Un nou virus cu potenţial de pandemie ameninţă China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto AFP
Foto AFP

O nouă tulpină de virus gripal cu potenţialul de a se transforma în pandemie a fost identificată în China de oamenii de ştiinţă. Tupina a apărut recent şi se manifestă la porci, dar poate infecta şi oamenii, notează BBC.

Cercetătorii citaţi de BBC sunt îngrijoraţi că virusul ar suferi noi mutaţii, astfel încât să poată trece cu uşurinţă de la o persoană la alta şi să se răspândească la nivel global.

Cercetătorii spun că noua tulpină are „toate caracteristicile” pentru a se adapta să infecteze oamenii şi trebuie să fie atent monitorizată.

Deoarece este vorba despre o tulpină nouă, imunitatea oamenilor ar putea fi scăzută sau ar putea lipsi de tot.

O nouă tulpină gripală agresivă se numără printre principalele ameninţări pe care le urmăresc specialiştii. Aceasta, în condiţiile în care întreaga lume luptă acum cu actuala pandemie de coronavirus.

Ultima pandemie de gripă a fost cea porcină din 2009, care a izbucnit în Mexic. A fost mai puţin mortală decât se temeau iniţial oamenii de ştiinţă, în mare parte pentru că mulţi oameni în vârstă aveau o anumită imunitate, probabil datorită asemănării sale cu alte virusuri gripale care au circulat cu ani în urmă. Acest virus, numit A / H1N1pdm09, a fost inclus între timp în vaccinul antigripal.

Noua tulpină de gripă identificată în China este asemănătoare gripei porcine din 2009, dar cu unele mutaţii noi.

Până în prezent, aceasta nu a reprezentat o ameninţare semnificativă, dar profesorlul Kin-Chow Chang de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie şi colegii săi, care au studiat-o, spun că tulpina trebuie monitorizată.

Virusul, pe care cercetătorii îl numesc G4 EA H1N1, se poate dezvolta şi se poate înmulţi în celulele din căile respiratorii umane. Ei au găsit dovezi ale unor infectări recente la persoane care au lucrat în abatoare şi fermele de porci din China.

Vaccinurile antigripale nu par să protejeze împotriva acestei tulpini, deşi ar putea fi adaptate în caz de nevoie.

„Acum suntem distraşi de coronavirus - şi pe bună dreptate. Dar nu trebuie să pierdem din vedere noii viruşi potenţial periculoşi”, a spus Kin-Chow Chang.

Deşi acest nou virus nu este o problemă imediată, profesorul spune că nu trebuie ignorat.

Potrivit unui studiu publicat de Academia Naţională de Ştiinţe din SUA, este nevoie de măsuri rapide pentru a controla virusul la porci şi pentru a-i monitoriza îndeaproape pe lucrătorii din domeniu.

James Wood, şeful Facultăţii de Medicină Veterinară de la Universitatea Cambridge, spune că acest studiu este „o atenţionare necesară” că există în permanenţă pericolul apariţiei unor noi agenţi patogeni şi că animalele din ferme, cu care oamenii intră în contact mai mult decât cu cele sălbatice, pot fi o sursă pentru noi viruşi cu potenţial pandemic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite