Moscova, ironii după decizia UNESCO privind borşul ucrainean: „Ce va urma? Porcii vor fi recunoscuţi ca produs naţional ucrainean?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Zaharova FOTO Arhivă
Maria Zaharova FOTO Arhivă

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a încercat să pară ironică în legătură cu anunţul UNESCO privind includerea borşului ucrainean în patrimoniul cultural imaterial în pericol.

„Dacă ar trebui să explic lumii ce este naţionalismul contemporan de la Kiev, aş menţiona acest fapt: humusul şi pilaful de orez sunt recunoscute ca fiind mâncărurile naţionale ale mai multor ţări. Dar, după cum înţeleg eu, ucrainizarea se aplică la orice. Ce va urma? Porcii vor fi recunoscuţi ca produs naţional ucrainean?”, a scris pe Telegram Maria Zaharova, potrivit AFP.

Cultura borşului ucrainean a intrat pe lista UNESCO a patrimoniului mondial imaterial în pericol, a decis vineri organizaţia ONU, în condiţiile în care războiul din Ucraina ameninţă „viabilitatea” tradiţiei din jurul acestei ciorbe din sfeclă roşie.

Existenţa acestei ciorbe în sine nu este cu siguranţă în pericol, dar moştenirea umană şi vie asociată borşului este în pericol imediat, deoarece capacitatea populaţiilor de a practica, transmite moştenirea culturală imaterială este serios perturbată din cauza conflictul armat, în special din cauza strămutării forţate a comunităţilor”, a explicat raportorul comisiei de evaluare a dosarului ucrainean.

Kievul a depus la mijlocul lui aprilie o cerere de includere a culturii borşului ucrainean pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial în pericol, iar UNESCO i-a dat dreptate într-o decizie anunţată vineri.

„Existenţa acestei ciorbe în sine nu este cu siguranţă în pericol, însă moştenirea umană şi vie asociată borşului este în pericol imediat, deoarece capacitatea populaţiilor de a practica, transmite moştenirea culturală imaterială este serios perturbată din cauza conflictului armat, în special din cauza strămutării forţate a comunităţilor”, a explicat Pier Luigi Petrillo, raportorul comisiei de evaluare a dosarului ucrainean.

Din cauza războiului, „oamenii nu mai sunt capabili să pregătească sau chiar să cultive legumele locale necesare pentru prepararea” borşului, a afirmat Petrillo.

„Ei nu se mai pot reuni nici măcar pentru a practica gătirea borşului, ceea ce subminează aspectele sociale şi culturale. Prin urmare, transmiterea acestui element este în pericol”, a adăugat oficialul UNESCO.

„Victoria în războiul borşului este a noastră”, a reacţionat, pe Telegram, ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko, în urma anunţului UNESCO.

Solicitarea Kievului cu privire la borş a supărat Rusia. Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a făcut anterior chiar o declaraţie bizară pe această temă, sugerând că printre motivele legate de declanşarea războiului ar fi şi faptul că ucrainenii nu au vrut să împartă borşul cu ruşii.

„Pentru că nu au vrut să împartă borşul. Trebuia să aparţină unui singur grup, unui singur popor. Dar să-l împartă, pentru ca în fiecare oraş, în fiecare ţară, fiecare gospodină să-l facă aşa cum ştie... nu au vrut să facă un compromis”, a spus Zaharova.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite