Ministrul de Externe al Taiwanului: „Trebuie să fim pregătiţi pentru un conflict militar cu China”

Ministrul de Externe al Taiwanului: „Trebuie să fim pregătiţi pentru un conflict militar cu China”

Militari Taiwan FOTO EPA-EFE

Tentativele tot mai dese de intimidare militară pe care China le încearcă în Taiwan arată că Taipeiul „trebuie să se pregătească” pentru un posibil război, a declarat ministrul de Externe al Taiwanului, Joseph Wu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Declaraţia, făcută în cadrul unui interviu pentru CNN, vine la doar o săptămână după ce Taiwanul a anunţat cea mai mare incursiune a aviaţiei chineze în apropierea spaţiului aerian taiwanez. Cele 28 de avioane de război nu au intrat în spaţiul aerian asupra căruia Taiwanul consideră că are suveranitate, dar reprezintă un nou episod al intensificării incursiunilor Beijingului pentru a testa capacitatea de răspuns a Taipeiului.
 
„Ca oamenii care iau decizii în Taiwan, nu putem să riscăm, trebuie să fim pregătiţi. Când guvernul chinez spune că nu renunţa la utilizarea forţei şi organizează exerciţii militare în preajma Taiwanului, tindem să credem că vorbesc serios”, a declarat Wu.
 
Şeful diplomaţiei taiwaneze se află în funcţie din 2018 şi în luna mai a fost acuzat de Beijing că este un „separatist fanatic”, după ce a spus că Taiwanul „va lupta până în ultima zi” în cazul unui atac al Chinei.
 
Wu spune că este „onorat” de catalogarea primită de la autorităţile comuniste de la Beijing. „Autoritarismul nu poate să tolereze adevărul. Dacă vor continua să spună că mă vor urmări pentru tot restul vieţii, nu sunt tocmai îngrijorat”, a declarat acesta.
 
Cu toate că Taiwanul şi-a proclamat independenţa de mai bine de şapte decenii, la sfârşitul războiului civil, când naţionaliştii învinşi de trupele comuniste au fugit în Taipei, China continuă să vadă statul insular drept parte a propriului teritoriu.
 
În 2019, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a cerut Taiwanului să îmbăţişeze „o reunificare paşnică”, refuzând însă să spună că Beijingul nu va folosi niciodată forţa pentru a înfăptui reunificarea dorită. În consecinţă, Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Chinei. Tensiunile dintre cele două state au crescut după ce Tsai Ing-wen, o susţinătoarea vehementă a independenţei de China comunistă, a câştigat alegerile prezidenţiale din Taiwan în 2016, iar acum mai mulţi analişti militari spun că au ajuns la cote care nu au mai fost întâlnite de la mijlocul anilor 1990.
 
Citeşte şi:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările