Alertă în statele baltice: Estonia convoacă rezerviştii şi construieşte un gard de sârmă ghimpată la graniţa cu Rusia

Alertă în statele baltice: Estonia convoacă rezerviştii şi construieşte un gard de sârmă ghimpată la graniţa cu Rusia

Tanc al armatei estone în cadrul unui exerciţiu militar în Letonia FOTO EPA-EFE

Guvernul Estoniei a convocat miercuri 1.700 de rezervişti pentru un exerciţiu militar neanunţat, care prevede şi instalarea unui gard de sârmă ghimpată de-a lungul a 40 de kilometri de graniţă cu Rusia, în contextul intensificării crizei migranţilor orchestrate de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Ştiri pe aceeaşi temă

Uniunea Europeană (UE) afirmă că Aleksandr Lukaşenko aduce mii de migranţi din Orientul Mijlociu în Belarus şi îi împinge apoi să străpungă graniţele ţării sale cu Polonia, Lituania şi Letonia, state care fac parte din blocul comunitar şi NATO, ca răzbunare pentru sancţiunile ce i-au fost impuse din cauza reprimării opoziţiei. Potrivit Bruxellesului şi unor state membre UE, Aleksandr Lukaşenko este susţinut în acest atac nedeclarat împotriva UE de către preşedintele rus Vladimir Putin. Evident, Lukaşenko şi Putin dezmint că alimentează o criză a migranţilor împotriva UE.

Însă vecinii din UE ai Belarusului sunt în alertă, fiind îngrijoraţi că actuala criză a migranţilor ar putea fi urmată de o confruntare militară.

Estonia, fostă republică sovietică ce a aderat la UE după obţinerea independenţei, are o situaţie geopolitică similară cu cele ale Lituaniei şi Letoniei, dar nu şi frontieră comună cu Belarus. Cu toate acestea, statul baltic este de asemenea în alertă.

Exerciţiul, prevăzută să aibă loc până la 25 noiembrie, a fost convocat pentru a testa capacitatea de reacţie rapidă a lanţului naţional de comandă, a anunţat Guvernul eston, potrivit Reuters.

Rezerviştii vor ajuta la instalarea unui gard de sârmă ghimpată pe o porţiune de 40 kilometri la graniţa cu Rusia, în locurile cele mai expuse riscurilor de trecere frauduloasă.

„Ceea ce se întâmplă în Polonia, Lituania şi Letonia face necesară întărirea infrastructurii de frontieră a Estoniei”, a subliniat şeful poliţiei şi pazei de frontieră, Elmar Vaher, citat de Reuters.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările