Complexul de la Marea Neagră considerat calul troian al Rusiei în cadrul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţiunea bulgară Kamchia FOTO captură video Alltur Travel
Staţiunea bulgară Kamchia FOTO captură video Alltur Travel

Într-o analiză a Bloomberg, ceea ce este numit de localnici „complexul rus” din Kamchia, staţiune şi centru de pregătire a sportivilor, proiectul fostului primar al Moscovei Iuri Lujkov ar putea fi calul troian al Rusiei la Marea Neagră pe fondul vechii loialităţi a Bulgariei faţă de aliatul său sovietic şi al corupţiei din structurile politice.

Complexul Kamchia în care ruşii au investit 200 de milioane de euro include terenuri şi săli de sport pentru 35 de discipline sportive, dar şi un hotel, săli de teatru, un cinematograf, un studio TV, o piscină olimpică, un planetarium şi o şcoală privată Iuri Gagarin.

Anul trecut, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a referit la complexul din Kamchia de pe coasta bulgară a Mării Negre, care este şi o staţiune pentru turişti, ca la „un model ideal de putere soft”, el propunând trecerea sub controlul Kremlinului.

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care staţiunea este afectată de sancţiunile economice impuse Rusiei. 

Cum recent directorul complexului Nikolai Nedialkov a declarat în glumă că spaţiul are potenţial pentru orice în afară de fi „un cartier general al spionilor”, mulţi  bulgari s-au gândit imediat că de fapt ar putea deveni centru de antrenament pentru agenţi ai Rusiei.

Declaraţia lui Lavrov arată clar interesul strategic al Rusiei în condiţiile în care Bulgaria este prinsă între loialitatea faţă de un vechi aliat şi calitatea sa mai recentă de membru al UE şi NATO.

Guvernul de la Sofia a negat că ar exista o solicitare oficială din partea vechiului său aliat privind o schimbare de statut a complexului Kimchia care de patru ani nu mai primeşte finanţare rusă.

Imagine indisponibilă

FOTO Shutterstock

Însă indiferent cum stau lucrurile sau ce se întâmplă până la urmă, legătura între cele două ţări creată de complexul de la Kamchia dovedeşte faptul că Bulgaria rămâne un avanpost extrem de important într-o perioadă de tensiuni crescute provocate de acuzaţii de spionaj, securitate energetică şi corupţie, scrie Bloomberg.

Fostul ambasador bulgar în Rusia între anii 2000 şi 2006 atrage atenţia că o apropiere mai mare de Rusia serveşte mai bine intereselor celor aflaţi la conducerea ţării – dar acest fapt creează probleme pentru Europa şi SUA, întrucât întăreşte puterea fostei ţări sovietice împotriva vestului.

 „Principalele canale ale influenţei Rusiei sunt moştenirea unor structuri de putere de tip sovietic şi corupţia – care ţine laolaltă societatea rusă, dar şi pe cea bulgară”, a spus fostul ambasador care a fost interzis în Rusia ca reacţie la sancţiunile impuse Moscovei din cauza Ucrainei şi anexării Crimeii.

„Bulgaria are în prezent cea mai mare importanţă strategică de până acum”, a precizat el.

Rusia şi Bulgaria împărtăşesc o limbă similară, religia ortodoxă, iar în perioada comunistă ţara a fost supranumită a 16-a republică sivietică sub fostul dictator bulgar Todor Zhivkov.

Calul troian

În 2006, cu un an înainte ca Bulgaria să se alăture blocului comunitar,  ambasadorul Rusiei în relaţiile cu Uniunea Europeană a spus că ar fi util ca ţara sa să aibă „un cal troian” în interiorul alianţei.

Acest lucru pare să fie confirmat printre altele şi de faptul că Bulgaria importă tot gazul din Rusia printr-un contract cu Gazprom încheiat până în 2020. În plus, o treime din energia ţării provine de la o centrală nucleară alimentată cu combustibil din Rusia.

Rămânând rusofilă ca un reflex al tradiţiei şi apropierii lingvistice, Bulgaria îşi joacă simultan cărţile de securitate energetică şi politică externă.

Premierul bulgar Boyko Borissov, care s-a tot aflat la guvernare în ultimii 11 ani, a inaugurat pe 8 ianuarie alături de Putin şi Erdogan gazoductul TurkStream care transportă gazul rusesc în Turcia şi apoi în Bulgaria şi Serbia.

Recep Tayyip Erdogan Vladimir Putin Aleksandar Vucic Boyko Borissov la ceremonia de inaugurare a Proiectului Turkstream Turkstream în Istanbul foto epa efe

În acelaşi timp, anul trecut, guvernul de la Sofia a început construcţia unui gazoduct care să conecteze Bulgaria la reţeaua de gaze a Greciei în speranţa de a obţine gaz lichefiat din SUA şi rezerve din  Azerbaijan.

Borissov, o fostă gardă de corp a baronului comunist Zhivkov, s-a descris pe sine ca cel care poate unifica Balcanii sub umbrela UE, însă a fost şi cel care a semnat un contract în valoare de 1.3 miliarde de dolari pentru a cumpăra avioane de luptă americane F-16 şi a fost de acord să găzduiască un centru NATO de coordonare maritimă în Marea Neagră în apropiere de Varna, la mai puţin de 40 de kilometri de Kamchia.

Spre deosebire de majoritatea ţărilor europene, Bulgaria nu şi-a retras diplomaţii ruşi după otrăvirea fostului spion Sergei Skripal în Marea Britanie, iar procurorii bulgari au acuzat trei ruşi de tentativă de crimă asupra unui traficant de arme în legătură cu cazul Skripal abia după semnarea contractului TurkStream.

Întrebat săptămâna trecută la Bruxelles dacă ruşii urmează să construiască o bază militară la Kimchia, el a răspuns că din câte ştie complexul destinat copiilor şi veteranilor nu-şi va schimba statutul şi a subliniat că Bulgaria îşi va urmări interesele atât în relaţia cu Rusia şi Turcia,  cât şi cu vestul.

„Un lucru este politica pragmatică pe care o implementăm şi un altul este alianţa euro-atlantică către care ne-am orientat, ne-am luat angajamente, am semnat acorduri, contracte şi altele”, a spus el.

Experţii atrag însă atenţia asupra oscilaţiilor într-o parte sau alta care ascund de fapt un stat aflat în mâna oligarhilor – cei care decid şi înclină balanţa.

„ Dacă aceştia îşi schimbă loialităţile, orientarea întregii ţări se schimbă odată cu ele”, spune Ruslan Stefanov, directorul programului economic din cadrul Centrului pentru Studiul Democraţiei, o organizaţie de cercetare din Sofia.

Alţi experţi sunt de acord cu el că ţara e condusă de un grup mic de oameni care fac ce vor ei întrucât statul de drept e vulnerabil în absenţa unui cadru legal solid.

Premierul Borissov spune că Bulgaria a făcut progrese în lupta împotriva corupţiei chiar acum aflându-se pe rol procesul unui mare om de afaceri bulgar.

Din 2007 încoace, Bulgaria a primit peste 20 de miliarde de euro finanţare europeană şi majoritatea partidelor majore susţin o aliniere mai puternică la Uniunea Europeană, înclusiv trecerea la euro.

Pe de altă parte, un raport publicat luna aceasta de Pew Research, care suprinde atitudinile naţionale la nivel global, a arătat că 73% dintre bulgari percep favorabil Rusia, peste media celorlalte 32 de ţări chestionate. Putin are un procent de 62 % - la fel, un procent înalt.

Directorul arhivei naţionale din Bulgaria avertizează că ţara are în vene tendinţa de a reconcilia interesele sale în est şi vest – dar că şi-ar putea pierde echilibrul.

Ar fi fost mai uşor dacă Rusia nu ar fi fost pe acolo, dar asta e realitatea istorică şi geografică, a spus el.
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite