Cum a încercat China să ascundă epidemia de coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un dosar secret al serviciilor de informaţii din SUA şi alte patru state încearcă să arate modul în care China a minţit întreaga lume privind existenţa coronavirusului, muşamalizând date vitale privind apariţia epidemiei care a ucis deja zeci de mii de oameni.

Un document de 15 pagini, obţinut de publicaţia The Saturday Telegraph ar putea reprezenta baza unui proces intentat Chinei de alte ţări, pentru modul în care a gestionat epidemia de coronavirus.

Dosarul, întocmit de serviciile secrete din SUA, Canada, Marea Britanie, Australia şi Noua Zeelandă, arată că muşamalizarea practicată de China a condus “la un asalt privind transparenţa internaţională”, scrie sursa citată.

″În ciuda dovezilor privind transmiterea de la om la om a virusului, încă de la începutul lunii decembrie 2019, autorităţile din China au negat totul până la data de 20 ianuarie 2020. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut acelaşi lucru. Însă, oficiali din Taiwan şi-au exprimat îngrijorarea privind existenţa virusului încă din 31 decembrie 2019, iar autorităţile din Hong Kong începând din 4 ianuarie 2020″, se arată în dosarul citat.

Pe 14 ianuarie, la câteva săptămâni după apariţia virusului, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat următorul tweet: “Investigaţii preliminare efectuate de autorităţile din China nu au condus la apariţia unor dovezi privind transmiterea de la om la om a noului coronavirus (2019-nCoV) identificat în #Wuhan, #China”.

Ce cuvinte au fost cenzurate din motoarele de căutare

Documentul vorbeşte, de asemenea, despre “dispariţia” unor doctori care au încercat să tragă un semnal de alarmă privind Covid-19, despre distrugerea de probe de laborator sau despre refuzul de a furniza probe cercetătorilor care lucrează la un vaccin.

Dosarul relevă modul în care China a început să cenzureze informaţiile începând cu data de 31 decembrie.

Se pare că autorităţile din China au şters termeni precum “SARS variation”, “Wuhan Seafood market / Piaţa de peşte Wuhan” şi Wuhan Unknown Pneumonia/Pneumonia Wuhan” de pe motoarele de căutare.

Preşedintele Donald Trump s-a declarat joi convins că noul coronavirus ar fi avut originea într-un laborator de virusologie chinezesc, dar a refuzat să prezinte dovezi.

Întrebat dacă a văzut dovezi care să îi confere un “grad ridicat de convingere” că virusul provine de la Institutul de Virusologie din Wuhan, preşedintele american a răspuns hotărât:

“Da, am văzut”, a spus Trump, refuzând însă să ofere detalii. “Nu vă pot spune asta. Nu am voie să vă spun asta”.

Institutul de Virusologie din Wuhan, susţinut de statul chinez, a respins acuzaţiile, iar mai mulţi oficiali americani au apreciat ca redusă probabilitatea veridicităţii acestor acuzaţii. Cei mai mulţi experţi cred că virusul îşi are originea într-o piaţă din Wuhan în care se vând animale sălbatice şi a trecut de la animale la oameni.

Trump a cerut, de asemenea, sancţionarea Chinei, spunând că se gândeşte să ceară Beijingului să plătească miliarde de dolari reparaţii în contul pagubelor cauzate de noul coronavirus, care a apărut în oraşul Wuhan.

”Suntem nemulţumiţi de China, iar boala ar fi putut să fie oprită la sursă şi nu s-ar fi răspândit în întreaga lume. Există mai multe mijloace de angajare a responsabilităţii sale. Noi efectuăm o anchetă foarte serioasă cu privire la acest subiect”, a adăugat Trump.

O jurnalistă l-a întrebat despre un editorial din revista germană Bild în care Beijingului i se cere să plătească reparaţii în valoare de 165 de miliarde de dolari.

”Noi vorbim despre mult mai mulţi bani. Noi nu am stabilit încă suma finală, dar ea este foarte mare. N-au fost pagube doar în Statele Unite, ci în întreaga lume”, a subliniat locatarul Casei Albe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite