Franţa îşi recheamă ambasadorii din SUA şi Australia, după scandalul contractului anulat pentru construcţia de submarine: „Un cuţit în spate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron / FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron / FOTO EPA-EFE

Franţa a anunţat vineri că a decis să-şi recheme ambasadorii din Statele Unite şi Australia pentru consultări, după ce Australia a încheiat un acord cu Statele Unite şi Marea Britanie, care a pus capăt unei achiziţii de submarine de concepţie franceză în valoare de 40 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Ministrul de Externe Jean-Yves Le Drian a afirmat într-un comunicat că decizia rară luată de preşedintele Emmanuel Macron a fost determinată de gravitatea evenimentului.

Departamentul de Stat al SUA şi Casa Albă nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Vineri mai devreme, prim-ministrul australian Scott Morrison a respins criticile franceze că Parisul nu a fost avertizat, spunând că a ridicat posibilitatea în discuţiile cu preşedintele francez din iunie ca Australia să renunţe la acordul privind submarinele convenit în 2016 cu o companie franceză.

Joi, Australia a anunţat că va renunţa la acordul de 40 de miliarde de dolari cu grupul naval francez pentru a construi o flotă de submarine convenţionale şi, în schimb, va construi cel puţin opt submarine cu propulsie nucleară cu tehnologie americană şi britanică, după încheierea unui parteneriat trilateral de securitate.

Le Drian a descris decizia ca o lovitură pe la spate.

Morrison a recunoscut prejudiciul dus legăturilor dintre Australia şi Franţa, dar a insistat că i-a spus preşedintelui francez Emmanuel Macron în iunie că Australia şi-a revizuit gândirea asupra acordului.

„Am spus foarte clar, am avut o cină lungă acolo la Paris, cu privire la preocupările noastre semnificative cu privire la capacităţile submarinelor convenţionale de a face faţă noului mediu strategic cu care ne confruntăm", a spus Morrison pentru 5aa Radio.

„Am precizat foarte clar că aceasta ar fi o chestiune asupra căreia Australia ar trebui să ia o decizie în interesul nostru naţional", a spus el.

Tensiunile dintre Australia şi Franţa vin în timp ce Statele Unite şi aliaţii săi caută sprijin suplimentar în Asia şi Pacific, pe fondul îngrijorării cu privire la influenţa în creştere a unei China tot mai hotărâte.

Franţa este pe cale să preia preşedinţia Uniunii Europene, care şi-a lansat joi strategia pentru regiunea Indo-Pacifică, angajându-se să caute un acord comercial cu Taiwanul şi să desfăşoare mai multe nave pentru a menţine traseele maritime deschise.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite