Moscova, ironii dup─â decizia UNESCO privind bor┼čul ucrainean: ÔÇ×Ce va urma? Porcii vor fi recunoscu┼úi ca produs na┼úional ucrainean?ÔÇŁ

0
0
Maria Zaharova
Maria Zaharova FOTO Arhiv─â

Purt─âtoarea de cuv├ónt a MAE rus, Maria Zaharova, a ├«ncercat s─â par─â ironic─â ├«n leg─âtur─â cu anun┼úul UNESCO privind includerea bor┼čului ucrainean ├«n patrimoniul cultural imaterial ├«n pericol.

ÔÇ×Dac─â ar trebui s─â explic lumii ce este na┼úionalismul contemporan de la Kiev, a┼č men┼úiona acest fapt: humusul ┼či pilaful de orez sunt recunoscute ca fiind m├ónc─ârurile na┼úionale ale mai multor ┼ú─âri. Dar, dup─â cum ├«n┼úeleg eu, ucrainizarea se aplic─â la orice. Ce va urma? Porcii vor fi recunoscu┼úi ca produs na┼úional ucrainean?ÔÇŁ, a scris pe Telegram Maria Zaharova, potrivit AFP.

Cultura bor┼čului ucrainean a intrat pe lista UNESCO a patrimoniului mondial imaterial ├«n pericol, a decis vineri organiza┼úia ONU, ├«n condi┼úiile ├«n care r─âzboiul din Ucraina amenin┼ú─â ÔÇ×viabilitateaÔÇŁ tradi┼úiei din jurul acestei ciorbe din sfecl─â ro┼čie.

Existen┼úa acestei ciorbe ├«n sine nu este cu siguran┼ú─â ├«n pericol, dar mo┼čtenirea uman─â ┼či vie asociat─â bor┼čului este ├«n pericol imediat, deoarece capacitatea popula┼úiilor de a practica, transmite mo┼čtenirea cultural─â imaterial─â este serios perturbat─â din cauza conflictul armat, ├«n special din cauza str─âmut─ârii for┼úate a comunit─â┼úilorÔÇŁ, a explicat raportorul comisiei de evaluare a dosarului ucrainean.

Kievul a depus la mijlocul lui aprilie o cerere de includere a culturii bor┼čului ucrainean pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial ├«n pericol, iar UNESCO i-a dat dreptate ├«ntr-o decizie anun┼úat─â vineri.

ÔÇ×Existen┼úa acestei ciorbe ├«n sine nu este cu siguran┼ú─â ├«n pericol, ├«ns─â mo┼čtenirea uman─â ┼či vie asociat─â bor┼čului este ├«n pericol imediat, deoarece capacitatea popula┼úiilor de a practica, transmite mo┼čtenirea cultural─â imaterial─â este serios perturbat─â din cauza conflictului armat, ├«n special din cauza str─âmut─ârii for┼úate a comunit─â┼úilorÔÇŁ, a explicat Pier Luigi Petrillo, raportorul comisiei de evaluare a dosarului ucrainean.

Din cauza r─âzboiului, ÔÇ×oamenii nu mai sunt capabili s─â preg─âteasc─â sau chiar s─â cultive legumele locale necesare pentru preparareaÔÇŁ bor┼čului, a afirmat Petrillo.

ÔÇ×Ei nu se mai pot reuni nici m─âcar pentru a practica g─âtirea bor┼čului, ceea ce submineaz─â aspectele sociale ┼či culturale. Prin urmare, transmiterea acestui element este ├«n pericolÔÇŁ, a ad─âugat oficialul UNESCO.

ÔÇ×Victoria ├«n r─âzboiul bor┼čului este a noastr─âÔÇŁ, a reac┼úionat, pe Telegram, ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko, ├«n urma anun┼úului UNESCO.

Solicitarea Kievului cu privire la bor┼č a sup─ârat Rusia. Purt─âtoarea de cuv├ónt a diploma┼úiei ruse, Maria Zaharova, a f─âcut anterior chiar o declara┼úie bizar─â pe aceast─â tem─â, suger├ónd c─â printre motivele legate de declan┼čarea r─âzboiului ar fi ┼či faptul c─â ucrainenii nu au vrut s─â ├«mpart─â bor┼čul cu ru┼čii.

ÔÇ×Pentru c─â nu au vrut s─â ├«mpart─â bor┼čul. Trebuia s─â apar┼úin─â unui singur grup, unui singur popor. Dar s─â-l ├«mpart─â, pentru ca ├«n fiecare ora┼č, ├«n fiecare ┼úar─â, fiecare gospodin─â s─â-l fac─â a┼ča cum ┼čtie... nu au vrut s─â fac─â un compromisÔÇŁ, a spus Zaharova.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite