Eric Zemmour, la primul miting pentru „recucerirea” Franţei: „Suntem la noi acasă!”. Contramanifestaţii şi confruntări la finalul discursului polemistului

Eric Zemmour, la primul miting pentru „recucerirea” Franţei: „Suntem la noi acasă!”. Contramanifestaţii şi confruntări la finalul discursului polemistului

Eric Zemmour FOTO EPA-EFE

Jurnalistul Eric Zemmour, cu opinii catalogate de extrema dreaptă, şi-a invitat duminică susţinătorii „să schimbe cursul istoriei” şi să pornească la „recucerirea” Franţei în primul său miting în perspectiva campaniei prezidenţiale, susţinut, potrivit AFP, în faţa unei mulţimi în delir.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Sunteţi 15.000 astăzi! 15.000 de francezi care au sfidat sistemul corectitudinii politice, ameninţările extremei stângi şi ura presei”, şi-a început discursul vechiul polemist în vârstă de 63 de ani, în timp ce susţinătorii săi agitau steaguri în culorile naţionale ale Franţei şi scandau „Zemmour preşedinte!”.

„Miza este imensă! Dacă câştig, va fi începutul recuceririi celei mai frumoase ţări din lume”, a promis candidatul la Palatul Elysee, al cărui discurs electoral este axat pe respingerea imigraţiei şi a islamului, care ameninţă, potrivit lui, „un popor francez ce este aici de 1.000 de ani şi care vrea să rămână stăpân la el acasă”.

„Suntem la noi acasă! Suntem la noi acasă!”, a strigat mulţimea.

„Aţi auzit spunându-se că sunt un fascist, un rasist, un misogin”, a continuat Eric Zemmour, condamnat în două rânduri pentru incitare la ură rasială, înainte de a se prezenta ca o personalitate vânată de „o haită de politicieni, jurnalişti şi jihadişti”.

Candidatul, al cărui slogan oficial este „Imposibil nu este un cuvânt francez” (citat atribuit lui Napoleon, n. red.) şi al cărui partid lansat oficial duminică a fost denumit „Recucerirea”, şi-a făcut o intrare triumfală în sunetul unei muzici cu accente grandilocvente, remarcă AFP.

Busculade s-au produs la sosirea candidatului în imensa sală a Parcului Expoziţiilor din Villepinte, oraş din regiune Île-de-France.

Înaintea intrării sale, jurnaliştii de la o emisiune televizată cunoscută pentru tonul său acerb şi ironic au fost fost huiduiţi şi puşi la adăpost de forţele de ordine, notează AFP.

Chiar înainte să urce pe scenă, Zemmour a fost strâns de gât de un bărbat, care a fost imobilizat imediat de bodyguarzii polemistului. Nu se ştie dacă a fost un gest de afecţiune sau un atac. Bărbatul, cunoscut autorităţilor pentru diverse delicte, este anchetat în prezent în libertate.

De asemenea, bătăi au avut la la sfârşitul mitingului între suporteri ai lui Zemmour şi membri ai asociaţiei SOS Rasismului.

Un important dispozitiv de securitate a fost mobilizat în zona unde a avut loc reuniunea, iar peste 100 de protestatari anti-Zemmour, care au manifestat împotriva „rasismului, negaţionismului şi homofobiei” imputate candidatului, au fost dispersaţi de forţele de ordine.

O altă manifestaţi anti-Zemmour, desfăşurată duminică la Paris, a reunit peste 2.000 de persoane, conform poliţiei.

Eric Zemmour, fost editorialist de televiziune, s-a lansat marţi în cursa electorală pentru preşedinţie cu angajamentul „salvării Franţei”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările