LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ruşii susţin că au ucis 21 de „militanţi” români. Negocieri între Kiev şi Moscova pe tema transporturilor de cereale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Gettyimages
FOTO Gettyimages

Este a 139-a zi de la invazia rusă pe teritoriul Ucrainei. Casa Albă susţine că Iranul urmează să-i trimită Rusiei drone de luptă ce vor fi folosite în invazia din Ucraina. Un atac al ucrainenilor asupra unui depozit de muniţie din Kahovka, oraş sub ocupaţie rusă, s-ar fi soldat cu moartea a 52 de militari invadatori, susţine Kievul. Armata rusă vorbeşte despre şapte morţi în urma atacului, fără a preciza dacă sunt militari sau civili.

UPDATE 21.22 Marina rusă se laudă că vrea să dezvolte o nouă rachetă balistică ce poate lovi ţinte aflate la 4.000 de kilometri

Armata rusă dezvoltă o rachetă balistică numită „Zmeevik", dotată cu un dispozitiv hipersonic, care va intra în curând în dotarea marinei militare, scrie agenţia rusă de stat TASS, citând două surse apropiate complexului militar-industrial al Rusiei.

„Racheta balistică Zmeevik a fost proiectată pentru a distruge ţinte mari de suprafaţă, în primul rând portavioane”, a declarat una dintre cele două surse. Cealaltă sursă a precizat că această rachetă ar putea intra curând în serviciul unităţilor de rachete de coastă ale marinei militare. Unul dintre interlocutorii agenţiei ruse de ştiri a adăugat că, în ce priveşte caracteristicile sale, Zmeevik se aseamănă cu rachetele Chinei de clasă similară DF-21D şi DF-26, care au o rază de acţiune de până la 4.000 de kilometri. Compania NPO Mashinostroeniya din Reutov, care ar dezvolta noul tip de rachetă, nu a comentat aceste informaţii.


UPDATE 20.14 Expert în energie: „Prin explorarea gazelor din Marea Neagră, România devine un furnizor mult mai credibil şi mai serios decât Rusia” INTERVIU

Anna Mikulska, expert în energie la Centrul pentru Studii asupra Energiei din cadrul Universităţii Rice din SUA, vorbeşte într-un interviu pentru „Adevărul” despre impactul războiului din Ucraina asupra energiei şi despre rolul României pe piaţa energetică.

Continuarea aici


UPDATE 19.01 Explozii şi incendiu la un depozit de arme al forţelor ruse instalate la Melitopol

O bază în care s-au instalat invadatorii ruşi după ocuparea împrejurimilor oraşului Melitopol, din sudul Ucrainei, a luat foc marţi, relatează presa ucraineană.

Baza din satul Mirne, care aparţinea Serviciului ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă până la sosirea forţelor ruse, este devastată de flăcări.

„Anume acolo rusciştii şi-au mutat echipamentul după loviturile devastatoare de la baza de lângă aerodromul din Melitopol”, a declarat primarul oraşului, Ivan Fedorov.


UPDATE 17.55 Moscova susţine că forţele ruse au ucis 21 de români care luptau de partea Ucrainei

Ministerul Apărării de la Moscova susţine că forţele sale au ucis în ultimele trei săptămâni cel puţin 275 de luptători voluntari angajaţi în apărarea Ucrainei, printre care şi 21 de români.

 Deşi nu prezintă dovezi, totuşi Moscova spune în buletinul său de marţi asupra situaţiei din Ucraina că forţele ruse au „lichidat” în ultimele trei săptămâni 166 de „militanţi” din Polonia, 50 din Georgia, 23 din Marea Britanie, 21 din România şi 15 din Canada.


UPDATE 17.07 Putin şi Lukaşenko au discutat despre presupuse planuri de atac occidentale împotriva Rusiei: „Istoria se repetă”

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat marţi că a discutat cu omologul său rus Vladimir Putin despre presupuse planuri de atac occidentale împotriva Rusiei, transmite AFP.

"De puţin timp - şi am discutat în detaliu despre asta ieri cu preşedintele rus - au fost stabilite planuri strategice de atac împotriva Rusiei", a declarat liderul de la Minsk.


UPDATE 16.12 Ruşii, îngrijoraţi de eficienţa sistemelor HIMARS folosite de ucraineni. Câte ţinte au fost distruse până acum de rachetele trimise de Occident

Personalităţi pro-Kremlin şi-au exprimat o îngrijorare publică rară după ce armele furnizate de ţările occidentale au permis Ucrainei să lanseze mai multe atacuri de succes asupra unor ţinte ruse aflate la mare distanţă de linia frontului.

Sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate HIMARS, pe care Statele Unite ale Americii le-au trimis în Ucraina în luna trecută, par să fi fost cele mai eficiente în ceea ce priveşte distrugerea poziţiilor militare ruseşti, conform The Moscow Times.

Rusia a suferit "pierderi mari atât în ceea ce priveşte oamenii, cât şi în echipamente militare" în mai puţin de o săptămână, potrivit lui Igor Girkin, un fost comandant al forţelor separatiste din estul Ucrainei.


UDPATE 15.26 Moscova ameninţă cu un „conflict militar direct între puteri nucleare” dacă Occidentul mai livrează arme Ucrainei

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, spune că SUA şi aliaţii lor sunt în pragul unei confruntări militare deschise cu Rusia şi că va fi „un conflict armat direct între puteri nucleare”, transmite EFE.

„Provocând o agravare a crizei ucrainene şi declanşând o confruntare hibridă feroce cu Rusia, Washingtonul şi aliaţii săi balansează periculos pe marginea unei confruntări militare deschise cu ţara noastră, iar asta înseamnă un conflict militar direct între puteri nucleare”, a afirmat Zaharova. Ea face aluzie la livrarea de arme occidentale către Ucraina pentru sprijini ţara în luptele contra Rusiei.


UPDATE 14.39 Putin şi Zelenski se apropie de un acord pentru reluarea transporturilor de cereale prin Marea Neagră. Erdogan a discutat în aceeaşi zi cu cei doi lideri

Liderii Rusiei şi Ucrainei au purtat luni discuţii separate cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan cu privire la planurile de redeschidere a rutelor sigure pentru transportul maritim al cerealelor prin Marea Neagră.

Convorbirile telefonice ale lui Erdogan cu Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski vor spori speranţa că va face progrese în direcţia intermedierii unui acord care să permită reluarea transporturilor de cereale din porturile ucrainene, conform Politico.

„Preşedintele Erdogan a remarcat că este timpul ca Naţiunile Unite să ia măsuri pentru planul de formare a coridoarelor sigure prin Marea Neagră pentru exportul de cereale”, se arată într-un comunicat al turcilor, după discuţiile cu preşedintele Rusiei. 


UPDATE 13.44 Răbdarea, elementul vital pentru speranţele ucrainenilor de a schimba cursul războiului

Ucraina speră să adune o forţă de luptă de un milion de persoane pentru a recupera teritoriile ocupate de ruşi. Anunţul acestei mobilizări masive a fost făcut de ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, potrivit căruia armata ţării sale a demonstrat că poate folosi în mod adecvat sistemele de rachete moderne primite recent din partea Statelor Unite şi Marii Britanii.

Dar, oricât de impresionant sună aceste afirmaţii, este greu de crezut că armata ucraineană este capabilă de o contraofensivă rapidă şi eficientă în acelaşi timp. O răsturnare a cursului războiului, dacă se va întâmpla, va dura ceva timp şi va necesita o planificare atentă, comentează în cotidianul britanic „The Guardian” jurnalistul Dan Sabbagh, specializat în chestiuni militare.


UPDATE 12.46 Iulia Paievska, în vârstă de 53 de ani, este un medic cunoscut în Ucraina sub numele de Taira. Ea a fost eliberată recent într-un schimb de prizonieri, după 3 luni de captivitate, şi povesteşte chinurile prin care a trecut alături de ceilalţi oameni.

Taira a fost capturată pe 16 martie, la o zi după ce jurnaliştii publicaţiei Associated Press au părăsit oraşul Mariupol. Ea le dăduse jurnaliştilor mai multe imagini şi filmări cu oameni răniţi, printre care şi soldaţi ruşi, în care se vedeau eforturile echipelor de salvare care îngrijeau toate victimele.

Medicul a fost eliberat pe 17 iunie, într-un schimb de prizonieri, după ce AP a publicat un raport care arăta că Taira a îngrijit atât ucraineni, cât şi ruşi în misiunile de salvare de dinainte de captivitate.

Durerea ei ţine de faptul că a lăsat în urmă oameni care ăîncă îndură chinurile din captivitate şi că va face tot posibilul să-i elibereze.

„Ei sunt tot, doar la ei mă gândesc”, a spus ea. „De fiecare dată când iau o ceaşcă de cafea sau îmi aprind o ţigară, mă doare să ştiu că ei nu pot.”.

Taira este o personalitate în Ucraina, renumită pentru munca ei de formare a medicilor de teren şi recunoscută după părul blond şi tatuajele de pe braţe. Eliberarea ei a fost anunţată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Associated Press, preluată de YahooNews.


UPDATE 12.26 Circa 150 de militari dintr-o regiune siberiană au refuzat să mai lupte pe frontul din Ucraina, a afirmat o importantă activistă, relatează The Moscow Times.

Soldaţii s-au întors acasă în Republica Bureaţia în weekend, după ce soţiile lor au cerut întoarcerea lor acasă, conform declaraţiei Alexandrei Garmazhapova, care conduce Fundaţia anti-război Bureaţia Liberă, potrivit The Moscow Times.

„Aţi făcut alegerea corectă: v-aţi salvat vieţile voastre şi ale altora!”, a scris, luni, Garmazhapova  într-o postare publicată pe Facebook, adresându-se militarilor care au refuzat serviciul. 

De asemenea, activista a declarat anterior că soldaţii buriaţi şi-au reziliat contractele militare în luna iunie, determinându-şi soţiile să filmeze un apel video adresat liderului Republicii Bureaţiei, Alexei Tsidenov, în care cer întoarcerea soţilor lor acasă. 

Garmazhapova a afirmat pentru site-ul de ştiri independent Mediazona că videoclipul a avut iniţial efectul invers. 

„După ce soţiile au făcut apel, autobuzul cu bărbaţii care se îndreptau spre casă a fost întors”, a declarat ea. „Au fost trimişi înapoi pe teritoriul ocupat din Ucraina şi lăsaţi acolo pentru încă 10 zile”, a mai adăugat aceasta, conform The Moscow Times. 

Conform The Moscow Times, militarii ar fi fost ameninţaţi cu procese din cauza refuzurilor lor. 


UPDATE 12.17 Numai zece state din Occident şi-au respectat promisiunea de a livra Ucrainei armament, după ce Occidentul a promis livrări de armament în valoare de 80,7 miliarde de euro, arată un studiu realizat de Institul de Economia Mondială din Kiel, citat de tablodului german Bild, relatează Leta.

Polonia este cel mai mare furnizor militar al Ucrainei şi şi-a îndeplinit 100% promisiunile, în valoare de 1,8 miliarde de euro, potrivit studiului.

În cifre absolute, Polonia se situează însă pe locul doi, după Statele Unite, care au livrat Ucrainei armament în valoare de 2.33 miliarde de euro - reprezentând 38,4% din armamentul în valoare de 6,3 miliarde de euro promis.

Coreea de Sud, Portugalia, România şi Croaţia nu au livrat nimic din ceea ce au promis, potrivit studiului.


UPDATE 12.13 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat marţi că a arestat traficanţi de arme ce se dădeau drept membri ai unor structuri de aplicare a legii, relatează Zerkalo Nedeli.

Potrivit SBU, membri ai unei grupări de trafic de armament au fost arestaţi în regiunea Kiev.

În urma arestărilor, SBU a confiscat 15 arme de foc, printre care 13 automate AK-74 şi 6.000 de cartuşe cu muniţii.

De asemenea, SBU afirmă că a confiscat şi autorizaţii false privind procurarea, deţinerea şi folosirea armelor, precum şi diverse echipamente de comunicaţii şi materiale informatice conţinând activităţi ilegale.

Anunţul survine la o zi după ce Uniunea Europeană şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu traficul de arme constatat în Ucraina în contextul războiului dus de Rusia împotriva ei.


UPDATE 11.15 Ucraina a anunţat marţi că a bombardat unităţi militare şi un depozit de muniţie rusesc în regiunea ocupată Herson (sud), unde ocupaţia rusă a anunţat că au fost ucise şapte persoane, relatează AFP.

Potrivit unor oficiali militari însărcinaţi cu sudul Ucrainei, în aceste bombardamente au fost ucişi 52 de militari ruşi.

Un „depozit de muniţie, la Nova Kahovka“  a fost vizat, precizează aceste surse.


UPDATE 07.45 Primele opt nave străine au intrat în porturile din Ucraina pentru a exporta produse agricole, în timp ce Marina ucraineană este implicată în asigurarea unui transport sigur, transmite Ukrinform.

Anunţul a fost anunţat pe Facebook de către serviciul de presă al Marinei.  

„La cererea Ministerului Infrastructurii, Forţele Navale ale Forţelor Armate ale Ucrainei s-au alăturat efortului de a asigura transportul produselor agricole cu nave civile prin gura Bystre a canalului Dunăre-Marea Neagră. Primul grup de opt nave străine a sosit deja în porturile din Ucraina", se arată în comunicat. 

Se menţionează că utilizarea canalului a devenit posibilă datorită eliberării Insulei Şerpilor de ocupanţii ruşi, ceea ce „permite forţelor să controleze situaţia de suprafaţă şi parţial cea aeriană din sudul Ucrainei”.  

„Anterior, ocupanţii obişnuiau să blocheze circulaţia navelor civile în partea de sud a ţării noastre", mai anunţă autorităţile ucrainene.  

Marina Militară a reamintit că, anterior, din cauza blocadei navigaţiei civile, companiile de transport maritim au fost obligate să utilizeze Canalul Sulina, ceea ce a dus la acumularea unui număr mare de nave şi la un trafic semnificativ la canal. 

După cum s-a raportat, din cauza agresiunii ruseşti şi a blocării navigaţiei în Marea Neagră, milioane de tone de cereale ucrainene au rămas blocate în porturile ucrainene, o mare parte din acestea fiind destinate, potrivit Programului alimentar mondial al ONU, combaterii crizei mondiale.  

Prin restabilirea parţială a exportului de produse agricole pe cale fluvială, Ucraina contribuie la rezolvarea crizei globale. 

Majoritatea porturilor din Ucraina rămân închise, deoarece trupele ruseşti continuă să atace instalaţiile de infrastructură critică şi navele civile din Marea Neagră.


UPDATE 07.26 Trupele ruseşti au lansat mai multe lovituri cu rachete asupra oraşului Nikolaiv, potrivit primarului oraşului, citat de Ukrinform.

În dimineaţa zilei de 12 iulie 2022, trupele ruseşti au lansat mai multe lovituri cu rachete asupra oraşului Nikolaiv. 

Declaraţia a fost făcută de primarul oraşului, Oleksandr Sienkevych, pe Telegram.  

Potrivit martorilor, s-au auzit explozii în toate cartierele oraşului. De asemenea, unităţile ucrainene de apărare antiaeriană lucrau. 


UPDATE 06:30 Bilanţul victimelor atacului rus de la Ceasiv Iar creşte la 33 de morţi

Bilanţul victimelor atacului cu rachete asupra unui bloc de apartamente din estul Ucrainei a ajuns la 33 de morţi, potrivit serviciilor de urgenţă ale statului ucrainean (SES), citate de The Guadian. SES a informat că a recuperat, luni seară, în jurul orei 23.30, cadavrul unei alte victime, un copil de aproximativ 9 ani. În total, de la începutul operaţiunilor, la faţa locului au fost găsite cadavrele a 33 de persoane, inclusiv al unui copil (născut aproximativ în 2013), iar 9 persoane au fost salvate dintre dărâmături.


Nu există nicio îndoială că Rusia va încerca să oprească complet furnizarea de gaze către Europa în cel mai acut moment, afirmă Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că Rusia va încerca nu doar să limiteze livrările de gaze către Europa, ci chiar să le oprească complet, ”în cel mai acut moment”. ”Rusia nu a jucat niciodată după reguli în sectorul energetic”, a afirmat Zelenski, criticând decizia Canadei de a permite exportul unei turbine vitale pentru a ajuta la repararea gazoductului Nord Stream 1, relatează news.ro.

”În primul rând, Ministerul Afacerilor Externe a fost nevoit să convoace reprezentantul Canadei în ţara noastră din cauza unei excepţii absolut inacceptabile de la regimul de sancţiuni împotriva Rusiei. Nu este vorba doar despre nişte turbine Nord Stream pe care Canada nu ar trebui să le aibă, dar pe care totuşi a decis să le predea - să o predea, de fapt, Rusiei. Este vorba despre reguli comune”, a afirmat Zelenski.

Preşedintele ucrainean afirmă că, ”dacă un stat terorist poate stoarce o astfel de excepţie de la sancţiuni, ce excepţii va dori mâine sau poimâine”. ”Această întrebare este foarte periculoasă. Mai mult, este periculoasă nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru toate ţările lumii democratice”, a mai precizat Zelenski.


UPDATE 05:00 Casa Albă afirmă că Iranul pregăteşte furnizarea de drone către Rusia

SUA are indicii conform cărora Iran s-ar pregăti să livreze Rusiei sute de drone, printre care şi aparate de luptă, în următoarea perioadă. Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a afirmat că aceste informaţii indică faptul că Iranul se pregăteşte să antreneze forţele ruse în utilizarea dronelor, primele sesiuni de antrenament urmând să aibă loc la finalul acestei luni. 

"Informaţiile noastre indică faptul că guvernul iranian se pregăteşte să livreze Rusiei până la câteva sute de drone, printre care aparate de luptă, într-un timp foarte scurt", a declarat Jake Sullivan.


Războiul nu s-a terminat, dar campionatul ucrainean de fotbal se va relua în august

În ciuda războiului, oficialii ucraineni au decis: noul sezon al campionatului naţional de fotbal se va relua la 23 august, scrie lefigaro.fr. 

Ministrul Tineretului şi Sportului din Ucraina, Vadim Hutţait, a anunţat, luni, pe contul personal de Facebook faptul că în ziua de 23 august va începe o nouă ediţie a campionatului ucrainean de fotbal, relatează news.ro.

Ministrul a precizat că meciurile se vor disputa pe teritoriul Ucrainei, dar fără spectatori şi cu respectarea regulilor de securitate instituite prin lege: ”În timpul raidurilor aeriene, meciurile vor fi întrerupte, iar jucătorii, oficialii şi personalul care deserveşte bazele sportive trebuie să intre rapid în adăposturi”, a declarat Vadim Hutţait.


UPDATE 04:00 O serie de explozii a zguduit oraşul Nova Kakovka pentru a doua oară în ultimele patru zile

O serie de explozii mari au zguduit luni seara oraşul Nova Kakhovka din regiunea Herson din Ucraina. Oraşul, ca o mare parte din Herson, este sub ocupaţie rusă, informează CNN. Un oficial ucrainean susţine că un depozit de muniţie al ruşilor a fost aruncat în aer.

Este a doua explozie majoră în oraş în patru zile, locul unui important baraj hidroelectric şi o legătură în alimentarea cu apă către Crimeea prin canalul Crimeei de Nord.

Imagini publicate pe reţelele de socializare au arătat explozii puternice şi o minge uriaşă de foc luminând cerul nopţii.

UPDATE 00:00 Peste 3 milioane de refugiaţi ucraineni au revenit în Ucraina

Peste 3 milioane de refugiaţi ucraineni au revenit deja pe teritoriul Ucrainei, din Uniunea Europeană. Aproximativ 3.7 milioane de persoane încă sunt refugiate în ţările UE. 

”Referitor la fluxurile de refugiaţi, situaţia este în prezent stabilă. Traversările dintre UE şi Ucraina au revenit la nivelurile de dinainte de război şi dinainte de pandemia de COVID-19, astfel încât s-a revenit la un număr normal de persoane care trec graniţa”, a declarat comisarul european însărcinat cu afaceri interne Ylva Johansson, relatează Libertatea.ro. 


80% dintre locuitorii regiunii Doneţk au fugit

Guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a declarat că aproximativ 80% din populaţia de dinainte de război din regiunea aflată în estul Ucrainei, a fost evacuată. Kirilenko a mai precizat că doar 340.000 de persoane au rămas în Doneţk. Zilele trecute, Kirilenko i-a îndemnat pe cetăţenii din regiune să fugă deoarece Rusia şi-a intensificat bombardamentele asupra Doneţkului. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite