Preşedintele sud-coreean, despre relaţia cu Phenianul, înaintea summitului cu Biden: E momentul să trecem la acţiune, pentru a avea o pace durabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in FOTO EPA-EFE
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in FOTO EPA-EFE

Într-un discurs marcând cel de-al patrulea an al mandatului său, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a spus că pentru el ultimul său an este o oportunitate de a obţine o pace durabilă cu Coreea de Nord şi că este momentul de a trece la acţiune în contextul discuţiilor blocate privind programul nucelar şi de rachete al acesteia din urmă, relatează Reuters.

Comentariile lui Moon vin înaintea primului său summit cu preşedintele american Joe Biden pe 21 mai, când preşedintele sud-coreean e aşteptat să îndemne SUA să aibă o iniţiativă în privinţa Coreei de Nord, în pofida faptului că priorităţile americane nu o includ.

„Voi privi ultimul an de mandat ca ultima mea oportunitate de a trece de la o pace doar parţială la una ireversibilă. Acum e timpul ca perioada de deliberări prelungite să ia sfârşit. E momentul să acţionăm”, a spus preşedintele sud-coreean.

Administraţia Biden a efectuat o revizuire a politicii sale care a îndemnat la o abordare „practică” a folosirii diplomaţiei pentru a atinge obiective realizabile pe o cale ce să ducă în cele din urmă la convingerea Coreei de Nord să renunţe la armele sale nucleare.

Moon a arătat că salută concluziile din revizuirea politicii americane în măsura în care expune o „viziune conform căreia impasul actual al dialogului nu este dezirabil”.

Totuşi Biden nu a dat niciun semn de relaxare a sancţiunilor - or,acestea au împiedicat eforturile lui Moon de lansare a unor proiecte economice şi turistice împreună cu Nordul. Totodată, Casa Albă nu a numit o delegaţie specială care să se ocupe de această chestiune.

În plus, ambele Corei au fost distrase de impactul pandemiei. Coreea de Sud se confruntă ce cele mai ridicate rate ale şomajului din ultimele două decenii, în timp ce Coreea de Nord, pretinzând că nu are deloc cazuri de COVID-19, a impus blocade stricte la garniţe şi restricţii de mişcare care au sugrumat comerţul şi au exacerbat problemele economice.

Moon a făcut din angajarea în dialogul cu Coreea de Nord proiectul său de referinţă şi a părut să aibă unele progrese în 2018, când au avut loc summiturile cu Kim Jong- un, dar, în ultima vreme, Phenianul nu s-a arătat prea interesat de aceste discuţii.

Coreea de Nord critică şi ridiculizează adesea Sudul, anul trecut chiar aruncând în aer biroul de legătură între cele două ţări aflat pe teritoriul său. Dar e adevărat şi că n-a mai testat arme nucleare sau rachete cu rază lungă de acţiune din 2007.

În discursul său, Moon a observat că motivul stagnării nu e respingerea dialogului de către cealaltă parte, ci mai degrabă o stare de expectativă a Coreei de Nord care îşi ia timp să evalueze politicile americane.

„Dacă s-ar crea o oportunitate de a restarta ceasul şi a avansa procesul de pace în Peninsula coreeană, eu voi face tot ce îmi stă în putere. Aştept cu nerăbdare ca Coreea de Nord să răspundă pozitiv”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite