Estonia s-a dotat cu un super-comandament cibernetic

Estonia s-a dotat cu un super-comandament cibernetic

Noul comandament  cibernetic al Forţelor de Apărare a Estoniei (EDF) a devenit operaţional, miercuri, unind toate autorităţile şi departamentele din competenţa Ministerului Apărării.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit ministrului apărării Jüri Luik (Pro Patria),  Estonia a înfiinţat acestă nouă structură special destinată identificării şi combaterii ameninţărilor în spaţiul cibernetic. „Estonia este un stat cibernetic, ceea ce înseamnă, de asemenea, că este nevoie să protejăm sistemele noastre atât cele din domeniul civil, cât şi pe cele militare“, a declarat Luik .
 
Noul comandament  se va ocupa de planificarea şi organizarea capacităţilor Estoniei în spaţiul cibernetic pentru a deveni mai flexibile şi mai eficiente, a adăugat ministrul. Fiecare război convenţional are astăzi şi o dimensiune cibernetică clară, motiv pentru care înfiinţarea unui comandament cibernetic este un pas important spre asigurarea securităţii Estoniei, a adăugat Luik.
 
Comandantul EDF, generalul Riho Terras, a declarat că armata trebuie să ţină pasul cu tehnologia actuală. „Nato a recunoscut spaţiul cibernetic ca un mediu separat de război, motiv pentru care mai mulţi aliaţi şi-au înfiinţat comandamente cibernetice. Decizia Estoniei de a implementa un nou comandament ne va oferi noi oportunităţi mai bune de a continua în acest domeniu“ a spus ofiţerul.
 
Noua structură este formată din circa 300 de soldaţi şi ar urma să fie deplin operaţional până în 2023.
Micul stat baltic a fost ţinta unui atac cibernetic la nivel naţional în 2007.  
 
Estonia, care este unul dintre cele mai avansate state în materie de digitalizare este şi foarte vulnerabilă la astfel de atacuri. De atunci, Estonia a luat măsuri pentru a se păzi de scenarii similare. Centrul de excelenţă pentru cooperare în domeniul apărării cibernetice al NATO îşi are sediul la Tallinn din 2008.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: