Criza submarinelor. UE îndeamnă la o „consolidare a încrederii” cu SUA

Criza submarinelor. UE îndeamnă la o „consolidare
a încrederii” cu SUA

Anthony Blinken si Josep Borrell FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite trebuie să coopereze în vederea „consolidării încrederii” în parteneriatul lor, a îndemnat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell înaintea unei întâlniri avute cu omologul său american Antony Blinken în contextul crizei submarine, relatează AFP, potrivit news.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Putem consolida încrederea între noi”, a declarat Josep Borrell miercuri, la începutul unei întâlniri cu Antony Blinken, evocând „o săptămână foarte agitată” pe culoarele ONU, a cărei Adunare Generală a început marţi.

Borrell a discutat cu şeful diplomaţiei americane după o conversaţie telefonică a preşedintelui american Joe Biden cu omologul său francez Emmanuel Macron.

„Sunt sigur că vom coopera”, a declarat şeful diplomaţiei europene.

Antony Blinken a subliniat că SUA şi UE acţionează puternic împreună „în întreaga lume, inclusiv în privinţa Afganistanului, regiunii indo-pacifice şi Europei”.

Miercuri, la o săptămână de la izbucnirea crizei submarinelor, Joe Biden şi Emmanuel Macron au publicat un comunicat în care au anunţat „angajamente” în vederea unei restabiliri a încrederii între Paris şi Washington.

Şeful statului american a recunoscut faptul că nişte „consultări deschise între aliaţii” NATO ar fi permis „evitarea” acestor tensiuni.

Criza submarinelor a izbucnit pe 15 septembrie, după ce Statele Unite au anunţat un parteneriat strategic cu Australia şi Regatul Unit în regiunea indo-pacifică. Numit AUKUS, acest parteneriat a anulat un contract de achiziţionare a 12 submarine franceze de către Australia. În schimbul submarinelor franceze cu propulsie clasică, Australia a ales submarine americane cu propulsie nucleară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările