Căpitanul şi secundul petrolierului iranian Grace 1, arestaţi în Gibraltar

Căpitanul şi secundul petrolierului iranian Grace 1, arestaţi în Gibraltar

FOTO EPA-EFE

Căpitanul şi secundul petrolierului iranian Grace 1, imobilizat în urmă cu o săptămână în Gibraltar, au fost arestaţi joi de poliţia acestui teritoriu britanic, care-i suspectează de încălcarea sancţiunilor impuse Siriei, a anunţat poliţia, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceste arestări intervin într-un context de tensiuni tot mai mari cu Teheranul, după ce Londra a acuzat nave iraniene că au încercat, miercuri seara, să blocheze un petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz.
 
Cei doi bărbaţi - de naţionalitate indiană - erau audiaţi la sediul central al poliţiei acestui mic teritoriu britanic, situat în sudul extrem al Spaniei, a precizat poliţia într-un comunicat.
 
Potrivit unui purtător de cuvânt, ei nu au fost inclpaţi deocamdată.
 
Arestarea a avut loc joi, în urma unei ”percheziţii prelungite a navei, în cadrul căreia documente şi aparate electronice au fost confiscate şi examinate”, precizează poliţia în comunicat.
 
Nava, cu o lungime de 330 de metri şi o capacitate de două milioane de barili, Grace 1 a fost imobilizată la 4 iulie de către poliţie şi vama din Gibraltar, asistate de un detaşament din cadrul puşcaşilor regali marini britanici (Royal Marines).
 
Autorităţile din Gibraltar suspectează nava că a vrut să livreze petrol în Siria, încălcând sancţiuni europene impuse regimului lui Bashar al-Assad.
 
Ele au obţinut din partea justiţiei autorizaţia de a imobiliza nava pe o perioadă de 14 zile, până la 19 iulie. Această autorizaţie poate fi prelungită până la 90 de zile.
 
Iranul, care a denunţat un act de ”piraterie” în apele internaţionale, a afirmat că destinaţia acestui petrolier nu era Siria.
 
Preşedintele iranian Hassan Rohani a avertizat miercuri regatul Unit, evocând ”consecinţe” în urma imobilizării Grace 1. Un oficial de rang înalt din cadrul Gardienilor revoluţiei a dat asigurări că Washingtonul şi Londra ”vor regreta amar” confiscarea acestui petrolier.
 
În acest context, Guvernul britanic a afirmat joi că nave iraniene au încercat miercuri seara ”să împiedice trecerea” unui petrolier britanic prin Strâmtoarea Ormuz, dar că au fost respinse de o fregată britanică.
 
Iranul a negat imediat orice confruntare cu vreo navă în ultima zi.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: