Pandemia Covid-19. Israelul redeschide şcolile, Iranul moscheile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După introducerea restricţiilor la jumătatea lunii martie, Israelul a relaxat treptat măsurile de izolare începând cu sfârşitul lunii aprilie. Elevii din clasele întâi, a doua şi a treia din ciclul primar s-au întors la şcolile din Israel duminică, după 50 de zile petrecute acasă din cauza pandemiei de coronavirus. Iranul a anunâţat redeschiderea moscheiilor, de luni.

Totodată, elevii din ultimele două clase de liceu şi-au reluat cursurile, fapt care le permite să se pregătească pentru susţinerea examenelor de sfârşit de an şcolar, a anunţat Guvernul israelian într-un comunicat.

În Israel, duminica este prima zi lucrătoare din săptămână, iar majoritatea populaţiei, de religie iudaică, consideră că sâmbăta este ziua de odihnă (Sabat).

După introducerea restricţiilor la jumătatea lunii martie, Israelul a relaxat treptat măsurile de izolare începând cu sfârşitul lunii aprilie. Multe magazine au putut astfel să se redeschidă săptămâna trecută, însă mall-urile au rămas închise.

Orice persoană surprinsă pe stradă fără mască sanitară riscă o amendă de 200 de şekeli (56 de dolari americani).

Prim-ministrul Benjami Netanyahu a declarat că relaxarea restricţiilor a fost posibilă întrucât răspândirea noului coronavirus a încetinit. Situaţia din Israel este mai bună decât în alte ţări datorită măsurilor preventive care au fost adoptate mai devreme şi cu un regim mai strict, a adăugat el.

În această ţară cu o populaţie de 9,2 milioane de locuitori, 16.193 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate, inclusiv 230 de decese, potrivit Ministerului Sănătăţii. Peste 9.600 de persoane s-au vindecat după ce au contractat noul coronavirus.

Numărul pacienţilor conectaţi la sisteme de respiraţie artificială a scăzut după vârful de 140, înregistrat la jumătatea lunii aprilie, la 103, duminică. 

Imagine indisponibilă

Moscheile iraniene, închise de la mijlocul lunii martie ca parte a luptei împotriva răspândirii noului coronavirus, se vor redeschide de luni în 30% din judeţele ţării, a anunţat duminică preşedintele Hassan Rouhani, conform AFP.

„Am decis astăzi să redeschidem moscheile din 132 de judeţe […] cu risc scăzut (de boală COVID-19) începând de mâine şi să începem din nou rugăciunea de vineri, respectând protocoalele sanitare”, a spus el la şedinţa Comitetului naţional pentru combaterea pandemiei, difuzată la televiziunea de stat.

Judeţul („chahrestân” în persană) este o subdiviziune a provinciei: Iranul are 434 de judeţe în 31 de provincii.

„Respectarea distanţării sociale este mai importantă decât participarea la rugăciunea colectivă”, a spus Rouhani.

Rouhani nu a făcut nicio precizare cu privire la numele judeţelor vizate de această măsură sau numărul moscheilor care urmează să se redeschidă luni.

A priori, măsura nu va fi aplicabilă capitalei, Teheran, sau celor două oraşe sfinte şiite din ţară, Machhad şi Qom, care sunt printre zonele cele mai afectate de pandemie.

Republica islamică a înregistrat oficial 6.156 de morţi din 96.440 de cazuri de îmbolnăviri din 16 februarie, când autorităţile au anunţat primele cazuri de deces.

În străinătate, dar şi în interiorul ţării, experţi şi oficiali suspectează că cifrele oficiale sunt subestimate în mare măsură.

Începând cu 11 aprilie, statul a autorizat redeschiderea treptată a întreprinderilor şi a ridicat restricţiile de călătorie în ţară.

Ministerul Sănătăţii din Iran a împărţit ţara în zone albe, galbene şi roşii în funcţie de numărul de infecţii şi decese.

Şcolile, universităţile, cinematografele, stadioanele şi alte locuri de întâlnire rămân închise în toată ţara. Însă şcolile din zonele albe şi cu risc scăzut se vor redeschide începând cu 16 mai, a spus preşedintele, menţionând că autorităţile vor continua să analizeze situaţia, scrie Reuters.

În lumePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite