Biserica Catolică din Germania, despăgubiri „simbolice” pentru minorii abuzaţi sexual de clerici

Biserica Catolică din Germania, despăgubiri „simbolice” pentru minorii abuzaţi sexual de clerici

Preoţi catolici FOTO AP

Valoarea stabilită de clericii germani pentru fiecare copil abuzat este considerată insuficientă de către asociaţiile de apărare a victimelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conducerea Bisericii catolice din Germania a stabilit despăgubiri de până la 50.000 de euro pentru minorii abuzaţi sexual de către membri ai clerului, relatează AFP, citat de Agerpres.

La reuniunea de la Fulda a episcopilor germani s-a validat această propunere, considerându-se că este „un proces orientat către victimă (...) un mare pas înainte'', spune Georg Bätzing, preşedintele adunării. Totodată acesta aminteşte că Biserica suportă de asemenea cheltuielile terapeutice.

Doar că, asociaţiile de apărare a victimelor consideră aceste despăgubiri ca fiind „simbolice”, de aceea anunţă că vor lansa o petiţie pentru organizarea unei dezbateri pe această temă în Bundestag.

Solicitările venite din partea asociaţiilor civice vorbeau despre două modalităţi de despăgubire a minorilor abuzaţi sexual de clericii catolici: o plată forfetară de 300.000 de euro sau un sistem individualizat de plăţi cu sume cuprinse între 40.000 şi 400.000 de euro în funcţie de gravitatea fiecărui caz.

„Victimele aşteaptă de zece ani'', când au fost dezvăluite primele cazuri de abuzuri sexuale, ''o despăgubire corectă nu doar pentru delictele comise în trecut, ci şi pentru disimularea sistematică a acestor acte şi protejarea autorilor lor'', potrivit textului petiţiei publicat de asociaţia Eckiger Tisch.

Un studiu realizat cu doi ani în urmă de către cercetători independenţi, dar comandat de Biserică, a dezvăluit că 3.677 de minori au fost abuzaţi sexual de către peste o mie de membri ai clerului începând din anul 1946. Autorii acestui studiu, care nu au avut însă acces la toate arhivele Bisericii, consideră că numărul victimelor este fără îndoială mai mare, relatează Agerpres.

Citeşte şi:

Papa Francisc, determinat să o elibereze pe Fecioara Maria din ghearele mafiei. O nouă iniţiativă în acest demers

69 de ani de la unul din cele mai sinistre procese politice din istoria României. Ani grei de temniţă pentru prelaţilor catolici

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările