SUA: Ruşii au părăsit de nevoie Insula Şerpilor, nu a fost un act de bunăvoinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Departamentul american al Apărării precizează că nu există vreo informaţie care să acrediteze ideea că retragerea Rusiei de pe Insula Şerpilor a un fost un gest de bunăvoinţă, potrivit unui comunicat al defense.gov.

„Punem această evoluţie pe seama faptului că ucrainenii au avut mare succes în a exercita o presiune semnificativă asupra ruşilor, inclusiv prin utilizarea rachetelor Harpoon achiziţionate recent pentru a ataca o navă de aprovizionare.

Când îţi dai seama cât de sterilă şi pustie este Insula Şerpilor, înţelegi necesitatea de reaprovizionare. Aşadar, ucrainenii le-au făcut ruşilor condiţii forte grele în a continua să-şi susţină operaţiunile acolo şi i-au făcut foarte vulnerabili la atacurile ucrainene.

Acesta este motivul pentru care Rusia a părăsit insula”, a spus un înalt oficial de la Pentagon, scrie defence.gov.ro.

 Retragerea forţelor ruse de pe insulă ajută Ucraina să apere Odesa şi, în viitor, să poată deschide căi maritime.

Luptele continuă în Donbas, a spus oficialul, cu pierderi mari de ambele părţi.

În ceea ce priveşte livrările recente de sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate din partea forţelor americane ucrainene, au avut un mare succes în utilizarea acestor sisteme de artilerie cu rază mai lungă de acţiune, inclusiv ţintirea posturilor de comandă ruseşti, a spus oficialul.

În alte ştiri conexe, vineri după-amiază, Departamentul Apărării a anunţat 820 de milioane de dolari în asistenţă suplimentară de securitate pentru Ucraina. Aceasta include o autorizare a unei retrageri prezidenţiale a asistenţei de securitate în valoare de până la 50 de milioane de dolari, precum şi de 770 de milioane de dolari în Ukraine Security Assistance Initiative sau fonduri USAI.

Sprijin pentru Ucraina

Autorizaţia prezidenţială de retragere este cea de-a paisprezecea retragere a echipamentelor din inventarele DOD pentru Ucraina pe care preşedintele l-a autorizat din august 2021. Capabilităţile acestui pachet includ muniţie suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate.

În cadrul USAI, departamentul va furniza Ucrainei:

  • Două sisteme naţionale avansate de rachete sol-aer;
  • Până la 150.000 de cartuşe de muniţie de artilerie de 155 mm; şi
  • Patru radare suplimentare de contra-artilerie.

Spre deosebire de tragerile prezidenţiale, USAI este o autoritate în baza căreia Statele Unite achiziţionează capacităţi de la industrie, mai degrabă decât să livreze echipamente care sunt extrase din stocurile DOD. Acest anunţ reprezintă începutul unui proces de contractare pentru a oferi capacităţi suplimentare forţelor armate ale Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite