EXCLUSIV Preşedintele PE, Antonio Tajani: „Admiterea României în spaţiul Schengen, în avantajul tuturor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un editorial pentru cotidianul „Adevărul“, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, lansează un apel statelor membre care blochează procesul de aderare a României la spaţiul Schengen să renunţe la această împotrivire.

Cu două milenii în urmă, părinţii noştri latini au trecut Dunărea pe un pod fără seamăn la vremea lui şi au sosit pe aceste pământuri. Acest eveniment crucial avea să schimbe istoria acestor locuri şi să le dea numele: România. 

Poporul născut din această întâlnire de culturi avea să se ştie pentru totdeauna sub numele de români şi să vorbească româneşte.

Italienii sunt, deci, mai mult decât prieteni sinceri ai poporului român. Sunt rude de sânge şi cultură, parte a marii familii europene de origine latină. Trebuie să mărturisesc, acum, la sosirea mea în România, că mă bucur de unul din avantajele vechii noastre înrudiri: înţeleg bine limba română. Interpreţii se bucură şi ei: au zi liberă.  

Cunosc poporul român de multe decenii.  Ştiu cât de activi, eficienţi, deschişi şi generoşi sunt românii. În istoria voastră tumultoasă, aceste calităţi au fost puse de multe ori la încercare, în vremuri grele, dar aţi supravieţuit întotdeauna, devenind mai puternici.

Astăzi, lumea se schimbă în jurul nostru. Nu mai trecem prin vitregia războaielor, dar trebuie să ţinem pasul cu competiţia externă a marilor economii mondiale ca SUA, China sau Rusia. Aşa că trebuie să ne schimbăm şi noi pentru a răspunde provocărilor şi aşteptărilor cetăţenilor noştri. Avem nevoie de o Europă puternică, în care fiecare stat membru este puternic. 

Puterea Europei Unite nu e o vorbă în vânt. Nu e un fel de a ameninţa şi nici o formă de aroganţă faţă de cei mai mici sau mai slabi. În cazul nostru, al cetăţenilor Europei Unite, putere înseamnă, poate pentru prima dată în istorie, un fel de a fi împreună şi de a dezvolta societăţi ale legii şi prosperităţii. 

Puterea Europei înseamnă solidaritate, dezvoltare şi stat de drept - cu toate eforturile şi în ciuda obstacolelor politice, a corupţiei şi a fugi de răspundere care pot apărea într-un loc sau altul, într-un moment sau altul. 

Principiul solidarităţii prevalează, de altfel, în actualele negocieri pe care le purtăm pentru următorul buget european pe termen lung (Cadrul Financiar Multianual 2021-2027). Resursele Uniunii Europene trebuie să răspundă priorităţilor cetăţenilor săi.

Ne dorim un buget care să stimuleze investiţiile în economia reală. Vrem să dezvoltăm o infrastructură europeană modernă, să investim în cercetare şi inovare, să ajutăm motorul real al economiei, IMM-urile dar, în aceeaşi măsură, să susţinem fermierii, grav afectaţi în ultima vreme de schimbările climatice. 

România trebuie să fie activă şi să pună la treabă fondurile europene, menite să scurteze decalajul economic faţă de celelalte state-membre. 

Trebuie să recunoaştem că autorităţile române n-au ştiut să fructifice la maxim această şansă. Nu e nevoie să o mai spun: fondurile europene sunt o şansă imensă. Bine folosită, ea poate moderniza economia şi poate deschide oportunităţi reale tinerilor români şi capacităţii lor remarcabile de muncă şi inovaţie.

Încă de la aderarea la Uniunea Europeană, acum mai bine de unsprezece ani, România, ca şi alte ţări din ultimele valuri de aderare, trece printr-un proces sistematic de reforme. 

În timp ce implementaţi aceste reforme, e necesar să abordaţi, la fel ca alte state-membre UE, o altă problemă dificilă şi înrădăcinată - corupţia. Fără consolidarea statului de drept, reformele nu vor fi complete, iar rezultatele nu vor fi îndeajuns de pozitive şi larg răspândite în societate. 

Principiul solidarităţii prevalează şi în cazul susţinerii aderării României la Schengen. România a îndeplinit de mai mulţi ani toate criteriile tehnice de aderare. 

Parlamentul European a fost şi va fi întotdeauna susţinătorul României în acest proces. 

Lansez acum un apel statelor membre care blochează procesul de aderare a României la spaţiul Schengen, să renunţe la această împotrivire. 

Beneficiile admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen sunt în avantajul tuturor, inclusiv al statelor deja parte a Spaţiului Schengen. 

Ca Preşedinte al Parlamentului European, sunt mândru de fiecare dată când văd că cetăţenii noştri îşi pun speranţa în Uniunea Europeană. Că muncesc, dezbat sau cer respectarea legii şi a statului de drept, sub steagul Uniunii Europene. 

Românii au construit o cultură solidă a protestului şi a prezenţei critice în viaţa publică. Această valoare fundamentală este un enorm câştig valoric european care trebuie exercitat şi respectat fără fricţiuni sau blocaje. Peste tot în Europa, critica şi protestul asigură echilibrul politic şi decizia sănătoasă. Nimeni nu trebuie să se teamă sau să riposteze violent în faţa protestului justificat.

Cred cu tărie într-o Europă care protejează şi încurajează atât întreaga societate, cât şi fiecare individ în parte, văzând în el mesagerul fidel al valorilor europene. 

A fi un adevărat european şi a fi un adevărat stat membru al Uniunii Europene înseamnă a nu admite excepţii şi alibiuri în materie de egalitate în faţa legii.

S-ar putea spune că istoria românească este o succesiune de crize şi nedreptăţi aproape unice în istoria Europei. Să nu ne temem, însă, de "enormitatea posibilului", aşa cum a spus odinioară filozoful Emil Cioran. Drumul care vă stă în faţă e dificil, dar, de data asta, poporul român nu este singur. 

Sunteţi un membru important al Uniunii Europene şi o voce care trebuie ascultată. Curând, această voce va trebui să facă faţă, prin liderii politici şi experţii români, îndatoririlor complexe pe care le aduce Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. 

Statul român se va afla pentru prima oară în faţa acestui test. Revine, deci, lumii politice şi în primul rând partidului de guvernare să îşi reprezinte cetăţenii aşa cum se cuvine. 

Încă o dată, suntem aici pentru a colabora şi pentru a depăşi orice problema împreună. 

În pragul Centenarului României Unite, mă alătur înţelepciunii tradiţionale româneşti: unde-i unul nu-i putere, unde-s doi puterea creşte! 

Acum, în preajma Centenarului Marii Uniri trebuie, cu atât mai mult, să ne gândim la virtuţile unirii şi solidarităţii. Uniunea Europeană este calea şi sprijinul care vor creşte puterea bravului popor român.

Antonio Tajani

preşedintele Parlamentului European

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite