odesa: Aceasta este teroare rusească deliberată, intenţionată, nu nişte greşeli sau o lovitură de rachetă accidentală

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă în mesajul zilnic adresat poporului de vineri noaptea, despre atacul de la Odesa, că ”aceasta este teroare rusească deliberată, intenţionată, nu nişte greşeli sau o lovitură de rachetă accidentală”.

Zelenski i-a mulţumit lui Biden pentru noul pachet de ajutor în valoare de 820 de milioane de dolari care include sistemele NASAMS, muniţie de artilerie şi radare. Liderul ucrainean mai spune că negociază cu partenerii pentru livrarea altor arme, pentru că sunt necesare pentru apărarea Donbas, regiunea Harkov, sudul Ucrainei.

”În regiunea Odesa, în prezent se desfăşoară lucrări de scoatere a molozului, după atacul cu rachete ruseşti asupra Serhiivka. Trei rachete au lovit o clădire rezidenţială obişnuită, o clădire cu nouă etaje în care nimeni nu a ascuns arme, echipamente militare sau muniţii, aşa cum spun mereu propagandiştii şi oficialii ruşi despre astfel de lovituri. Era o casă rezidenţială simplă, cu aproximativ 160 de persoane. Era locuită de oameni obişnuiţi, civili. Centrul de recreere a fost, de asemenea, distrus de această lovitură”, afirmă Zelenski.


UPDATE 05:00 12 rachete ruseşti au lovit regiunea Mikolaiv

Vitalii Kim, guvernatorul din Mikolaiv, a anunţat că 12 rachete ruseşti au lovit vineri această regiune, relatează The Kiev Independent. O mare parte dintre rachete ar fi fost doborâte de apărarea antiaeriană ucreainană. Nu au fost raportate victime în urma atacului.


Zelenski a discutat cu omologii săi din Argentina şi Chile

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut convorbiri telefonice, vineri, cu liderii din America Latină. Scopul discuţiei cu liderii din Argentina şi Chile a fost încercarea de a obţine sprijin şi din partea statelor din această regiune în lupta impotriva ruşilor. 

„Continui să stabilesc relaţii cu o regiune importantă – America Latină”, a scris Zelenski pe reţelele de socializare.


SUA trimite Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 820 de milioane de dolari

Pentagonul a anunţat, vineri, un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 820 de milioane de dolari. Noul pachet va cuprinde rachete, obuze, dar şi echipamente de apărare aeriană, astfel încât ucrainenii să poate face faţă luptelor dure care se dau în sudul şi estul ţării. 

"Statele Unite continuă să colaboreze cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a oferi Ucrainei echipamentul necesar unui câmp de luptă în evoluţie", a declarat, într-un comunicat, Todd Breasseale, purtător de cuvânt al Pentagonului. 

Statele Unite asigură mai multă muniţie pentru Sistemul Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (HIMARS), în cel mai recent pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari, a anunţat vineri Pentagonul, relatează news.ro.

Pentagonul nu a precizat câte runde de muniţie vor fi asigurate pentru Sistemul Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare, capabil să lanseze o ploaie de rachete ghidate la aproximativ 40 de mile, dar Ucraina a făcut din solicitarea pentru mai multe sisteme şi mai multă muniţie una din priorităţile sale.


UE anunţă un sprijin de 1 miliard pentru Ucraina

Uniunea Europeană a propus acordarea unui sprijin în valoare de 1 miliard de euro pentru Ucraina. 

„Prima parte a pachetului de asistenţă macrofinanciară a fost anunţată în luna mai. Aceasta va contribui la satisfacerea nevoilor urgente din ţară. UE va continua să ofere ajutor Ucrainei şi, pe termen lung, va sprijini reconstrucţia acesteia”, a publicat Ursula von der Leyen pe reţelele de socializare.


UPDATE 00:00 Separatiştii sprijiniţi de ruşi din Doneţk acuză alţi doi cetăţeni britanici că sunt "mercenari"

Investigatori pro-ruşi din autoproclamata Republică Populară Doneţk au anunţat, vineri, că au pus sub acuzare alţi doi cetăţeni britanici pentru că sunt "mercenari", potrivit Agenţiei de Presă Doneţk, citată de CNN.

"O investigaţie este în desfăşurare faţă de mercenarii britanici Dylan Healy şi Andrew Hill. Ei sunt acuzaţi în baza aceloraşi articole ca şi cei trei mercenari condamnaţi anterior. O investigaţie este în desfăşurare şi au fost formulate acuzaţiile", a informat Agenţia de Presă Doneţk, citând un oficial din auto-intitulata republică.


Armata Ucrainei acuză Rusia că a folosit bombe cu fosfor pe Insula Şerpilor  

Armata ucraineană acuză Rusia că a folosit muniţie incendiară cu fosfor în atacuri desfăşurate vineri asupra Insulei Şerpilor, la doar o zi de când Moscova şi-a retras forţele din avanpostul strategic din Marea Neagră, relatează news.ro.

"Astăzi, în jurul orei 18.00... avioane SU-30 ale Forţelor aeriene ruse au desfăşurat atacuri cu bombe cu fosfor pe Insula Zmiinyi", a arătat aceasta într-o declaraţie, referindu-se la Insula Şerpilor.

Ministerul rus al Apărării a descris, joi, retragerea ca un "gest de bunăvoinţă" menit să arate că Rusia nu va sta în calea eforturilor ONU de a organiza exporturi protejate de cereale din Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite